Ο Mark Tremonti απέδειξε με το πρώτο solo album του, το «All I Was», πως εκτός από το γνώριμο από τους Alter Bridge (και από εκείνο το …άλλο συγκρότημα) στυλ του, «έκρυβε» μέσα του έναν πολύ καλό metal κιθαρίστα, συνθέτη και frontman. Το «Cauterize» είναι η φυσική συνέχεια του ντεμπούτου του, με τον Tremonti, πλήρως απελευθερωμένο πλέον, να αυξάνει ακόμα περισσότερο την ταχύτητα και τις thrash επιρροές, συνδυάζοντας τα στοιχεία αυτά με το πηγαίο ταλέντο του στο να γράφει αξιομνημόνευτα ρεφρέν και χαρακτηριστικές μελωδίες.

Τα πρώτα δευτερόλεπτα του «Radical Change» θα αρκέσουν για να μπείτε στο κλίμα του δίσκου, ενώ το mid-tempo «Flying Monkeys» ξεχωρίζει μεταξύ άλλων για τον όγκο που προσδίδει το μπάσο του Wolfgang Van Halen. Το «Dark Trip» είναι ένα εθιστικό σκοτεινό κομμάτι και σίγουρα ένα από τα highlight του δίσκου. Στο δεύτερο μισό του album συναντάμε το «Tie the Noose», με τη μια riffάρα μετά την άλλη, όχι πως το solo πάει πίσω, και το εξαιρετικό φινάλε με το «Providence».

Ο επόμενος δίσκος είναι ήδη προ των πυλών, καθώς το συγκρότημα ηχογράφησε σε ένα ενιαίο recording session καμιά εικοσαριά κομμάτια, προς το παρόν απολαύστε το «Cauterize».