Είναι πολύ ωραίο να γνωρίζεις ότι έχεις μπροστά σου έναν χειμώνα γεμάτο από συναυλίες, όπου πολλές μπάντες από διάφορα είδη πρόκειται να μας επισκεφτούν μετά από αρκετά χρόνια. Καλώς ή κακώς, οι συναυλίες είναι κάτι που έχουμε ανάγκη ως χώρα και αυτό φαίνεται τόσο από την ανταπόκριση του κόσμου στα εισιτήρια όσο και στον τρόπο που το ζει ο καθένας μας ξεχωριστά. Οι Blind Guardian είναι μεταξύ πολλών άλλων, αγαπημένη μπάντα του ελληνικού κοινού πράγμα που αποδείχθηκε με 3 sold out εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου στην πρωτεύουσα μάλιστα προστέθηκε και τρίτη μέρα λόγω της ακύρωσης της εμφάνισης του συγκροτήματος στο Ισραήλ. Το δε τελευταίο τους πόνημα, “The God Machine”, δείχνει ότι μπορούν να κυκλοφορούν ακόμα τρομερούς δίσκους και να βρίσκονται επάξια στα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής που ακούμε.

φωτό από τη δεύτερη συναυλία στην Αθήνα

Προσωπικά μιλώντας, δεν είμαι τόσο φαν του να μην υπάρχει κάποιο support σχήμα στην εκάστοτε συναυλία. Και αυτό γιατί είναι ωραίο να υπάρχει ένα ζέσταμα πριν το μεγάλο όνομα, αλλά και τις περισσότερες φόρες η δυνατότητα εμφάνισης κάποιου εγχωρίου συγκροτήματος που αξίζει την προσοχή μας. Όπως και να χει οι Guardian βγήκαν κανονικά στην ώρα τους υπό τους ήχους του “Imaginations From The Other Side” και ήταν σε τρομερή φόρμα κατά τη διάρκεια της βραδιάς, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν 2 συνεχόμενα live στην Αθήνα. Μπορεί η ενεργεία και η επικοινωνία του κόσμου με την μπάντα να ήταν τρομερή σε όλη τη συναυλία, θα ήθελα ωστόσο το setlist να είναι μεγαλύτερο μιάς που τα 16 κομμάτια φαντάζουν αρκετά λίγα για ένα τέτοιο όνομα και η ώρα πέρασε πολύ γρήγορα. Καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος της ιστορικής περιόδου του συγκροτήματος και ακούστηκαν για πρώτη φορά τα “Blood of the Elves”, “Violent Shadows” και “Deliver Us From Evil” από το “God Machine”. Ο Hansi αποδεικνύει κάθε φορά ότι είναι ένας υπέροχος τραγουδιστής με μεγάλο εύρος στις ικανότητες του και προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στον κόσμο. Η μπάντα ακουγόταν αρκετά δεμένη και καλοδουλεμένη σε πολλά κομμάτια, παρά τις όποιες αλλαγές στη σύνθεση. Σε κομμάτια όπως τα “Nightfall”, “Time Stands Still”, “Bards Song”, “Majesty”, “Valhalla” και “Mirror Mirror” φαίνεται ξεκάθαρα η αγάπη του κόσμου για το συγκρότημα και ο μεγάλος ζήλος τους να τα τραγουδά συνεχώς μαζί με αυτό.

Θέλω να αναφερθώ και στον ήχο που υπήρχε μέσα στον νέο χώρο του Principal όπου πλέον μετά από 2 συναυλίες (η πρώτη ήταν αυτή των Beast In Black με τους Suicidal Angels), διαπιστώνω ότι υπάρχουν κάποια θεματάκια, που δεν γίνεται να μην τα παρατηρήσεις. Εάν είσαι ένας άνθρωπος που δεν ξέρει όλα τα κομμάτια ενός συγκροτήματος, κάτι που είναι τελείως φυσιολογικό, δυσκολεύεσαι έως και αδυνατείς να καταλάβεις τι ακούς από κάτω. Και όταν αυτό γίνεται με μπάντες όπως οι Guardian, που έχουν καθαρά φωνητικά και γενικά εύκολες μελωδίες στο αυτί, δεν μπορώ να φανταστώ τι γίνεται σε πιο σκληρές μπάντες. Tο αναφέρω αυτό γιατί είναι κάπως κρίμα να βρισκόμαστε σε μια συναυλία οπού ενώ η μπάντα δίνει τον καλύτερο της εαυτό πάνω στην σκηνή και εμείς από κάτω να μην λαμβάνουμε αυτό που πρέπει. Κάτι άλλο που με εξέπληξε και κάπως με ξενέρωσε ήταν η μη ύπαρξη κάποιου Official merch στον χώρο υποδοχής του venue, ενώ γνώριζα ότι σε άλλες χώρες υπήρχε μεγάλη ποικιλία από τα προϊόντα του συγκροτήματος. Είναι κάποια πράγματα που πολλές φορές δεν γίνονται στη χώρα μας και δεν θεωρούνται δεδομένα, όπως σε άλλους και θα έπρεπε οι αρμόδιοι να κάνουν κάτι για αυτό. Ένας φαν που δίνει ένα συγκεκριμένο πόσο για τα εισιτήρια, θέλει να ζει και μια ολοκληρωμένη εμπειρία και αυτό είναι το λογικό. Σαφώς και θα υπάρξουν προβλήματα κάποιες φόρες, όμως είναι πράγματα που τα ζούμε συχνά και πρέπει να λυθούν.

φωτό από τη δεύτερη συναυλία στην Αθήνα

Θα κρατήσω το ότι οι Blind Guardian απέδειξαν και με το παραπάνω ότι έχουν ακόμα αρκετά χρόνια μπροστά τους και βρίσκονται σε φάση υψηλούς απόδοσης και στουντιακά, αλλά και στα live. Η όρεξη τους ήταν εμφανής και έδειξαν ότι θέλουν και με το παραπάνω να επισκέπτονται τη χώρα μας και εύχομαι κάθε φορά να είναι και καλύτερη τόσο για αυτούς όσο και για μας. More to come…

Setlist : Imaginations From The Other Side, Blood Of The Elves, Nightfall, The Script For My Requiem, Violent Shadows, Skalds and Shadows, Time Stands Still, Deliver Us From Evil, The Bards Song (In The Forest), Majesty, Traveler In Time.

Encore: Sacred Worlds, Lord Of The Rings, Valhalla, Mirror Mirror, Barbara Ann

Κώστας Μουζακίτης

φωτό από την επίσημη σελίδα των Blind Guardian