Φανταστείτε ότι ζείτε στο μεσαίωνα. Είστε απλοί αγρότες και σας ενδιαφέρει μόνο η οικογένεια σας και η καθημερινότητα σας. Ξαφνικά μια μέρα εμφανίζεται ένας περίεργος άντρας στο χωριό. Πηγαίνετε στη πλατεία του χωριού και βλέπετε έναν άντρα να κάνει διάφορα μαγικά κόλπα. Πράγματα που δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε ποτέ στη ζωή σας. Δεν θα είχατε μείνει με το στόμα ανοιχτό;;

Αυτό ακριβώς το συναίσθημα θα νιώσετε μόλις ακούσετε το νέο E.P. των Blotted Science με τίτλο “The Animation of Entomology”. Σε αυτή την περίπτωση, οι μάγοι είναι ο κιθαρίστας Ron Jarzombek (Watchtower, Spastic Ink), o μπασίστας  Alex Webster (Cannibal Corpse) και ο ντράμερ Hannes Grossmann (Obscura, ex-Necrophagist).
 
Ολόκληρο το άλμπουμ, από το εξώφυλλο, τον τίτλο του E.P. και τα κομμάτια αυτά κάθ’ αυτά είναι επηρεασμένα από την ζωή των εντόμων. Όπως οι επιστήμονες και οι μαθηματικοί έχουν δείξει ενδιαφέρον για την μελέτη της συμπεριφοράς των εντόμων, έτσι και αυτοί οι μουσικοί έχουν επηρεαστεί από την κίνηση και την δόμηση των εντόμων.
 
Το E.P. εμπεριέχει 24 λεπτά αψεγάδιαστης τεχνικής. Είναι μια μίξη death και progressive metal. Η μπάντα καταφέρνει και έχει τέλεια ισορροπία στα τεχνικότατα σόλο και την τέλεια δόμηση ενός κομματιού. 
 
Το άλμπουμ ξεκινάει με ένα τρομακτικό death metal blast beat και συνεχίζει με τεχνικά riffs και μερικές ωραίες μελωδικές γραμμές. Αυτές οι μελωδικές γραμμές είναι εύκολα διακριτές στα πρώτα 3 κομμάτια.
 
Το τέταρτο κομμάτι, το οποίο είναι χωρισμένο στα τέσσερα και έχει τον τίτλο “A sting Operation” και έχει λίγη μελωδικότητα αλλά το τρίο επιδεικνύει της ικανότητες του σε σημείο που κάνουν τον εγκέφαλο σου να είναι έτοιμος να εκραγεί.
 
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην αρέσει σε κάποιους αυτό το άλμπουμ. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το E.P. είναι ένας εξαιρετικός πειραματισμός ανάμεσα σε progressive και death metal που θα καθηλώσει τους fans του extreme progressive metal.