Stratovarius και Sonata Arctica μαζί σε μία κοινή ευρωπαϊκή περιοδεία με την επωνυμία Nordic Power Metal Titans 2023 ή αλλιώς δύο από τις σημαντικότερες power metal μπάντες της Ευρώπης που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα το ιδίωμα με κλασικούς δίσκους. Μαζί τους είχαν και τους Induction που έχουν και αυτοί δεσμούς…αίματος με το power metal αφού σε αυτούς παίζει κιθάρα ο γιος του Kai Hansen. Οπότε ήταν μία συναυλία που δεν θα χάναμε με τίποτα, μία άποψη που όπως φάνηκε μοιραστήκαμε με εκατοντάδες άλλους οπαδούς καθώς οι δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έγιναν sold out! Πάμε να τα δούμε από την αρχή…

“Survive” το τραγούδι που άνοιξε την εμφάνιση των Stratovarius

Induction: Το συγκρότημα άνοιξε τη βραδιά, αλλά εμείς τους προλάβαμε στο τέλος, καθώς η μεγάλη ουρά έξω από το Fuzz, αλλά και η μεγάλη καθυστέρηση στο γκισέ για τις προσκλήσεις και τα photo pass δεν άφησε πολλά περιθώρια. Το ευτύχημα για τους ίδιους είναι πως έπαιξαν αρκετή ώρα με το μαγαζί γεμάτο, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για support συγκροτήματα. Στον ελάχιστο χρόνο που τους είδαμε διακρίναμε αρκετά καλά στοιχεία και καλή σκηνική παρουσία, με τα “Go To Hell” και “Queen Of Light” που έκλεισαν το set να αφήνουν υποσχέσεις. Παίζοντας ένα συμφωνικό power metal με πολλές…Καμπανικές αναφορές (βλ. Anton Kabanen και Beast in Black) άρεσαν στον κόσμο. Έχουν δρόμο μπροστά τους και φυσικά μια περιοδεία με μεγάλα ονόματα και σε γεμάτα clubs μόνο καλό είναι για αυτούς.

το φινάλε των Induction

Sonata Arctica: Πρώτη εμφάνιση για τους Sonata Arctica στην Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια καριέρας, που προφανώς ήταν απωθημένο για πολύ κόσμο, αφού μεγάλο μέρος του κοινού τουλάχιστον μπροστά ήξερε απ’ έξω όλα τα τραγούδια και τα τραγουδούσε έξω καρδιά από την αρχή. Ο Tony Kakko υπέβαλλε και δια ζώσης τα διαπιστευτήρια του σαν ένας εξαιρετικός frontman. 

Από εκεί και πέρα, ο ήχος στους Sonata Arctica, στο δικό τους 80λεπτο, μου φάνηκε λίγο πιο αδύναμος συγκριτικά με τους headliners της βραδιάς. Το συγκρότημα βασίστηκε στα πρώτα 3 albums του, “Ecliptica”, “Silence” και “Winterheart’s Guild”, που κατέλαβαν τη μερίδα του λέοντος στο set list. Την τιμητική του είχε και το νέο τους single, “First In Line”, από το νέο τους album, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024, όπως μας ενημέρωσε ο Kakko. Συνολικά, πάντως, οι Sonata Arctica ήταν πάρα πολύ καλοί και εμείς ελπίζουμε να τους ξαναδούμε σύντομα.

πρώτη εμφάνιση των Sonata Arctica στην Αθήνα

Stratovarius: Το βράδυ της Παρασκευής οι Φιλανδοί πραγματοποίησαν μια εξαιρετική εμφάνιση με τον Kotipelto να πιάνει απίστευτη απόδοση από την αρχή ως το τέλος ενώ ο παλμός του κόσμου ήταν συγκλονιστικός από…τα αποδυτήρια! Τραγουδούσαν κάθε στίχο, ξελαρυγγιάζονταν σε όλα τα refrains, ενώ συνόδευαν ακόμα και τα riffs της κιθάρας πολλές φορές. Και προσέξτε…μιλάμε για όλα τα τραγούδια…όχι μόνο τα κλασικά! Ειδικά το νέο album “Survive” είχε την τιμητική του αφού, όπως είπε ο Kotipelto, ουσιαστικά προωθούν το δίσκο με αυτή την περιοδεία παρά το γεγονός ότι το “Survive” κυκλοφόρησε πέρσι.

Matias Kupiainen & Jens Johansson επί τω έργω

Την παράσταση σίγουρα έκλεψαν οι κλασικοί power metal ύμνοι, όπως το “Eagleheart” που ακούστηκε δεύτερο, το “Black Diamond” που έκλεισε το σετ και φυσικά το ανθεμικό “Hunting High And Low” με το οποίο τελείωσε η συναυλία και ανανεώθηκε το ραντεβού με τους Stratovarius…ελπίζουμε σε λιγότερο από 10 χρόνια.

Άξιο θαυμασμού το γεγονός ότι η συναυλία έγινε sold out σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Ίσως είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι είχαν λείψει οι συναυλίες λόγω COVID, ότι οι Φιλανδοί είχαν μια δεκαετία να μας επισκεφτούν, ότι εμφανίζονταν και οι Sonata Arctica για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό…εγώ θα προσθέσω και κάτι άλλο, την εγγύηση ποιότητας των Stratovarius, που το όνομα τους είναι συνυφασμένο με το ευρωπαϊκό power,τη μεγάλη του ακμή τη δεκαετία του 90 και την ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό από τότε. Άλλωστε, ο μέσος όρος ηλικίας στο κοινό δεν ήταν μικρός. Στο δια ταύτα, οι Stratovarius μας πρόσφεραν μία συγκλονιστική βραδιά αλλά θα σταθώ ξανά στον υπέροχο αυτό κόσμο που από την αρχή είχε δημιουργήσει μία μοναδική ατμόσφαιρα.

Σάκης Νίκας