Δεν υπάρχει για όλα τα πράγματα μία λογική εξήγηση. Ακόμα περισσότερο δε, όταν πρόκειται για κάτι που το ορίζει εξ ολοκλήρου το συναίσθημα. Και οι While Heaven Wept ήταν πάντα ένας καμβάς έκφρασης για τον εσωτερικό κόσμο του ιδρυτή και ηγέτη της μπάντας Tom Phillips. Ένα προσωπικό καταφύγιο – τρόπος έκφρασης που ήδη από το ξεκίνημα είχε ξεφύγει από τα στενά όρια της λέξης συγκρότημα.

WhiteHeavenWept01

Συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα το γιατί ο Phillips ανακοίνωσε την απόσυρση του από το μουσικό προσκήνιο στο απόγειο της καριέρας των While Heaven Wept. Μία καριέρα που από το 2009 και μετά επιφύλασσε μόνο σπουδαίες στιγμές για το συγκρότημα από τη Βιρτζίνια. Άλμπουμ καθολικής αποδοχής, συμβόλαιο με μία από της μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου και περιοδείες μπροστά σε κοινό διψασμένο για την τέχνη του. Και όμως όλα αυτά έμοιαζαν να έχουν χάσει το νόημά τους το 2015 όταν και ο Phillips ξάφνιασε άπαντες με την απόφασή του. Μερικά χρόνια σιωπής ακολούθησαν (πράγμα σύνηθες για τον εσωστρεφή Phillips και τους While Heaven Wept) ως ότου, πιθανότατα βασανισμένος από το σαράκι του αποχαιρετισμού, αποφάσισε να δώσει μία αίσθηση γλυκόπικρης ανακούφισης στους πιστούς οπαδούς αλλά πιθανότατα και στον ίδιο με την υλοποίηση αυτής της τελευταίας περιοδείας.  

Δεν υπάρχει για όλα τα πράγματα μία λογική εξήγηση λοιπόν. Υπάρχουν όμως σίγουρα κάποιες απαντήσεις, κρυμμένες σε κοινή θέα μέσα στην ποιητικής αισθητικής στιχουργία των While Heaven Wept. Το τέλος μπορεί να ήταν προδιαγεγραμμένο αλλά έχει μεγάλη σημασία το γεγονός πως μας δίνεται η ευκαιρία για τον τελικό αποχαιρετισμό, εκκωφαντικό και συναισθηματικά φορτισμένο, 18/11 στο Temple.

Κώστας Κουναδίνης