Πλησιάζοντας προς άλλη μία μέρα του φετινού Release Athens Festival, είναι καιρός να ασχοληθούμε λίγο και με τα «δικά» μας συγκροτήματα που καλούνται να ανοίξουν την κάθε μέρα. Στις 21 Ιουλίου, πριν βγουν στην σκηνή της Πλατείας Νερού οι Epica, οι Blind Guardian και οι Sabaton, την έναρξη θα σημάνουν οι heavy/power metallers The Silent Rage και οι symphonic metallers Enemy Of Reality. Για να δούμε τι έχουν να μας πουν ο κιθαρίστας Νίκος Σαρμπάνης των πρώτων και η τραγουδίστρια Ηλιάνα Τσακιράκη των δεύτερων.

Συνέντευξη: Γιώργος Τερζάκης

Ηλιάνα Τσακιράκη, Enemy Of Reality

Rockpages.gr: Γεια σας παιδιά. Έχουμε ξεπεράσει τα μισά του 2022, οπότε πείτε μας λίγο τι έχετε κάνει μέχρι τώρα στη χρονιά και τι αναμένεται να κάνετε μέχρι το τέλος της, τόσο συναυλιακά όσο και στουντιακά.

Ηλιάνα Τσακιράκη: Γεια σου Γιώργο και σας σε ευχαριστούμε για την φιλοξενία! Είχαμε την χαρά να είμαστε από τις μπάντες που μας δόθηκαν ευκαιρίες να παίξουμε σε συναυλίες και τελειώσαμε (επιτέλους, ύστερα από το σταμάτα/ξεκίνα του Covid) τον επόμενο δίσκο μας. Θα συμμετάσχουμε και στην πρώτη μέρα του Under The Quarry Metal Fest στις 10 Σεπτεμβρίου.

Νίκος Σαρμπάνης: Όσον αφορά το μέρος του στούντιο, από τα τέλη της περασμένης χρονιάς έχουμε τελειώσει εξ’ ολοκλήρου τις ηχογραφήσεις του δεύτερου δίσκου μας. Παράλληλα, αφότου τελείωσα τις ηχογραφήσεις στις κιθάρες ξεκίνησα να «αναδιαμορφώνω» παρέα με τον έτερο Νίκο (σ.σ.: Σιγλίδη, κιθάρες) το τραγούδι “Harvester Of Souls”, το οποίο είχε κυκλοφορήσεις παλιότερα. Στη συνέχεια το ηχογραφήσαμε στο προσωπικό μου χώρο, τα Nomad Studios και τις διαδικασίες του reamping, της μίξης και του mastering τις ανέλαβε ο Γιώργος Νεραντζής (Gus G., Abbath κλπ). Το υλικό κυκλοφόρησε σε ψηφιακές πλατφόρμες και μπορείτε επίσης να το ακούσετε και στο YouTube. Όσον αφορά το συναυλιακό μέρος, μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια αδράνειας για τους προφανείς λόγους πραγματοποιήσαμε μία ζωντανή εμφάνιση στο An Club παρέα με τους WildFire και τους Fortress Under Siege. Ήταν μια ευχάριστη εμφάνιση για εμάς, ελπίζω και για τον κόσμο, καθώς μετά από τόσο καιρό αποχής από τις συναυλίες μας είχαν λείψει οι ζωντανές εμφανίσεις. Επίσης, θα παίξουμε στη δεύτερη μέρα του Under The Quarry Metal Fest στις 11 Σεπτεμβρίου και στο Power Metal Quest Fest που θα γίνει στην Αγγλία την 1η Οκτωβρίου.

Νίκος Σαρμπάνης, The Silent Rage

Rockpages.gr: Σχεδόν όλα τα συγκροτήματα ονειρεύονται να καταφέρουν αυτό που πρόκειται να κάνετε εσείς, δηλαδή να ανοίξουν για πολύ μεγάλα ονόματα του χώρου, κάτι το οποίο έχετε πετύχει αρκετές φορές και στο παρελθόν. Ποιο είναι το «μυστικό» πίσω από του να σας δοθεί μια τέτοια ευκαιρία; Πώς πρέπει να κυνηγήσει κάποιος τις μεγάλες συναυλίες; Τι κερδίζει το support σχήμα από αυτές τις εμφανίσεις;

Ηλιάνα Τσακιράκη: Αυτά τα πράγματα κερδίζονται όταν έχεις υπομονή και επιμονή στον χρόνο. Όταν είσαι εκεί και με τα χρόνια γίνεσαι όλο και καλύτερος και υπάρχει εξέλιξη σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητο. Βέβαια και αυτό είναι κάτι που αλλάζει σιγά σιγά, θα δούμε τα επόμενα χρόνια. Το support αν κάνει καλή δουλειά και είναι η στιγμή του να κάνει αυτή την κίνηση, φυσικά και θα κερδίσει καινούριους οπαδούς.

