GrandMagus04

Φτάνοντας έξω από το Fuzz, διαπίστωσα κάτι δυσάρεστο. Στο ταμείο δεν είχαν φτάσει ακόμα οι απαραίτητες λίστες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα όσοι περίμεναν να προμηθευτούν εισιτήριο καθώς και οι συντάκτες/φωτογράφοι έπρεπε να περιμένουν 50(!) ολόκληρα λεπτά από τη στιγμή που άνοιξαν οι πόρτες μέχρι να μπουν. Ειδικά αυτοί που είχαν στηθεί για να αγοράσουν, δεν ήξεραν καν αν θα έμπαιναν επειδή δεν μπορούσαν να τους πουν με σιγουριά πόσα εισιτήρια θα ήταν διαθέσιμα. Μεγάλο λάθος της διοργάνωσης, κάτι που στέρησε σε αρκετά άτομα και την έναρξη της εμφάνισης των Grand Magus.

GrandMagus6

Εγώ ευτυχώς στάθηκα τυχερός και μόλις μπήκα στο venue, ακούστηκαν οι πρώτες νότες του “I, The Jury” και μαζί οι πρώτες κραυγές του κοινού. Με τρομερό ήχο και πολύ όρεξη, οι Magus σε έκαναν να νομίζεις ότι το heavy metal είναι μια απλή υπόθεση. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μερικά killer riffs, σωστά δομημένα τραγούδια και ένα συγκρότημα που να νιώθει και να γουστάρει αυτό που κάνει. Ο JB ήταν cool as fuck και λογικά τραβούσε όλα τα βλέμματα. Μεγάλος απών ο μπασίστας και συνιδρυτής Fox Skinner, ο οποίος είχε οικογενειακά ζητήματα και δεν ταξίδεψε, αλλά τον αντικατέστησε επάξια ο Per Wiberg (Spiritual Beggars, ex-Opeth) που μαζί με τον Ludwig Witt έκαναν ένα τρομερό rhythm section. Ένα line-up δηλαδή που για 8 χρόνια έπαιζε μαζί στους Beggars. Οι αντιδράσεις του κοινού δεν ήταν βέβαια και οι πιο ενθουσιώδεις, αλλά αρκετοί αγκάλιασαν για τα καλά τους Σουηδούς οι οποίοι για 50 λεπτά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και μας έκαναν να περιμένουμε πως και πως μέχρι να τους ξαναδούμε, αυτή τη φορά όμως σε δικό τους live με full set.

Setlist: I The Jury, Sword Of The Ocean, Varangian, Steel Versus Steel, Ravens Guide Our Way, Kingslayer, Iron Will, Like The Oar Strikes The Water, Hammer Of The North

GrandMagus05

Το ρολόι έδειχνε 21:20 και σύμφωνα με το πρόγραμμα οι Amon Amarth βγήκαν στη σκηνή. Ξεκίνησαν με το “The Pursuit Of Vikings” και από τα ουρλιαχτά του κοινού νόμιζες πως το Fuzz θα γκρεμιζόταν. Τα όσα ακολούθησαν μπορούν μόνο να χαρακτηριστούν σαν έπος. Οι Σουηδοί ήταν αψεγάδιαστοι και η εμφάνισή τους καταιγιστική. Το σκηνικό που είχε στηθεί ήταν ένα Viking κράνος με κέρατα δεξιά και αριστερά, πάνω στο οποίο βρισκόταν το drum kit του νεοφερμένου Jocke Wallgren (Valkyrja, ex-October Tide). Ο γεννημένος στη Χιλή drummer, αλλά μεγαλωμένος στη Σουηδία από ανάδοχους γονείς, ήταν καταπληκτικός και σου έδινε την εντύπωση ότι παίζει μαζί τους για χρόνια. Από κοντά και ο Ted Lundstrom στο μπάσο και φυσικά οι Olavi Mikkonen και Johan Soderberg στις κιθάρες οι οποίοι λειτουργούσαν σαν καλολαδωμένες μηχανές. Όσο για το θηρίο Johan Hegg; Τα λόγια είναι περιττά. Εξαιρετικός frontman, ο οποίος έκανε τον κόσμο ό,τι ήθελε και έδινε το δικό του ρεσιτάλ με το μικρόφωνο στο χέρι.

AmonAmarth02

Το σκηνικό συμπλήρωναν πολλοί καπνοί και δύο άτομα από το crew τους οι οποίοι είχαν ντυθεί Vikings (να πω την αλήθεια τους λυπήθηκα βλέποντάς τους με τη γούνα και τα δέρματα) και έδιναν τη δική τους παράσταση πάνω στη σκηνή όπως να μονομαχούν, να κρατάνε σημαίες ή στο “One Thousand Burning Arrows” να μας σημαδεύουν με τόξα και βέλη! Μια εμφάνιση που δεν είχε κανένα αδύναμο σημείο, ο κόσμος συμμετείχε σε όλη τη διάρκεια και σε κομματάρες όπως τα “Cry Of The Black Birds”, “Death In Fire” και “Twilight Of The Thunder God” η κατάσταση ξέφευγε επικίνδυνα.

AmonAmarth05

Η συναυλία τελείωσε μετά από ακριβώς 90 λεπτά και οι Amon Amarth απέδειξαν γιατί είναι ένα από τα καλύτερα ονόματα σε αυτή τη μουσική εδώ και χρόνια δίνοντας την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση τους στη χώρα μας. Κατά την δύσκολη έξοδο από το γεμάτο Fuzz, η ξενέρα του να ακουμπάς στον κάθε ιδρωμένο γύφτουλα που έβγαλε την μπλούζα του ήρθε να δέσει με αυτήν της αναμονής έξω από το club μέχρι να έρθουν οι λίστες. Αυτά να έλειπαν και το βράδυ μας θα ήταν ακόμα καλύτερο.

Γιώργος Τερζάκης

Setlist: The Pursuit Of Vikings, As Loke Falls, First Kill, The Way Of Vikings, At Dawn’s First Light, Cry Of The Black Birds, Deceiver Of The Gods, On A Sea Of Blood, Destroyer Of The Universe, Death In Fire, One Thousand Burning Arrows, Father Of The Wolf, Runes To My Memory, War Of The Gods, Raise Your Horns, Guardians Of Asgaard, Twilight Of The Thunder God

AmonAmarth06

{galleryLiveReports/2016/AmonAmarth}{/gallery}