Το καινούργιο άλμπουμ των Σουηδών κουβαλάει μεγάλη ιστορία πίσω του. Για πρώτη φορά στη δεκατριάχρονη ιστορία τους κυκλοφορούν ένα άλμπουμ σε δύο εκδόσεις, μία στα Αγγλικά και μία στη γλώσσα τους. Για τους απαιτητικούς υπάρχει και μια ειδική έκδοση που περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια και στις δύο γλώσσες. Θα παρακαλούσα τους φίλους και τις φίλες που θα διαβάσουν αυτό το κείμενο, αν έχουν παρόμοιο παράδειγμα να το δημοσιεύσουν, όσον αφορά μπάντες που έβγαλαν δίσκους σε δύο γλώσσες. Θα παρακαλούσα ακόμα, αν γίνεται, να αφήσουν έξω καλλιτέχνες σαν τον Julio Iglesias ή τον Glen Medeiros…

Οι Sabaton είναι γκρουπάρα! Δεν χωράει καμία αμφιβολία, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι έχουν καταφέρει πολλά όλα αυτά τα χρόνια που παίζουν. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσουν, μπορεί κάποιους άλλους να μην τους ακουμπάνε καν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξαιρετικοί στο έργο τους. Τους παρακολουθώ από το 2006 και οφείλω να ομολογήσω πως η μπάντα με τη Μέταλ θεματολογία και τα Nightwish πλήκτρα έχει προχωρήσει πολύ. Τους έχω δει και στη σκηνή και είναι φωτιά! Πραγματικά σπουδαίοι.

Το καινούργιο άλμπουμ τραβολογάει κι άλλα όμως… Στις 31 Μαρτίου ο Joakim Broden, ο τραγουδιστής της μπάντας, επιβεβαιώνει ότι οι κιθαρίστες, ο drummer και ο πληκτράς έχουν φύγει από τους Sabaton. Ο μόνος που παρέμεινε είναι ο Par Sundstrom (μπάσο). Στρατολογήθηκαν καινούργιοι μουσικοί και μάλιστα ακυρώθηκαν τα τρία πρώτα live της Αμερικάνικης περιοδείας λόγω καθυστερήσεις με τη βίζα των καινούργιων μελών. Οι Σουηδοί περιοδεύουν τώρα που μιλάμε, ενώ θα είναι απασχολημένοι μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού ακολουθεί η Ευρώπη.

Το άλμπουμ είναι τυπική δισκάρα Sabaton. Επικό, πιασάρικο, τακατάν-τακατάν, με τη φωνή του Broden να δονεί τα ηχεία και τα ακουστικά. Το πρώτο video, το οποίο είναι στην ουσία στίχοι και εικόνες, προφανώς λόγω της κατάστασης με τις αποχωρήσεις και τις αφίξεις, το “A lifetime of war”, είναι χαρακτηριστικό δείγμα, πρόκειται για μια εξαιρετική μελωδία, όμορφα διανθισμένη. Το πραγματικό έπος όμως είναι το “The Carolean’s prayer”, ένα εξάλεπτο εμβατηριακό κομψοτέχνημα, με τα ομαδικά φωνητικά να τα σπάνε και τα θέματα να εκρήγνυνται. Πάμε να συνέλθουμε και το “Killing ground” μας ξαναπετάει στο καναβάτσο. Αυτό θα μπορούσε να είναι το δεύτερο single. Οι Sabaton ακούγονται τόσο επικοί που ακόμα κι ο David DeFeis θα πάθαινε την πλάκα του μαζί τους! Κάτι που περίτρανα πιστοποιείται και στο “Poltava”. Εδώ να ακούσετε ρεφρέν να τρελαθείτε. Εντελώς θεατρικό, εντελώς εύληπτο, εντελώς μεγαλειώδες!

Το άλμπουμ αναφέρεται στα χρόνια της Σουηδικής αυτοκρατορίας. Ναι, μιλάμε για την ίδια αυτοκρατορία που έφτιαξε ένα φοβερό πολεμικό πλοίο (το Vasa), το ετοίμασε για πόλεμο κι εκείνο έκανε μερικές εκατοντάδες… μέτρα και βούλιαξε! Ναι, ο ναυπηγός ήταν λίγο μπάμιας. 333 χρόνια μετά το πλοίο ανασύρθηκε, οι Σουηδαίοι το έκαναν μουσείο και έτσι είκοσι και εννέα εκατομμύρια (!!!) επισκέπτες είδαν από κοντά το πράμα αυτό κι εμείς μάθαμε ότι άμα είσαι μεγάλη γάτα καταφέρνεις και τη βλακεία σου ακόμα να την κάνεις τρελή πηγή εσόδων.

Το “Long live the king” ακολουθεί με την ίδια συνταγή. Μεγαλεπήβολο, μπαρόκ, γιγάντιο… Το ίδιο ισχύει και για το “Ruina Imperii”, με τα πλήκτρα να χτίζουν ένα φοβερό επικό τοίχο γύρω-γύρω. Να πούμε εδώ ότι η παραγωγή του Peter Tagtgren είναι απλά ΤΡΟΜΕΡΗ! Η ίδια η μπάντα δήλωσε τα καλύτερα και μόνο για τη συγκεκριμένη δουλειά και πιστεύω πως έχει πέρα για πέρα για δίκιο. Καταπληκτική δουλειά, όπως θα την ονειρευόταν ο Tuomas.

Bonus τραγούδι το “In the army now”… Εντελώς προσαρμοσμένο στο ύφος τους, εντελώς αντρικό και βαρβάτικο. Η χροιά του Broden δεν παίζεται και η Γερμανίζουσα προφορά του μετατρέπει το κομμάτι σε εφιάλτη. Άκουσα και ένα-δυο κομμάτια στα Σουηδικά. Λόγω της γερμανίζουσας υφής τους, εμφανίζουν τα κομμάτια πιο πολεμικά, ιδίως στα δεύτερα φωνητικά.
 

Tags