Επιτέλους, μία έγκυρη και αντιπροσωπευτική βιογραφία για τους Queensrÿche. Είναι από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις όπου ένα σπουδαίο συγκρότημα με μία ιστορία 40 ετών δεν έχει να επιδείξει πλούσια εκδοτική παρουσία. Για να ακριβολογούμε, το “Building An Empire” αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο σοβαρό βιβλίο για τους Queensrÿche, γραμμένο από αφοσιωμένους οπαδούς με άριστη γνώση των έργων και των ημερών της μπάντας.

Ο James R. Beach, με τη συνεργασία των Brian Naron και Brian Heaton, κάνει μία πλήρη καταγραφή της ίδρυσης και της εξέλιξης των Queensrÿche από τα πρώτα βήματα, δηλαδή, στο Seattle και τις μπάντες των The Mob και Myth μέχρι την άνοδο στην κορυφή (1988-1990) και την εμπορική (και καλλιτεχνική) πτώση μετά την αποχώρηση του DeGarmo στα τέλη της δεκαετίας του 90. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στο “Building An Empire” είναι το γεγονός ότι ενώ διαβάζεις αρκετές ουσιαστικές λεπτομέρειες δεν κουράζεσαι ούτε στο ελάχιστο. Το αντίθετο, μάλιστα! Ακόμη και στα πιο ευαίσθητα θέματα, όπως π.χ. τα λυπηρά γεγονότα του 2012 που οδήγησαν στη ρήξη με τον Tate, o Beach διατηρεί μία αντικειμενική και νηφάλια ματιά -βασιζόμενος και στις αρχικές πηγές, δηλαδή στα δικαστικά έγγραφα- με αποτέλεσμα να αποκτούμε μία όσο το δυνατόν σωστή ματιά για το τι ακριβώς έγινε τότε.

Προσωπικά, έμαθα και πολλά πράγματα για πιο ειδικά θέματα όπως π.χ. πως εξελίχθηκαν τα πράγματα στη διάρκεια των ηχογραφήσεων του “Operation: Mindcrime II”, την σχεδόν δικτατορική προσέγγιση του Tate, τη μεροληπτική στάση της γυναίκας του Susan όπου εξετέλεσε για πολλά χρόνια manager της μπάντας κ.α. Θα ήθελα να μάθαινα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με όλους τους λόγους που οδήγησαν στην έξοδο τον DeGarmo αλλά και αυτά τα σχετικά που διάβασα με κάλυψαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Το θετικό είναι ότι οι Queensrÿche εδώ και μία δεκαετία έχουν επανακάμψει προσφέροντας χαρά σε όλους τους οπαδούς τους.

Το “Building An Empire” είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα πρέπει να τσεκάρουν όλοι οι fans των Queensrÿche…και όχι μόνο. Ειδική αναφορά στα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δημήτρη Καζαντζή με τον Matt Bazemore που είχε δημοσιευτεί στο παρελθόν στο Rockpages και χρησιμοποιήθηκαν στο βιβλίο του Beach.