Η δεύτερη μέρα του Horns Up Festival ήταν εξίσου δυνατή με την πρώτη με επτά συγκροτήματα που για μία ακόμη φορά κάλυπταν διαφορετικές εκφάνσεις του metal ήχου και επιβεβαιώνει την τιμιότητα αυτού του μικρού μα τόσο τίμιου φεστιβάλ που ποντάρει στη στήριξη της underground σκηνής γενικότερα. Άλλωστε οι διοργανωτές είναι πρωτίστως οπαδοί και το μόνο τους μέλημα είναι να περάσουν καλά κόσμος και μπάντες (αυτός είναι και ο λόγος που πέρα από την εξαιρετική οργάνωση του ίδιου του φεστιβάλ προσθέτους άλλες δράσεις όπως warm up gigs, after parties, εκδρομές κτλ).

Η δεύτερη βασική μέρα του φεστιβάλ (γιατί φετός υπήρχαν warm up και after live events) είχε μεγάλη ποικιλία και έτσι είδαμε τους WHITE TOWER να χαρίζουν acceptικούς ύμνους, τους μαλτέζους ANGELCRYPT σε death metal δρόμους, τους φοβερούς αρμένιους blacksters ILDARUNI, τους επικάδες ACHELOUS ενώ στη συνέχεια μπήκαμε και πάλι στον ακραίο ήχο με δύο φοβερά εγχώρια σχήματα, τους AGNES VEIN και τους EMBRACE OF THORNS. Στο τέλος απολαύσαμε σαν headliners τους ιταλούς prog metallers ELDRITCH.

Με το πέρας της πρώτης μέρας πολλοί ακολούθησαν τη μπυροποσία στο after party ενώ το πρωί συμμετείχαν στην εκδρομή στο ποτάμι και το απαραίτητο στη συνέχεια φαγητό σε τοπική ταβέρνα. Ε, μετά από όλα αυτά δεν είναι λογικό να μην έχουν δυνάμεις ώστε να είναι απίκο από την έναρξη της δεύτερης μέρας; Και όμως όχι!

“holding the lines / down in the trenches…”

Έτσι, όταν ανέβηκαν στη σκηνή οι WHITE TOWER είχαν την τύχη να είναι από κάτω αρκετός κόσμος. Όπως και στο Up The Hammers πριν λίγους μήνες οι θεσσαλονικείς έπαιξαν με όρεξη το κλασικό μέταλ τους που αποδίδει τιμές (λόγω της χροιάς στα φωνητικά αλλά και της δομής των συνθέσεων) στους μεγάλους ACCEPT. Mε το σετ τους να βασίζεται στο ντεμπούτο άλμπουμ τους περάσαμε ζάχαρη ενώ ακούσαμε και ένα κομμάτι από την επερχόμενη δουλειά τους. Στο τέλος βγήκαν εκτός χρόνου παίζοντας ένα ακόμα κομμάτι μετά από λαϊκή απαίτηση. Κάτι μου λέει πως έφυγαν αρκετά από τα cd τους στο merch.

White Tower video:

White Tower setlist:

Pounding HM / lions of steel / leather empress / I rule the midnight / spread the fire / curse of the night / runaway rebel / fuel along gunfire / soldiers of metal / knife in the back / schizophrenic attack

“here lies this flesh and blood…”

Στις 18:45 ανέβηκαν στη σκηνή οι ANGELCRYPT που για μένα είναι η πρώτη μπάντα που ακούω από τη Μάλτα. Φορούσαν όλοι ομοιόμορφα πουκάμισα και φυσικά λιώσανε αφού η θερμοκρασία μέσα στο venue ξεπερνούσε τα φυσιολογικά όρια για μία ακόμη μέρα και σαν άλλη Ρένα Βλαχοπούλου ονειρευόμασταν τρεχούμενα νερά στην έρημο. Το 40λεπτο σετ του συγκροτήματος ήταν βασισμένο κυρίως στο τελευταίο τους άλμπουμ “Dawn of the Emperor” με τη μουσική τους να έχει σαν βάση το death metal με αρκετά μελωδικά leads, ένα περίεργο κράμα που πότε θυμίζει Crematory και πότε τυπικές death metal μπάντες. Έχω την αίσθηση πως οι πιο πολλοί δεν ήταν εξοικειωμένοι με τη δουλειά τους (δύο full length και αρκετά Eps) αλλά τους χάρισε το χειροκρότημα.

