Το περιμέναμε πώς και πώς. Είναι μεγάλη υπόθεση να βλέπεις ένα συγκρότημα στο απόγειο της μέχρι τώρα πορείας του. Επειδή ξέρεις, καταλαβαίνεις, ότι οι Beast In Black θα φτάσουν πολύ ψηλά αν συνεχίσουν έτσι. Το σχήμα που έφτιαξε ο Anton Kabanen μετά την αναγκαστική έξοδό του από το πρώτο παιδί του, τους Battle Beast, κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να το ξεπεράσει σε δημοφιλία. Το sold-out μάλλον αναμενόμενο, στην τελευταία στάση της ευρωπαϊκής περιοδείας τους η οποία κατέγραψε 44 εμφανίσεις.

Το πρόγραμμα τηρήθηκε κατά γράμμα, κάτι που στη χώρα μας δεν είναι δεδομένο και καλό είναι να αποδίδουμε τα εύσημα στη διοργάνωση όταν γίνεται. Οι Suicidal Angels κατά γενική παραδοχή δεν ταίριαζαν ηχητικά με τους Beast In Black. Και μπορούν να γεμίσουν το Gagarin μόνοι τους. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία, αφού είναι ένα εξαιρετικό σχήμα που βγήκε στη σκηνή και έδωσε για μία ακόμη φορά τον καλύτερό του εαυτό. Με τρομερή όρεξη και πάθος, έδειξαν γιατί δικαίως θεωρούνται από τα καλύτερα και πιο σημαντικά σχήματα στη αναβίωση του thrash ήχου. Αν και ξεκίνησαν…ανάποδα, αφού το κλασικό και πιο γνωστό τους κομμάτι “Apokathilosis” το παίζουν συνήθως στο τέλος, έκαναν πολλά κεφάλια να κουνηθούν και κάποια άτομα μπροστά στη σκηνή να επιδοθούν σε moshing. Πολύ ωραία και αναπάντεχη μπορώ να πω η στιγμή που το κοινό τραγούδησε τη μελωδία του “Bloody Ground”. Το setlist αναμενόμενο, βασισμένο στο καταπληκτικό “Years Of Aggression”, το καλύτερο και πιο ώριμο album τους. Ήταν μια δύσκολη αποστολή γι’ αυτούς αλλά κατάφεραν να κερδίσουν τον κόσμο που δεν τους ακούει με τον επαγγελματισμό και την αψεγάδιαστη απόδοσή τους. Η μία ώρα που είχαν διαθέσιμη πέρασε νεράκι και έφυγαν από τη σκηνή καταχειροκροτούμενοι. Πλέον, ήμασταν πολύ κοντά στο επικό party το οποίο θα ακολουθούσε λίγο μετά.

Setlist: Apokathilosis, Endless War, Bloodbath, Bloody Ground, D.I.V.A., Reborn In Violence, Frontgate, Years Of Aggression, The Sacred Dance With Chaos, Born Of Hate, Capital Of War

Γιώργος Τερζάκης

Τα είπε και ο Τερζάκης πιο πάνω. Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη! Οι Beast in Black θα εμφανίζονταν επιτέλους για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Και όχι μόνο αυτό αλλά θα το έκαναν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο με ένα sold out show στο Gagarin κάτι που δεν θα πρέπει να περνάει διόλου απαρατήρητο καθώς μιλάμε για μία σχετικά νέα μπάντα με μόλις τρεις δίσκους στο ενεργητικό της. Από την άλλη, μιλάμε για το συγκρότημα του Anton Kabanen, του ανθρώπου που εγώ προσωπικά θεωρώ σαν έναν από τους δύο κορυφαίους συνθέτες της νεότερης γενιάς μουσικών (ο άλλος είναι ο Tobias Forge). Οπότε, όταν τα τραγούδια «μιλάνε» και σου βγάζουν τη στόφα πρωτοκλασάτων συνθέσεων, ο κόσμος αργά ή γρήγορα θα ανταποκριθεί.

Στις 9 η ώρα ακριβώς και με τους ήχους του “Shock To The System” του Billy Idol (+ μίας μικρής εισαγωγής) κάνουν την εμφάνιση τους οι Beast in Black μέσα σε γενικό πανζουρλισμό. Δύο γυναικείες φιγούρες/ανδροειδή κοσμούν τη σκηνή υπενθυμίζοντας το artwork και το γενικότερο concept του τελευταίου δίσκου “Dark Connection”. Από τις πρώτες νότες του “Blade Runner” καταλαβαίνεις αμέσως ότι ο κόσμος θα συμμετέχει και με το παραπάνω ενώ οι Beast in Black ήταν διατεθειμένοι να μην πάρουν κανέναν αιχμάλωτο στο πέρασμα τους…και το κατάφεραν! Μιλάμε για εμφάνιση-οδοστρωτήρα, με ένα ονειρικό set list και κομμάτια που τραγουδούσαν οι πάντες. Ο «δικός μας» Γιάννης Παπαδόπουλος δεν σταματούσε να χαμογελάει και ήταν ολοφάνερο πόσο χαρούμενος ήταν που έπαιζε στην Ελλάδα (λίγο νωρίτερα μας εξομολογήθηκε -σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί σύντομα- ότι αυτό ήταν κάτι απίστευτο και συγκλονιστικό για τον ίδιο) ενώ ο Anton Kabanen στεκόταν αγέρωχος στα αριστερά της σκηνής χαμογελώντας συχνά…σπάζοντας έτσι το ψυχρό, φινλανδικό πρωτόκολλο. Ενέργεια, υπέρμετρος ενθουσιασμός και απίστευτη συνολικά ατμόσφαιρα από τον κόσμο ο οποίος κυριολεκτικά δονούσε το Gagarin τραγουδώντας και χορεύοντας συνέχεια!

Αν και η συναυλία ήταν από μόνο της ένα highlight, δεν γίνεται να μην κάνω ξεχωριστή αναφορά στην back to back εκτέλεση των ύμνων “Crazy, Mad, Insane” και “Sweet True Lies”. Μάλιστα στο πρώτο ανέβηκε και ένα…crazy, mad, insane τυπάκι παίζοντας και καλά το keyboard solo. Φανταστικό. Δεν θα αναφέρω άλλα κομμάτια καθώς ακούστηκαν σχεδόν όλες οι μεγάλες επιτυχίες και από τους τρεις δίσκους και φαντάζομαι όλοι έφυγαν «γεμάτοι» και απολύτως ικανοποιημένοι. Κάποιοι έκαναν στο τέλος λόγο για πολλά προηχογραφημένα μέρη (όργανα και φωνή). Ισχύει και το ακούω. Ωστόσο, για να αποδοθεί στην ολότητα του αυτό που έχει στο μυαλό του ο Kabanen χρειάζονται όλα αυτά. Κλείνοντας θα κάνω την εξής πρόβλεψη: την επόμενη φορά που θα έρθουν οι Beast in Black είτε θα είναι δεύτερο όνομα σε μεγάλο festival είτε headliners σε δύο sold out δικά τους shows. Εμείς θα είμαστε ξανά εκεί!

Σάκης Νίκας