Δεύτερο leg της «Top of the World» περιοδείας στην Ευρώπη, με κάποιες μάλιστα στάσεις σε χώρες όπου το συγκρότημα είχε ήδη περάσει. Η ζήτηση για τους Dream Theater παραμένει σταθερή, αν όχι προοδευτικά αυξανόμενη, πρώτον επειδή τα albums είναι καλά (ειδικά το τελευταίο, αλλά και το «Distance Over Time»), και δεύτερον επειδή ο κόσμος ξέρει ότι τον περιμένει, ανεξαρτήτως setlist, μια χορταστική μουσική πανδαισία.

Opening act στο Tilburg της Ολλανδίας οι Φινλανδοί Arion. Καλοί παίκτες, αρκετά επικοινωνιακοί, αλλά με ένα μουσικό ύφος που δεν είναι του γούστου μου – θα ταίριαζαν καλύτερα αν έπαιζαν πριν τους Sabaton για παράδειγμα. Ακούστε το single τους «At the Break of Dawn» αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα.

Με το εναρκτήριο «The Alien» από το «A View from the Top of the World» βγήκαν επί σκηνής οι Dream Theater, δίνοντας από τα πρώτα λεπτά το στίγμα της βραδιάς: κρυστάλλινος πραγματικά ήχος και άψογη απόδοση των τραγουδιών από ένα τελειομανές συγκρότημα – πολεμική μηχανή. Στο σετ πρωταγωνίστησε, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει, το πρόσφατο AVFTTOTW με τέσσερα κομμάτια. Στα δύο άσματα από το «Awake» («6:00» και «Caught in a Web») ο ήχος του Petrucci σου έδινε την εντύπωση πως παίζουν τρεις ή τέσσερις κιθάρες ταυτόχρονα, προσωπικό αγαπημένο το «Bridges in the Sky» από το εξαιρετικό «A Dramatic Turn of Events», ενώ το απόσπασμα από το «Six Degrees of Inner Turbulence» στάθηκε αφορμή για να ξανακούσω το album. Όταν μια μπάντα έχει τόσο πλούσια δισκογραφία και η μουσική είναι τέτοια που θέλει δεκάδες ακροάσεις για να «μάθεις» τα κομμάτια, δίσκοι εικοσαετίας καταφέρνουν να διατηρούν, ακόμη, μια φρεσκάδα.

Το φινάλε; Διπλή δόση επικών διαστάσεων με δύο κομματάρες, το ομώνυμο από το τελευταίο και το «Count of Tuscany», για τα οποία τα λόγια είναι περιττά. Δεν θα γκρινιάξω λέγοντας πως πέρυσι έπαιζαν ΚΑΙ το «Ministry of Lost Souls», αντ’ αυτού θα πω πως δεν μπορώ να θυμηθώ ένα συναυλιακό σαραντάλεπτο με περισσότερες μελωδίες, αλλαγές, με τέτοια πυκνότητα ιδεών, όσο το συγκεκριμένο, ένα κυριακάτικο βράδυ του Φλεβάρη στο Tilburg.

Ρωμανός Τερζής

*Φωτογραφίες από τους οπαδούς των Dream Theater από διάφορες πρόσφατε συναυλίες

Setlist: The Alien, 6:00, Sleeping Giant, Bridges in the Sky, Caught in a Web, Answering the Call, Solitary Shell, About to Crash (reprise), Losing Time/Grand Finale, Pull Me Under, A View from the Top of the World

Encore: The Count of Tuscany