Angelcrypt video:

Angelcrypt setlist:

Clockwork blood red / Iron creed / Serpents of the somme / On killing fields / Forever hero / The black hand / Martyred soul

“treading the path of cryptic wisdom…”

Στις 19:45 ανέβηκαν στη σκηνή οι ILDARUNI και σχήματα σαν αυτό είναι ο λόγος που πρέπει να στηρίζουμε underground φεστιβάλ όπως το Horns Up. Πρόκειται για ένα νέο σχήμα με καταγωγή από την Αρμενία που κυκλοφόρησε πρόσφατα το εντυπωσιακό ντεμπούτο “Beyond Unseen Gateways”. Στα 45 λεπτά που είχαν στη διάθεση τους εντυπωσίασαν τους φίλους του σκοτεινού ακραίου ήχου με ένα σετ που δεν ήταν βασισμένο μόνο σε αυτό το άλμπουμ αφού ακούσαμε και κάποια που δεν ήταν εκεί. Epic black metal με μικρές pagan folk πινελιές που είναι πιο ξεκάθαρες στο στούντιο είναι η αλήθεια αλλά και στο σανίδι ήταν αρκετά πειστικοί και με σωστά παιξίματα από όλα τα μέλη.

Ildaruni video:

Ildaruni setlist:

Treading the path of crypyic wisdom / The ascending of Kosmokrator / Forged with glave and blood / Perpetual vigil / Arakha / Whence Ravenstone beckons

“riding the winds with chariots of steel…”

Διάλειμμα για τις απαραίτητες ανάσες αφού η ζέστη ήταν και πάλι ανυπόφορη και η μόνη επιλογή ήταν να αδειάζει το venue κάθε φορά που τελείωνε το σετ της κάθε μπάντας. Στις 20:45 ανέβηκαν στη σκηνή οι ACHELOUS οι οποίοι έχουν κάνει τρελά βήματα προόδου τελευταία και έχουν δώσει και αρκετές συναυλίες με αποτέλεσμα να τους βγαίνει μια άνεση στην σκηνή που κάνει τις εκτελέσεις των κομματιών τους πιο πορωτικές. Έτσι, μας χάρισαν 40 λεπτά ανόθευτου epic heavy metal, έναν ήχο που γουστάρουν τρελά πολλοί στη χώρα μας αλλά έμοιαζε να κάνει ωραίο γκελ και στους πιο ακραίους αυτή τη φορά.

Achelous setlist:

Macedon / Northern Winds / Blood / Crystal Shard / Savage King / Gaugamela /  Flames of War

Achelous video:

“I call the tortured / I seek the damned…”

H συνέχεια ανήκε στους AGNES VEIN που άλλαξαν εντελώς τα ηχοχρώματα που γέμισαν το χώρο με τα βαριά ριφ να σέρνονται τραβώντας μας μέσα στο βούρκο του epic sludge doom. Όπως κάθε φορά που τους πετυχαίνω (και ευτυχώς τους έχουμε πετύχει ουκ ολίγες φορές δίπλα σε μεγάλα ονόματα αλλά και εδώ στο Horns Up παλιότερα) έχει ενδιαφέρον πως συνδυάζουν τα extreme φωνητικά με τους αργούς ρυθμούς. Και μιας και είπα για ρυθμό είναι το τέρας Φοίβος που σε σκαλώνει άσχημα με κάθε χτύπημα πάνω στα δέρματα των τυμπάνων αλλά γενικά είναι εντυπωσιακό πόσο τεράστιο ήχο βγάζει αυτό το trio. Τρομερή εμφάνιση και ωραία πράγματα στο merch με το βινύλιο του φρέσκου άλμπουμ “Deathcall” να ξεχωρίζει.

Agnes Vein video:

Agnes Vein setlist:

Melkor / rara null / sovereign star / they who neared the portals / vultures hymn

“darkness impenetrable…”

Και ενώ δεν είχαμε ακόμα συνέλθει από την εμφάνιση των Agnes Vein ανέβηκαν στη σκηνή οι EMBRACE OF THORNS. Μας δήλωσαν από την αρχή πως αυτό που θα βιώναμε θα ήταν σύντομο μα δυνατό και έτσι ακριβώς ήταν. Για σαράντα λεπτά σκότος και λύσσα μας χτύπησε στο κεφάλι με το πολύπειρο σχήμα να παραδίδει μαθήματα black/death metal επίθεσης. Με βουτιές σε διάφορα σημεία της δισκογραφίας τους, ωραίο riffing και τρομερό drumming ήταν απολαυστικοί και επιβλητικοί σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισης τους.

