Έξι χρόνια μετά το αρκετά ικανοποιητικό “Hidden City” έρχεται το ενδέκατο album των παιδιών από το Δυτικό Yorkshire. Το “ Under The Midnight Sun” μπορεί να είναι μικρό σε διάρκεια – τριανταπέντε λεπτά και αποτελούμενο από οκτώ κομμάτια – είναι όμως σε τόσο καλό φεγγάρι οι Astbury και Duffy ώστε το αποτέλεσμα να είναι παραπάνω από εξαιρετικό.

Πρόκειται για ένα κλασσικό The Cult album στο οποίο θα βρούμε όλα τα χαρακτηριστικά του συγκροτήματος που αφήνει ξεκάθαρα τη στάμπα του σε κάθε σημείο του δίσκου. Θα έλεγα μάλιστα ότι διαφαίνεται και μια τάση για επιστροφή στις αρχικές φόρμες με μια λίγο περισσότερο gothic ατμόσφαιρα να απλώνεται σε σχέση με τις τελευταίες 4-5 κυκλοφορίες της μπάντας. Χαρακτηριστικά του παραπάνω είναι τα “Mirror”, “Give Me Mercy” αλλά και τα “Outer Heaven” όπως και το ομότιτλο κομμάτι που κλείνει το album. Ολόκληρο το album πάντως και ίσως να βοηθάει και η μικρή του διάρκεια σε αυτό, είναι ένα απόλυτα δεμένο σύνολο πολύ καλών κομματιών.

Δεν πρέπει να παραλείψω να κάνω ειδική μνεία για την παραγωγή από τον Tom Dalgety ο οποίος συμμετέχει επίσης στο songwriting σε τέσσερα τραγούδια όπως και σε πλήκτρα αλλά και σε  κάποια κιθαριστικά μέρη. Η συνεισφορά του στο δίσκο είναι πραγματικά καταλυτική. Πραγματικά, δεν πιστεύω ότι το “Under The Midnight Sun” θα δυσαρεστήσει αυτούς που ακολουθούν το συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια. Προσωπικά, υποκλίνομαι.

Η ουσία αυτού του δίσκου είναι ότι οι Astbury και Duffy κρατάνε το συγκρότημα σε πολύ υψηλό επίπεδο χωρίς να επιτρέπουν να αλλοιωθεί το παραμικρό από όλα όσα έκαναν τους The Cult αυτό που είναι εδώ και σαράντα χρόνια και φυσικά να κρατάνε ψηλά το άστρο τους under the midnight sun!