Κάθε φορά που ξεκινάω να πάω να δω ζωντανά τους Jethro Tull αισθάνομαι μια σιγουριά ότι θα γυρίσω πίσω παραπάνω από ευχαριστημένος. Ο Ian Anderson και η παρέα του έχουν πάντα τον τρόπο να κάνουν τον κόσμο να αφεθεί στο μεγαλείο της κληρονομιάς που έχουν αφήσει στη μουσική εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

Παρά τα προβλήματα που εμφανίζει πια η φωνή του Anderson στα 74 του η εμφάνιση του σχήματος έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα από περίπου χίλιους αποκλειστικά καθήμενους πιστούς fans, προχωρημένης ηλικίας οι περισσότεροι, που βρέθηκαν στο θέατρο.

Οι εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα ήταν οι πρώτες της περιοδείας που ονομάστηκε “The Prog Years” αφού το setlist βασίστηκε κυρίως σε κομμάτια που ο ίδιος ο Anderson θεωρεί περισσότερο progressive. Για πρώτη φορά σε παράσταση των Jethro Tull υπήρχε οθόνη ως back ground  όπου εκτός από διάφορα πολύ όμορφα και πανέξυπνα φτιαγμένα visuals εμφανίζονταν στιγμιότυπα από συναυλίες της μπάντας καθ’ όλη την πορεία της. Οι πάντα ευρηματικές ατάκες του τραγουδιστή φυσικά και δεν έλειψαν ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του drum solo του Scott Hammond ενδιάμεσα στο “Dharma For One” στην οθόνη εμφανίστηκαν όλοι οι drummer, δέκα αν δεν απατώμαι, που πέρασαν από το συγκρότημα, σε ζωντανά στιγμιότυπα. Ανέφερε και ο ίδιος ότι στην εποχή μας λείπουν τα drum solo στις συναυλίες κάτι που συνέβαινε σχεδόν πάντα παλαιότερα. Το πρόσφατο “The Zealot Gene” εκπροσωπήθηκε από το ομόνυμο κομμάτι και τα “Mine Is The Mountain” και “Mrs Tibbets” ενώ έκπληξη προκάλεσε η επιλογή του “Hunt By Numbers” ένα εξαιρετικό αλλά άγνωστο σχετικά στον κόσμο κομμάτι από το “J-Tull Dot Com”.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να κάνω αναφορά στον νέο κιθαρίστα των Jethro Tull τον Joe Parrish, ο οποίος εκτός από εξαιρετικός κιθαρίστας προσέφερε και μεγάλη βοήθεια στα φωνητικά δίπλα στον Anderson.

Ίσως αυτή να ήταν και η τελευταία φορά που το Αθηναϊκό κοινό είδε ζωντανά τους Jethro Tull. Η κόπωση της φωνής πάντως του τεράστιου Ian Anderson θεωρώ ότι είναι το ένα και μοναδικό πράγμα που θα ξεχαστεί από αυτή τη συναυλία. Μας έχει χαρίσει άλλωστε αμέτρητες στιγμές έκστασης εδώ και πάνω από 50 χρόνια…

Δημήτρης Καζαντζής

Setlist: For A Thousand Mothers, Love Story, Living In The Past, Hunt By Numbers, Dharma For One, Clasp, Mine Is The Mountain, Black Sunday, Bourree In E Minor, Too Old To Rock ‘n’ Roll Too Young To Die, The Zealot Gene, Pavane In F-Sharp Minor, Mrs Tibbets, Songs From The Wood, Aqualung, Locomotive Breath, The Dumbusters March