Ανάμεικτα συναισθήματα για την τρίτη δουλειά των Gathering of Kings οι οποίοι παραμένουν παραγωγικοί αλλά νομίζω ότι και αυτή τη φορά δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν ή έστω να αγγίξουν την ποιότητα του πρώτου τους δίσκου. Το καλό είναι ότι το “Enigmatic” είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το απογοητευτικό “Discovery” που κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια. Για όσους δεν γνωρίζουν τι παίζει ακριβώς με τους Gathering of Kings να πούμε ότι πρόκειται στην ουσία για ένα project που έχει εξελιχθεί σε κανονικό συγκρότημα και στο οποίο συμμετέχουν σε κάθε δίσκο διαφορετικοί καλεσμένοι στα πρότυπα των Avantasia του Tobias Sammet. Βασικός συνθέτης και παραγωγός είναι ο Victor Olsson ενώ σε αμιγώς μουσικό πλαίσιο, μιλάμε για melodic rock με βάση τα 80ς.

Το ”Enigmatic” δεν είναι κακός δίσκος αλλά δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο. Ακόμη και οι καλεσμένοι (π.χ. Apollo Papathanasio, Rick Altzi, Tobias Jannson κ.α.) δεν σώζουν την κατάσταση…τουλάχιστον σε σημείο τέτοιο που θα σε κάνουν να επενδύσεις στη νέα δουλειά των Σουηδών. Βέβαια, για μία ακόμη φορά μιλάμε για μία επαγγελματική παραγωγή σε όλα τα επίπεδα ενώ το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι η κορυφαία στιγμή στο δίσκο (και σίγουρα ένα από τα καλύτερα τραγούδια των Gathering of Kings γενικότερα) είναι το “How The Mighty Have Fallen” που δεν έχει σχέση με το γνώριμο στυλ του συγκροτήματος και θυμίζει αρκετά την επική διάσταση των Avantasia.

Φαντάζομαι ότι οι τελειομανείς συλλέκτες του μελωδικού ήχου (υπάρχουν τέτοιοι;) θα αγοράσουν το “Enigmatic” ανεξαρτήτως κριτικών και συνθετικής ποιότητας. Ωστόσο, στην εποχή μας φαντάζει δύσκολο να εστιάζει κάποιος σε τέτοιες κυκλοφορίες. Πάντως, είμαι σίγουρος ότι οι Gathering of Kings είναι ικανοί για περισσότερα πράγματα. Το έχουν αποδείξει άλλωστε…

Highlight: Για μία ακόμη φορά το εξώφυλλο είναι εντυπωσιακό.