The Silent Rage – Nuances Of Life: Listening Session @ Underground Studios, Περιστέρι

0

“I wanna tell you about the dreams that I have dreamt…”. Έτσι ξεκινάει το “Harvester Of Souls” και μάλλον έτσι θα ξεκινούσε την αφήγηση και ο ιδρυτής, συνθέτης, κιθαρίστας και μοναδικό σταθερό μέλος της μπάντας Νίκος Σιγλίδης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα το «παιδί» του. Από το 2006 όταν και ξεκίνησε το σχήμα έχουν γίνει πάρα πολλά, επιτέλους όμως βρίσκονται στην καλύτερη φάση της πορείας τους. Με νέο εκπληκτικό album, δισκογραφικό συμβόλαιο με την ιταλική Scarlet Records και την πιο δυνατή σύνθεση που είχαν ποτέ, τα όνειρα φαίνεται να γίνονται πραγματικότητα.

Ο δρόμος μας έβγαλε στα Underground Studios στο Περιστέρι, όπου και έγινε η προακρόαση του δεύτερου full-length τους “Nuances Of Life” που θα κυκλοφορήσει σε CD και βινύλιο μέσα στους επόμενους μήνες. Θα περιέχει δεκατρία τραγούδια, με τα δύο από αυτά να είναι bonus. Το ένα εξ’ αυτών είναι και το “Harvester Of Souls” επανηχογραφημένο, το οποίο αρχικά εμφανίστηκε στο ομώνυμο demo του 2011. Ουσιαστικά το mastering τελείωσε τον Οκτώβριο του 2022, οπότε και το συγκρότημα ξεκίνησε να ψάχνει δισκογραφικό συμβόλαιο. Από τις προσφορές που πήραν, ξεχώρισαν την Scarlet με την οποία συμφώνησαν να συμπορευθούν συνολικά για δύο κυκλοφορίες.

Στο δίσκο υπάρχουν και τρεις πολύ δυνατές συμμετοχές. Ο Stu Block (Into Eternity, Annihilator, ex-Iced Earth) δανείζει τη φωνή του στο “Another Fallen Dreamland”, ο Harry “The Tyrant” Conklin (Cloven Hoof, Jag Panzer, Satan’s Host, The Three Tremors, Titan Force) κάνει το ίδιο στο “Scarlet Dawn” ενώ ο Μπάμπης Κατσιώνης (Outloud, Stray Gods, ex-Firewind κ.α.) παίζει πλήκτρα στο “Black Monday” και έχει σκηνοθετήσει το πρώτο video clip που είναι το εναρκτήριο “The Serpent Lord”. Η παραγωγή και η μίξη έγινε από τον Φώτη Benardo στα Devasoundz Studios,  το mastering από τον Γιώργο Νεράντζη και το καταπληκτικό εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Γιάννη Νάκος του Remedy Art Design.

Στα της μουσικής τώρα. Μπορεί οι The Silent Rage ακόμα να χαρακτηρίζονται σαν power metal, πιστεύω όμως ότι για καλύτερη συνεννόηση πατάνε πολύ περισσότερο προς το heavy. Το “Nuances Of Life” είναι ως επί το πλείστον ένα up-tempo album, με riffs ξυράφια, κολλητικά refrains και τρομερές ερμηνείες από τον Μιχάλη Ρινακάκη ο οποίος είναι απολαυστικός με τις εναλλαγές από βαθιά σε υψίσυχνα φωνητικά, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί η κάθε σύνθεση. Η προφορά του σε κάνει να ξεχωρίζεις τους στίχους και τα τραγούδια σου μένουν εύκολα στο μυαλό. Έχει πέσει πολλή δουλειά στο “Nuances Of Life” και αυτό είναι εμφανές, αφού η εξέλιξη από το ντεμπούτο “The Deadliest Scourge” του 2016 είναι τεράστια. Τόσο σε συνθετικό και παικτικό επίπεδο όσο και στην πολύ δυνατή παραγωγή. Κάθε κομμάτι έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει, με πολλά ενδιαφέρονται κιθαριστικά σημεία. Γενικά, θα το χαρακτήριζα σαν ένα heavy/power metal album στο οποίο βρίσκουν το δρόμο τους και κάποιες thrash επιρροές.

Όσο για το τι ξεχώρισα, είναι λίγο δύσκολο επειδή ο δίσκος δεν έχει αδύναμες στιγμές και αδιάφορα σημεία. Αυτά όμως που μου έκαναν με την μία την μεγαλύτερη εντύπωση είναι το καταιγιστικό “The Serpent Lord” με refrain που σε κάνει να θες να ανάψεις φωτοβολίδα (το οποίο η μπάντα ήδη παίζει στις πιο πρόσφατες συναυλίες της), το υπέροχο “The Man In The Mirror” που θα γίνει εύκολα συναυλιακό αγαπημένο, το “Carve Your Rage” με την εξαιρετική κιθαριστική δουλειά και το συγκλονιστικό “Black Monday”. Ένα πολύ ατμοσφαιρικό και συναισθηματικό κομμάτι, το οποίο έχει γραφτεί σαν φόρος τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018. Πάντως, στις συζητήσεις μετά την προακρόαση με τους υπόλοιπους συντάκτες, οι περισσότεροι ανέφεραν διαφορετικά τραγούδια που τους ενθουσίασαν περισσότερο. Κάτι που δείχνει την ποιότητα της συγκεκριμένης δουλειάς. Εν κατακλείδι, οι οπαδοί του heavy/power ήχου ας σημειώσουν να τσεκάρουν το “Nuances Of Life” όταν κυκλοφορήσει. Ακόμα και αν δεν σας άρεσε τόσο το “The Deadliest Scourge” (όπως κι εμένα δηλαδή), εδώ η πρόοδος είναι μεγάλη. Ένα συγκρότημα που έχει ανέβει επίπεδο, ένα συγκρότημα που παλεύει σκληρά για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και την φιλοξενία παιδιά. Καλοτάξιδο.

Γιώργος Τερζάκης