Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ολοένα και περισσότερα projects όπου διάφοροι αναγνωρισμένοι και γνωστοί μουσικοί μαζεύονται και ηχογραφούν ένα δίσκο που πολλές φορές είναι κατώτερος του αναμενομένου. Η περίπτωση των Phantom 5 είναι τελείως διαφορετική. Για να ακριβολογούμε, πρόκειται για το καλύτερο hard rock album που έχω ακούσει στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ξεπερνώντας άνετα κάθε προσδοκία μου. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Οι Phantom 5 αποτελούνται από τους Claus Lessman (Bonfire), Michael Voss (Casanova, Mad Max, Bonfire), Francis Bucholz (Scorpions), Axel Kruse (Jaded Heart, Mad Max), Robby Boebel (Frontline). Με λίγα λόγια εδώ έχουμε την αφρόκρεμα του γερμανικού hard rock και όπως εύκολα γίνεται κατανοητό οι «απαιτήσεις» μας ήταν υψηλές. Πολλά είχαν ακουστεί και γραφτεί για το «διαζύγιο» του Lessman από τους Bonfire. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, ανήκω σε αυτούς που θεωρούν ότι δεν γίνεται να υπάρχουν οι Bonfire χωρίς τον Lessman αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Το ντεμπούτο album των Phantom 5, στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον, είναι μία ιδανική μίξη από κλασικούς Bonfire και Jaded Heart (περιόδου 1999-2004). Ευνόητα υπάρχει και μία πινελιά από Frontline καθώς η κιθάρα του Boebel είναι χαρακτηριστική. Αυτό που σε καθηλώνει όμως είναι οι άριστες συνθέσεις που θυμίζουν τις πολύ καλές μέρες του ιδιώματος και αποπνέουν έναν 80ς αέρα! Τα πέντε πρώτα κομμάτια είναι κυριολεκτικά αψεγάδιαστα με τη φωνή του Lessman και τα δεύτερα φωνητικά του Voss να τα «απογειώνουν». Ειδικά τα “All The Way”, “Someday” και “Don’t Touch The Night” θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται είτε στο “Fireworks” είτε στο “Point Blank” των Bonfire. Ένα ακόμη highlight είναι το φανταστικό “They Won’t Come Back” που αναφέρεται σε μερικούς αδικοχαμένους μουσικούς που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους ενώ και η μπαλάντα “Since You’re Gone” είναι βγαλμένη από το οικείο ρεπερτόριο του Michael Voss.

Επαναλαμβάνουμε ότι το Phantom 5 είναι ό,τι καλύτερο έχουμε ακούσει στο hard rock μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Ας ελπίσουμε να ακούσουμε περισσότερα πράγματα από αυτούς στο μέλλον.

Highlight: Το αρχικό όνομα του group ήταν Supremacy.