Πως αλλιώς θα μπορούσα να ξεκινήσω review για την δωδέκατη δουλειά του συγκροτήματος που φέρει το βαρύ όνομα Candlemass, παρά επισημαίνοντας αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι. O Johan Langquist, ο guest τραγουδιστής στο τεράστιο “Epicus Doomicus Metallicus” επέστρεψε και είναι πλέον ο επίσημος τραγουδιστής του σχήματος που είναι το δεύτερο που θα σου έρθει στο μυαλό όταν μιλάς για Doom Metal. Οι προσδοκίες μεγάλες και εκ των προτέρων απέρριψα το ενδεχόμενο να κάνω οποιαδήποτε σύγκριση με το ντεμπούτο των Σουηδών. Έχουν μεσολαβήσει 10 άλμπουμ, αλλαγές τραγουδιστών, 30 και βάλε χρόνια, και διψήφιος αριθμός project με τα οποία έχει ασχοληθεί ο Leif Edling (μεταξύ των οπoίων και η μεγάλη μου αδυναμία Avatarium).

Οπότε αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι κατά πόσο μπορούν οι συνθέσεις να σταθούν στο μέγεθος του ονόματος Candlemass. Heavy riff, επικό συναίσθημα, doomy ατμόσφαιρα, μελωδικά solo, όλα παρόντα! Μετράει η επιστροφή του Johan; Μα φυσικά! Η φωνή του παραμένει σε άριστη κατάσταση, χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα να κάνει τις εμβληματικές ερμηνείες του παρελθόντος (τότε που είχε μπει για τρεις μέρες στο studio). Και αυτό γιατί τα τραγούδια κινούνται σε πιο heavy / power φόρμες όπως εξάλλου μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Όποτε κατεβάζουν ταχύτητα, τα ακουστικά σημεία είναι αυτά που συγκινούν και θυμίζουν το παρελθόν. Όπως η εισαγωγή του “Under the Ocean” ή το υπέροχο “Bridge of the blind”. Δεν υπάρχει καν μέτριο τραγούδι στο “The door to doom”. Από τα οκτώ κομμάτια ξεχώρισα το “Astorolus – The Great Octopus” όπου η συμμετοχή του Iommi με το σόλο του είναι ουσιαστική και προσθέτει άλλη αίγλη στο κομμάτι, το τυπικό Candlemass “Death’s Wheel” και το μελωδικότατο “Omega Circle” που  θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται και σε Avatarium album.

Δεν χρειάζεται να γίνει αναφορά για το παικτικό επίπεδο της μπάντας και την παραγωγή. Υψηλού επιπέδου όπως πάντα! Ολοκληρώνοντας την ακρόαση του άλμπουμ, παρόλα αυτά, αισθάνθηκα ότι δεν είναι η τεράστια επιστροφή που περιμέναμε…Καλός δίσκος, αλλά ίσως το επόμενο να είναι αυτό που θα μας κάνει να παραμιλάμε…

Το σίγουρο είναι ότι το Σάββατο 23 Νοέμβρη θα προσκυνήσουμε την live επιστροφή της μπάντας στην χώρα μας.