Οι Ελβετοί Eluveitie από το 2003 που σχηματίστηκαν, βοήθησαν πολύ στην ανάπτυξη και την διάδοση του folk metal. Ο πρώτος τους δίσκος ήταν εκπληκτικός και η μπάντα από τότε συνέχιζε να εξελίσσεται και να γίνεται όλο και καλύτερη.
 
Στις αρχές του 2012, η μπάντα κυκλοφόρησε τον πρώτο της ολοκληρωμένα concept δίσκο. Και λέω ολοκληρωμένα γιατί μπορεί οι Euveite να είχαν μία συγκεκριμένη θεματολογία μέχρι τώρα στη δισκογραφία τους, αλλά το “Helvetios” είναι το πρώτο άλμπουμ που λέει μια ιστορία από το κομμάτι ένα μέχρι το κομμάτι… δεκαεπτά!!! Συγκεκριμένα ακούμε την ιστορία του Γαλατικού πολέμου εξιστορημένο από την οπτική πλευρά ενός Γαλάτη και όχι ενός Ρωμαίου.
 
O concept δίσκος είναι ένα από τα λίγα καινούρια πράγματα που έχει το “Helvetios”. Μουσικά δεν υπάρχουν καινούρια πράγματα σε σχέση με τα προηγούμενα άλμπουμ τους.  Για τους καινούριους οι Eluveitie δεν είναι μια απλά folk metal μπάντα. Αντλούν πολλά πράγματα από την σουηδική melodic death σκηνή και τα συνδυάζουν με παραδοσιακά όργανα όπως το βιολί και η γκάιντα.
 
Γενικά το άλμπουμ αφήνει μερικές καλές εντυπώσεις με μερικά πιο straight κομμάτια σαν το “Meet the Enemy” και το “Helvetios”.  Επίσης έχουμε της κλασικές folk μελωδίες με κομμάτια σαν το “Scorched Earth” και ακόμα και πιο pop κομμάτια σαν το “A Rose for Epona”(στο όποιο η τραγουδίστρια Anna Murphy ακούγεται μαγευτική)
 
Αν είστε νέοι σε αυτή τη μπάντα το “Helvetios” είναι μια καλή αρχή. Έχει όλα τα στοιχεία που έκαναν αυτή τη μπάντα ξεχωριστή. Το πρόβλημα είναι ότι οι συνθέσεις δεν μπορούν να σου κρατήσουν το ενδιαφέρον όπως οι συνθέσεις σε προηγούμενα άλμπουμ.
 
Οι Eluveitie δεν αναπροσδιορίζουν ούτε τον ήχο του folk ούτε καν το δικό τους ήχο μέσα από το “Helvetios”. Απλά κάνουν αυτό που ξέρουν και κάνουν πάρα πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα μέσα από έναν concept δίσκο.
 

Tags