Προτού καλά – καλά χορτάσουμε το “The Quantun Enigma”, οι Ολλανδοί επιστρέφουν με ένα ακόμα album πολύ υψηλών προδιαγραφών. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το “The Holographic Principle” αποτελεί τη συνέχεια του προ διετίας προκατόχου του, αλλά δε νομίζω ότι αυτό έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία.

Η ουσία είναι ότι ο νέος δίσκος των Epica είναι τουλάχιστον χορταστικός. O Mark Jansen έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να παράγει ένα προσωπικό του συμφωνικό metal, εντελώς διαφοροποιημένο από αυτό το Tuomas Holοpainen για παράδειγμα, που θεωρήθηκε εξ’ αρχής ο θεμέλιος λίθος του χώρου. Στο “The Holographic Principle” οι Epica αφήνονται ελεύθεροι στον οίστρο τους και το τελικό αποτέλεσμα τους βρίσκει να παρουσιάζουν ένα απόλυτα “γεμάτο” 70λεπτο. Αφήνοντας κατά μέρος τα samples των προηγούμενων ηχογραφήσεων χρησιμοποιούν πλέον τα επιμέρους όργανα (έγχορδα, πνευστά και κρουστά) στη φυσική τους μορφή με αποτέλεσμα ό ήχος τους να παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο βάθος και εύρος.

Δεν ξέρω αν πρόκειται για το καλύτερο μέχρι σήμερα album τους, ίσως οι λεπτομέρειες και η τελειότητα της παραγωγής όλου αυτού του ακούσματος να θυσιάζουν κάπως το στοιχείο της αμεσότητας κάποιων συνθέσεων, ωστόσο αυτή η κυκλοφορία δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αφήσει ανικανοποίητο κανένα φίλο του είδους.

Να πούμε επίσης ότι για άλλη μια φορά η Nuclear Blast έχει κυκλοφορήσει το album των Epica σε αρκετές εκδόσεις στις special των οποίων υπάρχουν extra c.d. με ακουστικές εκτελέσεις κομματιών του album αλλά και ολόκληρο το “The Holographic Principle” instrumental.