Ιδιαίτερη περίπτωση συγκροτήματος οι Τσέχοι Root. Δημιουργημένοι το μακρινό 1987, είναι ένα από τα συγκροτήματα που εμφανίστηκαν πριν το δεύτερο κύμα του black metal. Ακολούθησαν αρχικά τα βήματα των Venom και Bathory, αλλά γρήγορα εξελίχθηκαν σε κάτι διαφορετικό αφού τόσο τα ακραία φωνητικά όσο και η ακραία μουσική έμειναν στην άκρη. Τα 30 χρόνια παρουσίας στη σκηνή τους βρίσκουν με το 10ο album τους, το οποίο είναι concept και αποτελεί την συνέχεια του “Kargeras” του 1996.

Μπορεί να παρουσιάζονται ως θρυλικό black metal συγκρότημα, αλλά όπως είπα και πριν έχουν τόση σχέση με αυτόν τον ήχο όσο και οι Anathema με το doom/death.  Εδώ ακούμε ένα mid-tempo heavy metal στο οποίο ξεχωρίζουν τα ιδιαίτερα φωνητικά του 56χρονου ιδρυτή της μπάντας Jiri “Big Boss” Valter. Τραγουδάει με ένα χαρακτηριστικό οπερετικό στυλ, κάτι το οποίο δε βλέπεις εύκολα στις μέρες μας σε συγκροτήματα εκτός του symphonic metal χώρου, ενώ στο εν λόγω album έχει αναλάβει για ακόμα μία φορά την παραγωγή κάνοντας καλή δουλειά. Γενικά ο Big Boss είναι μία ιστορική φιγούρα της σκηνής, έχει κάνει guest συμμετοχές σε album των Moonspell και Behemoth, έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες παγκοσμίως ενώ είναι και ο ιδρυτής της Εκκλησίας του Σατανά στην Τσεχία. Το “Kargeras…” πάντως δεν με ενθουσίασε και τόσο. Από τη μία, αυτά τα φωνητικά δεν ήταν ποτέ του στυλ μου. Από την άλλη, η μουσική είναι αρκετά μέτρια και διεκπεραιωτική χωρίς να χαρίζει πολλές συγκινήσεις. Ειδικά στη μέση του album που βρίσκονται δύο μεγάλα ακουστικά τραγούδια, το χασμουρητό πήγε σύννεφο.

Για τους οπαδούς του συγκροτήματος, το album κυκλοφορεί σε digipak cd με 28σέλιδο booklet, σε κλασσικό βινύλιο ενώ η limited εκδόσεις είναι σε κόκκινο με Α2 poster (αριθμημένο με το χέρι στα 222 αντίτυπα) και σε διάφανο κόκκινο/μαύρο με Α2 poster και patch (αριθμημένο με το χέρι στα 100 αντίτυπα).