Επιστροφή στα δισκογραφικά δρώμενα για τους Omnium Gatherum μετά από τρία χρόνια. Ένα συγκρότημα που είναι από τα κορυφαία στον ήχο που υπηρετούν και που προσωπικά μου έχουν κάνει παρέα πολλές φορές με τη μουσική τους. Οι Φινλανδοί είναι στη σκηνή από το 1996 αυτό είναι το ένατο full-length album τους. Μοναδικό σταθερό μέλος από τότε μέχρι και τώρα είναι ο κιθαρίστας Markus Vanhala, ο οποίος από το 2011 κατέχει την ίδια θέση και στους τεράστιους Insomnium χωρίς όμως να αμελεί τις υποχρεώσεις του με το «παιδί» του, αφού οι κυκλοφορίες των Omnium Gatherum είναι συχνές.

Η μουσική της μπάντας είναι προφανώς melodic death metal της φινλανδικής σχολής φυσικά. Έχει δηλαδή αυτή την άκρως χαρακτηριστική ατμόσφαιρα και τις μελαγχολικές μελωδίες που μας έχουν συνηθίσει συγκροτήματα διαφορετικών στυλ από τη συγκεκριμένη χώρα (και όχι μόνο). Ο ακροατής θα βρει κοινά σημεία με τους συμπατριώτες τους Insomnium και Wolfheart καθώς και…εξωτερικούς μαθητές που παίρνουν άριστα για τη συμβολή του σε αυτόν τον ήχο, όπως τους Be’lakor (Αυστραλία) και In Mourning (Σουηδία).

Οι ρυθμοί είναι αποκλειστικά mid-tempo, με τις κιθάρες να είναι πότε heavy και πότε εθιστικά μελωδικές. Τα φωνητικά είναι κατά κύριο λόγο κλασικά death growls, χωρίς να λείπουν όμως και λίγα καθαρά τα οποία ευτυχώς είναι αυτό ακριβώς: λίγα. Όπου χρησιμοποιούνται όμως, δίνουν μια πολύ όμορφη και διαφορετική ατμόσφαιρα. Πέρα από τα εννιά τραγούδια της βασικής έκδοσης (που διαρκούν πενήντα λεπτά), στην limited θα βρει κανείς και μια ασυνήθιστη διασκευή στο “In Front Of Me” του electronic ντουέτου Infected Mushroom.

Εν κατακλείδι, το “Origin” είναι ένα πολύ καλό melodic death metal album. Για εμένα δεν μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα κορυφαία “The Redshift” (2008) και “New World Shadows” (2011) αλλά αυτό δεν μειώνει καθόλου την ποιότητά του. Δεν πιστεύω ότι θα αφήσει ανικανοποίητους τους οπαδούς του συγκροτήματος αλλά θα καταφέρει να κερδίσει και αυτούς που ακόμα δεν έχουν ανακαλύψει τους Omnium Gatherum. Ποτέ δεν είναι αργά.