Σύμφωνα με τα Φινλανδικά μέσα, Seiska και την Helsingin Sanomat, ο πρώην κιθαρίστας των Stratovarius Timo Tolkki καταδικάστηκε από το περιφερειακό δικαστήριο του Ελσίνκι σε 45 ημέρες φυλάκιση με αναστολή για απάτη και πλαστογραφία.

Η καταδίκη για απάτη προέκυψε όταν ο Tolkki υπέβαλε λανθασμένα αίτηση για εισοδηματική ενίσχυση αξίας άνω των 3.000 ευρώ το 2020. Ο Tolkki απέκρυψε το εισόδημά του και τα κεφάλαια στον τραπεζικό του λογαριασμό από την Kela, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας. Η καταδίκη για πλαστογραφία βασίστηκε στο γεγονός ότι ο Tolkki παραποίησε τις τραπεζικές του δηλώσεις στην Kela. Μεταξύ άλλων, ο κιθαρίστας διέγραψε συναλλαγές και άλλαξε τα υπόλοιπα στην τραπεζική του δήλωση για να αποκρύψει το πραγματικό του εισόδημα.

Ο Tolkki κλήθηκε να επιστρέψει στον Kela 3.063 ευρώ ως εισοδηματική ενίσχυση. Ο κιθαρίστας θα πρέπει επίσης να καταβάλει στο κράτος προσαύξηση ποινικού θύματος ύψους 80 ευρώ. Ο Tolkki δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Σε επιστολή του προς το περιφερειακό δικαστήριο, υποστήριξε ότι ζούσε σε μια “κακή εποχή” όταν διαπράχθηκαν τα εγκλήματα ενώ δήλωσε ότι πάσχει από διπολική διαταραχή.