Cavalera01

Η αλήθεια είναι πως έχουμε δει κι άλλους καλλιτέχνες να περιοδεύουν παίζοντας μουσική από τα συγκροτήματα που τους έκαναν γνωστούς όπως ο Paul Di’Anno, ο Uli Jon Roth, ο Roger Waters και εσχάτως ο Udo Dirkschneider. Η άποψή μου είναι πως έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν από τη στιγμή που έχουν συνθέσει  και παίξει αυτά τα τραγούδια. Το θέμα είναι πώς θα το παρουσιάσεις ώστε ο κόσμος να σε πάρει στα σοβαρά.

Για το “Roots” μπορείς να πεις πολλά. Είναι το album των Seps που έχει τις περισσότερες πωλήσεις, είναι το πιο πειραματικό τους, βοήθησε αρκετά στην εξέλιξη του nu-metal και αποτέλεσε τη βάση για τη μουσική συνέχεια του Max με τους Soulfly. Είναι όμως το πιο αγαπημένο; Μάλλον όχι, καθώς σε αυτή τη θέση βρίσκονται περισσότερο τα “Beneath The Remains” και “Arise”. Ήταν όμως μια καλή ευκαιρία για να ακούσουμε ένα ιστορικό album στην ολότητά του.

Cavalera06

Το πρόγραμμα ευτυχώς τηρήθηκε και στις 21:00 ανέβηκαν στη σκηνή οι Αθηναίοι Blame Kandinsky οι οποίοι για μισή ώρα επιδόθηκαν σε μία τρελή mathcore παράσταση. Παρ’ όλο που δεν έχω μεγάλη σχέση με το εν λόγω στυλ, έχω να πω ότι ήταν εξαιρετικοί. Το mathcore απαιτεί πολύ ταλέντο και τεχνική για να παιχτεί σωστά, κυρίως επί σκηνής, και τα παιδιά τα έδωσαν όλα. Ο ήχος ήταν με το μέρος τους, όχι όμως και ο κόσμος ο οποίος αν και τους χειροκρότησε δεν φάνηκε να συγκινείται ιδιαίτερα. Έχουν κυκλοφορήσει ένα EP, το “Pink Noise Motel”, και το Ιανουάριο του 2017 θα βγει και το ντεμπούτο τους. Μπράβο και πάλι μπράβο, θα τους παρακολουθώ συχνά από εδώ και πέρα.

BlameKandinsky01

Ο κόσμος είχε αρχίσει να πυκνώνει και ακολούθησαν 40 άκρως εκνευριστικά και αδικαιολόγητα λεπτά μέχρι τους headliners. Το soundcheck κράτησε μόλις ένα δεκάλεπτο, οι έξυπνοι που μπήκαν μέσα τελευταία στιγμή άρχισαν να κοπανάνε όποιον βρουν για να πάνε μπροστά σαν γνήσια συναυλιακά ορκ, οι μπαφιάρηδες δεν σεβάστηκαν πάλι κανέναν με αποτέλεσμα να βρωμάει απίστευτα ο χώρος ενώ η σαρδελοποίηση ελέω sold-out δεν βοηθούσε καθόλου την κατάσταση. Η ώρα ευτυχώς πέρασε και εν μέσω αποθέωσης τα αδέρφια Cavalera πάτησαν σανίδι με την συνοδεία των Johny Chow (Stone Sour, ex-Cavalera Conspiracy) στο μπάσο και Marc Rizzo (Soulfly, Cavalera Conspiracy) στην κιθάρα. Η αρχή φυσικά ανήκε στο “Roots Bloody Roots” και έκανε το Gagarin να σείεται από τις φωνές του κόσμου. Η συνέχεια με τα “Attitude”, “Cut-Throat” και “Ratamahatta” ήταν επίσης εντυπωσιακή αλλά κάπου εκεί οι αντιδράσεις άρχισαν να ελαττώνονται αφού είχαν ήδη παιχτεί τα πιο δυνατά χαρτιά του album. Δεν ξέρω αν έφταιγε το ασφυκτικό στρίμωγμα αλλά η συναυλία μου φάνηκε αρκετά διεκπεραιωτική  από ένα σημείο και μετά. Ο ήχος ήταν πάρα πολύ καλός καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας και σχεδόν μία ώρα μετά, το “Dictatorshit” σήμανε την σύντομη αποχώρηση του συγκροτήματος. Τέλος, το encore είχε τζούρες από παλιά τραγούδια των Sepultura χωρίς να παιχτεί κάποιο ολόκληρο, διασκευές και μια thrash εκτέλεση του “Roots Bloody Roots” βασισμένη σε μία demo εκτέλεση από την περίοδο του album.

Cavalera11

Η συναυλία τελείωσε μετά από 80 μόλις λεπτά και με έκανε να αναρωτιέμαι αν τελικά άξιζε τον κόπο. Έχω εκφράσει πολλές φορές την άποψή μου για συγκροτήματα που παίζουν τόσο λίγο. Αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι το θεωρώ κοροϊδία να μην συμπληρώνεις τουλάχιστον τριψήφιο αριθμό λεπτών. Όσο για το setlist, προφανώς τα αδέρφια δεν ήθελαν να παίξουν άλλα Sepultura κομμάτια και επέλεξαν την εύκολη λύση των διασκευών για να κρατήσει λίγο παραπάνω. Ίσως το έκαναν για να πάμε στην, σύμφωνα με τον Max, περιοδεία που θα γίνει κάποια στιγμή για το “Arise” το οποίο παρεμπιπτόντως κρατάει 20 λεπτά λιγότερο από το “Roots”. Να δω με τι τραγούδια θα καλύψουν τότε το υπόλοιπο set. Max, Igor, sorry αλλά δε με πείσατε. Ίσως την επόμενη φορά.

Γιώργος Τερζάκης

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν/www.livephotographs.com

Setlist: Roots Bloody Roots, Attitude, Cut-Throat, Ratamahatta, Breed Apart, Straighthate, Spit, Lookaway, Dusted, Born Stubborn, Itsari, Jasco, Ambush, Endangered Species, Dictatorshit, From The Past Comes The Storm/Troops Of Doom, Procreation Of The Wicked (Celtic Frost), Policia (Titas), Ace Of Spades (Motorhead), Roots Bloody Roots (fast version)

{galleryLiveReports/2016/Cavalera}{/gallery}