Ήταν λογικό επακόλουθο. Οι Amon Amarth, έχοντας φάει με το κουτάλι τις περιοδείες, εξαργυρώνοντας την μεγάλη επιτυχία του “Jomsviking” αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητά τους, κυκλοφορούν ένα χορταστικό live CD/DVD για να γιορτάσουν και την επέτειο των 25 ετών από την ίδρυσή τους. Ουσιαστικά, από την μετονομασία τους σε Amon Amarth, αφού υπήρχαν άλλα 4 χρόνια σαν Scum.

Η συγκεκριμένη συναυλία λοιπόν έλαβε μέρος στο Summer Breeze της Γερμανίας το 2017, ένα festival που τιμούν αρκετά συχνά. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την τύχη να τους παρακολουθήσουν δύο συνεχόμενες μέρες. Την πρώτη μέρα, σε μια μικρότερη σκηνή, έπαιξαν ένα set με τραγούδια τα οποία δεν βρίσκονται συχνά στο setlist τους πλέον. Μερικά από αυτά, τα τεράστια “The Last With Pagan Blood”, “Thousand Years Of Oppression”, “Victorious March”, “For The Stabwounds In Our Backs” και “Under The Northern Star” (ανατριχίλα).

Την επόμενη μέρα, στην κύρια σκηνή πλέον σαν headliners παίζουν ένα show παρόμοιο με αυτό που είδαμε κι εμείς στη χώρα μας το 2016. Δηλαδή γεμάτο με τα γνωστά τους πλέον σκηνικά, τις φωτιές, το drumkit σαν Viking helmet, το τεράστιο ερπετό που εμφανίστηκε στο “Twilight Of The Thunder God” και φυσικά τα άτομα που έβγαιναν στη σκηνή ντυμένοι σαν Vikings. Το γεγονός ότι έπαιζαν στη Γερμανία τους βοήθησε να ανεβάσουν στη σκηνή την metal queen, Doro, ώστε να πουν μαζί το “A Dream That Cannot Be”. Άψογη εμφάνιση από όλες τις απόψεις και ένα κοινό το οποίο λυσσάει για τους Σουηδούς και τα δίνει όλα στην αρένα αν και δυστυχώς δεν υπάρχουν μικρόφωνα να υποστηρίξουν τις φωνές τους.

Η κυκλοφορία αυτή συμπληρώνεται με ένα απολαυστικό documentary για την ιστορία του συγκροτήματος. Πώς ξεκίνησαν, πώς ήταν οι ζωές τους, ποιες ήταν οι κομβικές καταστάσεις που ωφέλησαν την καριέρα τους. Μιλάνε φυσικά τα μέλη της μπάντας, διοργανωτές, συντάκτες καθώς και ο τεράστιος Brian Slagel της Metal Blade όπως και οι πασίγνωστοι παραγωγοί/μουσικοί Peter Tagtgren και Andy Sneap. Fun fact, ο Johan Hegg έριξε την πρώτη του κραυγή το 1992 σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα με τον Olavi Mikkonen και τον δεύτερο κιθαρίστα των Scum, ακούγοντας το “The Final Countdown” σε ένα metal bar! Μετά από αυτό, ο Olavi του πρότεινε να ενταχθεί στους Scum και τα υπόλοιπα όπως λένε είναι ιστορία.

Συνολικά λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα πακέτο το οποίο αξίζει πραγματικά να δει/ακούσει οποιοσδήποτε οπαδός των Σουηδών. Κυκλοφορεί σε πάρα πολλές εκδόσεις και φυσικά τα δύο live CD’s δουλεύουν άψογα σαν ένα best-of, αφού ακούγοντάς τα το ένα μετά το άλλο έχεις 29 τραγούδια να σου κρατάνε παρέα για πολλή ώρα. Εξαιρετική κυκλοφορία. Raise your horns!