Αναγνωρίζοντας μάλιστα πολλά πρόσωπα γύρω μου, σκεφτόμουν ότι το κοινό απαρτιζόταν από τα ίδια ακριβώς άτομα με την προηγούμενη φορά, έναν μικρό αλλά και πιστό πυρήνα.

Οι Diviner έμοιαζαν ως η ιδανική επιλογή από την εγχώρια σκηνή για ανοίξουν τη βραδιά και όντως έτσι ήταν. Η εμπειρία που έχουν αποκομίσει τα μέλη μέσα στα χρόνια (Innerwish, Sixfornine κ.λπ.) μεταφράζεται σε άνεση πάνω στη σκηνή, χαμόγελα, πειράγματα και καλή απόδοση. Περιμένουμε περισσότερα riffs σαν αυτό στο mid-section του «Seven Gates» στον επόμενο δίσκο.

Diviner01

Η εικόνα του Warrel Dane να παίρνει θέση στη σκηνή μαζί με τον Rutledge και τους υπόλοιπους μπορεί να μην ήταν αυτή ενός καλλιτέχνη στην ακμή του, ήταν ήδη όμως πολύ καλύτερη από την τελευταία ανάμνηση που είχα στο μυαλό μου, όταν κοιτούσε αμήχανος το κοινό παρέα με κάτι απροετοίμαστους Βραζιλιάνους στο ακουστικό show του το 2015.

Sanctuary07

Οι συνθέσεις που θα ακούγαμε ήταν γνωστές, η υποδοχή στα κλασικά κομμάτια ενθουσιώδης, ενώ το νέο υλικό εκτιμάται μεν, όχι αρκετά για να αποσπάσει συμμετοχή δε. Για το debate περί της ικανότητας του Dane να ερμηνεύσει τα παλιά τραγούδια, είναι θέμα οπτικής. Μετά την, άνευ ρεφρέν επί της ουσίας, εκτέλεση του «Battle Angels», είπε πως εκείνος τουλάχιστον το προσπαθεί, εν αντιθέσει με τον Geoff Tate που αποφεύγει το «Queen of the Reich». Ο καθένας διαλέγει τη νοοτροπία που του ταιριάζει περισσότερο. Η φωνή του ακουγόταν καθαρά πάντως, και η απόδοση ήταν καλή όσο έμενε στο εύρος του 2017 και όχι του 1989.

Sanctuary10

Κατά τη γνώμη μου το πρόσημο ήταν θετικό, με μόνη πραγματική ανησυχία την αντιμετώπιση του ίδιου του Warrel στο «The Year the Sun Died», κάνοντας πολλάκις το ίδιο αστείο για το ότι το «υπομένουμε περιμένοντας τα παλιά». Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι συνθήκες που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στη συρρίκνωση του «πυρήνα» που ανέφερα στην πρώτη παράγραφο…

Ρωμανός Τερζής

Setlist: Arise and Purify, Let the Serpent Follow Me, Exitium (Anthem of the Living), Die for my Sins, Seasons of Destruction, Future Tense, White Rabbit, Question Existence Fading, Frozen, The Year the Sun Died, Battle Angels, The Mirror Black, Eden Lies Obscured, Soldiers of Steel, Sanctuary, Taste Revenge

Sanctuary01