Death DTA Tours – Who Is Who

0

Το Σεπτέμβρη του 1998 το Ρόδον στην Αθήνα και ο Μύλος στη Θεσσαλονίκη σείστηκαν από την πρώτη και μοναδική επίσκεψη των Death του Chuck Schuldiner στη χώρα μας. Αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα συναυλιακά γεγονότα που έμελλε να παραμείνει ανεπανάληπτο μιας και ο Chuck αρρώστησε βαριά και «έφυγε» το 2001. Μία πολύτιμη ανάμνηση για όσους ήταν εκεί και ένα τεράστιο απωθημένο για όσους δεν το έζησαν.

Σχεδόν 18 χρόνια μετά, 3 σπουδαίοι μουσικοί που τον συνόδευσαν σε στούντιο και περιοδείες ανά τα χρόνια, ενώνουν τις δυνάμεις τους με έναν αρκετά νεότερο μουσικό αλλά κοινωνό της κληρονομιάς του τεράστιου Chuck και κάτω από το όνομα Death DTA Tours αποφασίζουν να οργώσουν την Ευρώπη ανασταίνοντας το συγκλονιστικό έργο των Death επί σκηνής. Το European Thought Patterns λοιπόν, θα περάσει και από τη χώρα μας γιά δύο μοναδικές εμφανίσεις σε Αθήνα (1/4 Fuzz Club) και Θεσσαλονίκη (2/4 Principal Theater). Με αφορμή αυτό το σπουδαίο γεγονός, ας δούμε ποιοί απαρτίζουν το Death DTA Tours ώστε να πάρουμε μια γεύση του τι πρόκειται να ζήσουμε.

Max Phelps

Το βάρος της αντικατάστασης του αείμνηστου Chuck Schuldiner πέφτει βαρύ στους ώμους του Αμερικάνου τραγουδιστή και κιθαρίστα Max Phelps. Ο Phelps ήταν μόλις 13 ετών όταν έφυγε ο Chuck. Το βιογραφικό του γράφει ενεργή συμμετοχή στις μπάντες Exist και Defeated Sanity και ένα πέρασμα από τους συγγενείς στους Death, Cynic των Paul Masvidal και Sean Reinert. Καθόλου τυχαία επιλογή λοιπόν μιάς και το φωνητικό του στυλ αλλά και η μουσική παιδεία του χρωστούν σχεδόν τα πάντα στους Death.

DeathDTA01  

Bobby Koelble

Ο Koelble ήταν ο κιθαριστικός συνοδός του Schuldiner στο Symbolic (1995), ένα άλμπουμ που από πολλούς θεωρείται ίσως το καλύτερο Death ηχογράφημα (με τον γράφοντα να συγκαταλέγεται μάλλον σε αυτή την κατηγορία). Μπορεί να είναι πιά ένας Jazz κιθαρίστας  που βοηθά τον deathster Nader Sadek στις ζωντανές εμφανίσεις του αλλά ο Chuck τον είχε προσέξει όταν έπαιζε στην πρώτη του μπάντα, τους Φλοριδιανούς thrashers Azrael πίσω στις αρχές των 90ς. Τα μουσικά του διαπιστευτήρια λοιπόν είναι αδιαπραγμάτευτα.

DeathDTA02

Steve DiGiorgio

Αν ξεκινήσουμε να γράφουμε γιά το βιογραφικό του ανθρώπου που θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος heavy metal μπασίστας, θα χρειαστούμε νέα ιστοσελίδα. Οπότε θα περιοριστώ να γράψω  πως έχει βάλει την υπογραφή του στα Human (1991) και Individual Thought Patterns (1993), τα άλμπουμ που άλλαξαν την ταυτότητα των Death και έβαλαν γιά τα καλά τα progressive στοιχεία στη μουσική τους. Το συγκλονιστικό του παίξιμο δονεί κάθε δευτερόλεπτο σε αυτά τα δύο αριστουργήματα και αναμένεται να γίνει το ίδιο και επι σκηνής, ζευγάρι με την επιβλητική του παρουσία.

DeathDTA03

Gene Hoglan

Μία πραγματική μηχανή των drums, ξεκίνησε να χτυπά ανελέητα τα δέρματα το 1984 στους Dark Angel και σε 32 χρόνια καριέρας έχτισε ένα θεόρατο βιογραφικό ανάλογο του DiGiorgio τον οποίο και συνόδευσε στο Individual Thought Patterns ενώ συνέχισε μαζί με τον Chuck και στο Symbolic. Αναμφίβολα ένας από τους σπουδαιότερους drummer στο heavy metal, θηριώδης και ανελέητος σε στούντιο και σκηνή, συμπληρώνει ιδανικά την σπουδαία αυτή τετράδα μουσικών.

DeathDTA04

Αυτή την All Star σύνθεση των Death DTA Tours έρχονται να συμπληρώσουν οι Γερμανοί Obscura οι οποίοι θα ανοίξουν τα δύο shows και αναμένεται να μας βάλουν γιά τα καλά στο κλίμα με το συγκονιστικό τεχνικό death metal τους. Η σφραγίδα του «Δεν Χάνεται» μπήκε φαρδιά πλατιά σε αυτό το συναυλιακό γεγονός, μιά γιορτή στη μνήμη ενός τεράστιου συνθέτη και μουσικού που άφησε σε αυτό τον κόσμο μιά αξεπέραστη και πολύτιμη κληρονομιά…

DeathDTA05