Κομψοτέχνημα! Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η deluxe έκδοση του “Electric Castle Live And Other Tales”. Ένα πανέμορφο ξύλινο κουτί  που περιέχει όλα τα physical format της κυκλοφορίας και πολλά άλλα…goodies όπως λέμε. Η εμφάνιση του Ολλανδικού super project στο Tilburg, στο 013 Poppodium στις 15 Σεπτεμβρίου της χρονιάς που μας πέρασε, κυκλοφορεί ζωντανά και το περιορισμένης έκδοσης 1.500 αντιτύπων box set περιέχει την εμφάνιση σε τριπλό marble splatter βινύλιο, την ear book έκδοση σε διπλό CD, διπλό DVD και Blue Ray, μέσα σε ένα βιβλίο 44 σελίδων. Περιέχει επίσης ένα picture disk στην πρώτη πλευρά του οποίου υπάρχουν μέρη από τις πρόβες που προηγήθηκαν ενώ στη δεύτερη, η αφήγηση του concept από τον Αμερικανό ηθοποιό  John De Lancie, γνωστό από την παρουσία του στα Star Trek. Επίσης, ένα slipmat, μια αφίσα και ένας φάκελος με δέκα κάρτες των βασικών συντελεστών καθώς και ένα πιστοποιητικό γνησιότητας υπογεγραμμένο από τον Arjen Lucassen σε τύπο πάπυρου και κλεισμένο σε ένα πανέμορφο roll box τύπου πούρου, συμπληρώνουν το περιεχόμενο μιας από τις καλύτερες εκδόσεις που έχω δει ποτέ.

Όσο αφορά τη ζωντανή εμφάνιση των Ayreon, επιβεβαιώνονται οι μαρτυρίες που μου μετέφεραν άνθρωποι που ήταν εκεί. Ένα εκπληκτικό show, προιόν της εξαιρετικής δουλειάς των Arjen Lucassen και Joost van den Broek, αλλά και της μοναδικής παρουσίας εξαιρετικών μουσικών κυρίως στις φωνές όπως αυτές των Fish, Anneke van Giersbergen, Simone Simons, Dianne van Giersbergen, Mark Jansen, Marcela Bovio και πολλών άλλων, όπως επίσης σημαντική είναι και η παρουσία του τεράστιου γερόλυκου Thijs van Leer των θρυλικών Focus, στο φλάουτο.

Η ιστορία του “Into The Electric Castle – A Space Opera” του 1998, εκτυλίσσεται αυτούσια με μοναδικό τρόπο μπροστά και πανω σ’ ένα επιβλητικό κάστρο και άπαντες στη σκηνή παίρνουν άριστα στο ρόλο τους. Στο encore, ο Lucassen, δίνει χώρο σε κάποιους από τους μουσικούς του κι έτσι ακούμε τα “Kayleich” από τον Fish και τα χρόνια που πέρασε στους Marillion, το “Twisted Coil” από τον Damien Wilson, το “Pink Beatles In A Purple Zeppelin” του ίδιου του Lucassen, ενώ το show κλείνει με το “Songs Of The Ocean” όπου η Marcela Bovio ερμηνεύει το κομμάτι από το Star One.

Στα extra των DVD και Blue Ray, υπάρχουν επίσης συνεντεύξεις από όλους τους μουσικούς που συμμετέχουν με επίκεντρο τους  Arjen Lucassen και Joost van den Broek, backstage πλάνα, πρόβες, καθώς και το κοινό πριν και μετά το show σε μια κατάσταση που ο καθένας θα ήθελε να βρισκόταν.

Η αλμυρή σίγουρα τιμή αυτού του box set είναι σίγουρα ένα πρόβλημα, επαναλαμβάνω όμως ότι το “Electric Castle Live And Other Tales” υπάρχει σε όλα τα φυσικά και ψηφιακά format και κανείς δε θα βγει χαμένος από την απόκτηση του, το αντίθετο.