Embrace Of Thorns video:

Embrace Of Thorns setlist:

Intro/venom in veins / mutter aller leiden / tombs of the desecrated zealots / a mass for fiends / entropy dynamics / origin of scourge / stoking the fire / perished in mortal / ancient waters / outro

Κάπως έτσι έφτασε η ώρα για να δούμε τους headliners της βραδιάς. Βέβαια ένα πρόβλημα ήταν που στο καλό θα χωρούσαν τα έξι μέλη της μπάντας και τα πολλαπλά πλήκτρα τους αφού η σκηνή στη Σουίτα παραήταν μικρή οπότε οι δύο κιθαρίστες έβαλαν τα monitor μπροστά για να βολευτούν σε μια περίεργη διάταξη με τους δύο κιθαρίστες και τον τραγουδιστή μπροστά στη σκηνή και πλήκτρα, μπάσο και τύμπανα πίσω. Μιας και είχαν φτάσει αργά το απόγευμα στα Τρίκαλα μετά από πολύωρο ταξίδι από την Ιταλία πέρασε αρκετή ώρα για το soundcheck αλλά όταν το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα η ώρα για να ξεκινήσει το live είχε φτάσει.

“the mask is standing aside…”

Οι ELDRITCH ήταν το μεγάλο όνομα του διημέρου και ο βασικός λόγος που αρκετοί ταξίδεψαν μέχρι τα Τρίκαλα φέτος. Άλλωστε η τελευταία φορά που τους είχαμε δει ήταν σαν support act στους Firewind το 2009. Προσωπικά τους θυμάμαι για τις πολύ καλές πρώτες δουλειές τους στα 90ς με άλμπουμ όπως το “Headquake” και “El Niño”, την περίοδο δηλαδή που πλέον οι ίδιοι αναφέρουν χαριτολογώντας ως “Jurassic period of Eldritch”. Ομολογώ πως περίμενα πιο ζεστές αντιδράσεις από τον κόσμο, τουλάχιστον στα κομμάτια εκείνης της περιόδου που τα λες και hit (πχ “no direction home”, “bleed mask bleed”) αλλά γενικά η μουσική τους είναι ιδιαίτερη και δεν μπορείς εύκολα να την καταλάβεις αφού δε στηρίζεται σε συγκεκριμένα μελωδικά hooks ενώ και το σύνηθες κουπλέ-ρεφρέν-κουπλέ-ρεφρέν-σολο δεν είναι στην ημερήσια διάταξη αφού επιλέγουν κάπωες πιο στριφνές και πάντα guitar oriented συνθέσεις για ντύσου το prog power metal τους. Αυτό τους δίνει έναν πιο aggressive χαρακτήρα σε στιγμές και σε σχέση με πιο μελωδικές μπάντες του χώρου λειτουργεί ανασταλτικά στο να βγουν γηπεδικές αντιδράσεις από τον κόσμο. Από την άλλη ίσως βέβαια να φταίει η λογική έμφαση στις πιο πρόσφατες δουλειές τους αφού δε θέλουν απλά να μένουν στα περασμένα μεγαλεία.

Περιττό να πω πως παικτικά ήταν όλοι τους τρομεροί με μόνο παράπονο κάποιες περίεργες αυξομειώσεις στον ήχο από κομμάτι σε κομμάτι. Ο νέος τραγουδιστής Marco Biagioli είχε δύσκολο έργο αφού έπρεπε να αντικαταστήσει τον Terence Holler και έμοιαζε αρκετά αγχωμένος αν και τελικά τα πήγε πολύ καλά. Από κει και πέρα, ανάλογα το κομμάτι έμεινα να χαζεύω το κάθε όργανο ξεχωριστά, πέρα από τους δύο κιθαρίστες πολύ καλός ήταν ο Dario Lastrucci στο μπάσο που ξεχωρίζει όταν βγαίνει μπροστά αλλά πραγματικά όλα τα λεφτά ήταν ο ντράμερ Raffahell Dridge που έδινε πόνο και ήταν αλάνθαστος.

Σίγουρα θα τους ταίριαζε ο μεγαλύτερος χώρος του θεάτρου αλλά από τη στιγμή που δεν γκρίνιαξαν οι ίδιοι εμείς ας μη μιλάμε και να χαιρόμαστε που έχουμε την τύχη να βλέπουμε τέτοια φεστιβάλ και το ρίσκο που παίρνουν οι διοργανωτές για να περάσουμε εμείς καλά.

Eldritch video:

Eldritch setlist:

Dead Blossom/The Dark Inside / Erase / Failure Of Faith / Circles / No Direction home / Heretic Beholder / Lord Of An Empty Place / Everything’s Burning / The Blackened Day / Bleed mask bleed / The Cry Of A Nation / Ghoulish Gift

® κείμενο/φωτογραφίες/video: Konstantinos Mindcrimek Vlachos