Είναι σχεδόν εγγυημένο το αποτέλεσμα αναφορικά με κάθε νέα κυκλοφορία των Ten αφού εδώ και πάνω από 20 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις εκείνες όπου οι Βρετανοί απογοήτευσαν ή κατέθεσαν κάτι κατώτερο του αναμενομένου. Και αν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, προσωπικά δεν μου άρεσε μονάχα το “The Twilight Chronicles” αφού το συγκρότημα έδειχνε να απεμπολεί στο συγκεκριμένο album τις αμιγώς AOR/melodic rock ρίζες του. Ευτυχώς, αυτό αποτέλεσε το μοναδικό μελανό σημείο –σύμφωνα με τα προσωπικά μου γούστα πάντα- της πλούσιας δισκογραφικής καριέρας των Ten οι οποίοι τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δείχνουν ιδιαιτέρως παραγωγικοί αλλά κυρίως εντυπωσιακά ποιοτικοί.

Το “Gothica” σηματοδοτεί την επιστροφή των Ten στη Frontiers και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι πρόκειται ίσως για το πιο σκληρό και σκοτεινό album των Βρετανών από την αρχή της καριέρας τους. Ο Gary Hughes καταθέτει μερικούς από τους πιο βαθείς και εσωτερικούς στίχους ενώ σε αμιγώς μουσικό επίπεδο το επικό με το μελωδικό στοιχείο παντρεύονται άριστα με τις δυνατές κιθάρες που δίνουν έναν πιο heavy αέρα στο “Gothica”. Ίσως κάποιοι μακροχρόνιοι fans των Ten θα περίμεναν ένα πιο καθαρόαιμο AOR album αλλά ο Hughes δείχνει απόλυτα ικανοποιημένος με αυτό το στυλ των Βρετανών που αναδεικνύει ιδανικά τόσο την επική όσο και τη melodic rock πλευρά τους…μην ξεχνάμε άλλωστε ότι συγκροτήματα σαν τους Magnum αποτελούσαν πάντα μία διαρκή επιρροή στον Hughes.

Ωστόσο, τραγούδια σαν το “Travellers” και το “In My Dreams” θα ξυπνήσουν μνήμες από τα late 90s όταν οι Ten εστίαζαν περισσότερο στην AOR πλευρά της μουσικής. Το “Gothica” είναι δίχως αμφιβολία ένα σκοτεινό, heavy αλλά απολύτως μελωδικό album στο κλασικό ύφος των Ten όπως αυτό διαμορφώθηκε κυρίως από το 2011 και μετά. Νομίζω ότι η πλειοψηφία των οπαδών τους δεν θα απογοητευτεί…

Highlight: Μέσα στα μελλοντικά πλάνα των Ten είναι η κυκλοφορία ενός box set που θα περιλαμβάνει τις επανεκδόσεις του back catalogue που ούτως ή άλλως είναι μάλλον δυσεύρετος.