Άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα κυκλοφορία έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των θρυλικών Accept, μόλις ένα χρόνο μετά το “Restless And Live”. Εδώ βλέπουμε τη μπάντα να δίνει μία εμφάνιση με τη συνοδεία συμφωνική ορχήστρας, κάτι που έχουν επιχειρήσει πολλοί στο σκληρό ήχο. Αλλά το κάνουν με τον δικό τους, διαφορετικό τρόπο.

Η εμφάνιση λοιπόν στο Wacken του 2017 χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο, βλέπουμε μόνο τους Accept να παίζουν πέντε κομμάτια για περίπου μισή ώρα. Έχοντας τη γνωστή άριστη απόδοση, απλά θερίζουν και δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.

Στο δεύτερο μέρος όμως, αλλάζει το σκηνικό. Η κουρτίνα πέφτει και όταν ανεβαίνει, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας έχει γεμίσει τη σκηνή. Το μπάσο και η δεύτερη κιθάρα αλλάζουν χέρια και οι μόνοι που μένουν στο σανίδι είναι ο Wolf Hoffmann και ο Christopher Williams στα drums. Εδώ ουσιαστικά παρουσιάζεται για περίπου μισή ώρα υλικό από το δεύτερο solo album του Wolf, το “Headbanger’s Symphony” στο οποίο πήρε γνωστά κομμάτια από ιστορικούς συνθέτες (Bach, Vivaldi, Mozart, Beethoven) και τα συνδύασε με δικά τους riffs και ιδέες. Ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα με όμορφα visuals στο background, ωραίο light show και καπνούς/φωτιές επί σκηνής.

Το τρίτο μέρος δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι υπόλοιποι Accept γυρίζουν πίσω για μία ώρα ακόμα στην οποία παίζουν τραγούδια τους με τη συνοδεία της ορχήστρας. Και μπορώ να πω ότι τα κατάφεραν εξαιρετικά, καθώς η ενορχήστρωση είναι φανταστική. Βέβαια τα πιο mid-tempo κομμάτια κολλάνε περισσότερο με το συμφωνικό μέρος (“Dark Side Of My Heart”, “Shadow Soldiers”) αλλά ακόμα και στους speed metal ύμνους “Breaker” και “Fast As A Shark” η δουλειά που έγινε είναι φοβερή. Το setlist δεν χρήζει ανάλυσης, κλασσικά και αγαπημένα metal τραγούδια.

Φυσικά δεν χρειάζεται να πω για σκηνοθεσία και τελικό ηχητικό αποτέλεσμα (το οποίο επιμελήθηκε ο μέγας Andy Sneap). Όλα άψογα. Τώρα όσο για το κοινό, οι Accept έχουν την ατυχία για δεύτερο συνεχόμενο live DVD να παίζουν μπροστά από ένα μάτσο κοιμισμένους ταλαίπωρους. Αντιδράσεις νεκροταφείου, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις που δείχνουν κάποια αντίδραση για να αποδείξουν ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί και όχι κέρινα ομοιώματα. Τουλάχιστον ξέρουν να βαράνε παλαμάκια. Το κοινό του μεγαλύτερου metal festival παγκοσμίως. Γελάει ο κόσμος.
Όσο για τα bonus μέρη, υπάρχουν δύο πολύ μικρά making-of. Το ένα για τη συναυλία και το άλλο για το “Headbanger’s Symphony”.

Εν κατακλείδι, μιλάμε για μία κυκλοφορία που κάθε οπαδός της μπάντας αξίζει να δει. Κυκλοφορεί σε διπλό CD, τριπλό βινύλιο καθώς φυσικά και σε διπλό CD μαζί με το Blu-ray. Και όπως και να το κάνουμε, έχει μία παραπάνω συναισθηματική αξία αφού είναι η τελευταία κυκλοφορία του συγκροτήματος που εμφανίζεται ο μπασίστας, ιδρυτής και συνθέτης Peter Baltes αφού ανακοίνωσε την αποχώρησή του τρεις μέρες πριν βγει στα ράφια των δισκοπωλείων.