Νίκος Σαρμπάνης: Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο μυστικό. Απλά χρειάζεται οργανωτικότητα, τακτική και συνέπεια ώστε να κυνηγήσει μία μπάντα εμφανίσεις μαζί με μεγάλα ονόματα του χώρου. Από τη στιγμή που μετά από πολύ κυνήγι και υπομονή γίνουν οι πρώτες εμφανίσεις και είναι αξιοπρεπείς, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες. Σίγουρα το support σχήμα κερδίζει μία επιπλέον μεγάλη μπάντα στο βιογραφικό του. Το σημαντικότερο όμως είναι πως μπορεί να κερδίσει καινούριο κοινό αν η εμφάνιση είναι πολύ καλή.

Ηλιάνα Τσακιράκη, Enemy Of Reality

Rockpages.gr: Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί διοργανωτές ή και headliners συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο στα support σχήματα. Πώς είναι η εμπειρία σας μέχρι τώρα από την διοργάνωση του Release και ποιο είναι το χειρότερο που σας έχει ζητηθεί από οποιονδήποτε διοργανωτή στο παρελθόν;

Ηλιάνα Τσακιράκη: Εμείς θέλουμε να πούμε μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους του Release Athens καθώς όχι μόνο σε εμάς, αλλά σε όλα τα support έχουν φερθεί με το γάντι στο θέμα της προώθησης. Υπάρχουμε στις αφίσες, στις καταχωρήσεις των περιοδικών, στο ραδιόφωνο κλπ. Αυτό σημαίνει πολλά για τους ανθρώπους αυτούς, ότι δηλαδή όντως αγαπάνε την μουσική και σέβονται τους ανθρώπους. Υπάρχουν άλλες διοργανώσεις που ανακοινώνουν τα support μια βδομάδα πριν τη συναυλία και έτσι κανείς δεν δίνει σημασία.

Νίκος Σαρμπάνης: Η συνεργασία μας με τους διοργανωτές του Release είναι άψογη ως ώρας. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο καλά οργανωμένα festivals της χώρας και αυτό φάνηκε καθώς μας παρέχουν παραπάνω από τα απαραίτητα για μία support μπάντα. Το χειρότερο που μας έχει ζητηθεί είναι να παίξουμε μαζί με συγκρότημα με το οποίο είχαμε κάνει σε προφορικό επίπεδο μία συγκεκριμένη συμφωνία, καθώς ήταν γνωστοί μας και θεωρήσαμε πως μπορούσαμε να τους εμπιστευτούμε. Εν τέλει δεν τήρησαν την συμφωνία και επιδίωξαν να επωφεληθούν εις βάρος μας.

Νίκος Σαρμπάνης, The Silent Rage

Rockpages.gr: Το Release Athens φέτος έχει πολλές μέρες για διάφορα γούστα. Αν είχατε την ευκαιρία να επιλέξετε οποιαδήποτε μέρα να παίξετε, θα διαλέγατε κάποια άλλη ή νομίζετε ότι σας ταιριάζει καλύτερα η συγκεκριμένη;

Ηλιάνα Τσακιράκη: Δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε κάπου καλύτερα. Μουσικά κακό θα μας έκανε αν εμφανιζόμασταν σε άλλη μέρα εκτός αυτής παρά καλό.

Νίκος Σαρμπάνης: Για μένα προσωπικά υπήρχε το δίλημμα μεταξύ της συγκεκριμένης ημερομηνίας και την ημέρα των Slipknot/Sepultura, κυρίως λόγω του πιο thrashy χαρακτήρα των riffs που έχουμε γράψει στον επερχόμενο δίσκο. Παρόλα αυτά, είναι επίσης ταιριαστή η ημέρα που θα παίξουμε καθώς αντικειμενικά «κολλάει» περισσότερο με το είδος της μουσικής μας.

Enemy Of Reality

Rockpages.gr: Το πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αλλά όλοι ξέρουμε ότι θα βγείτε στη σκηνή όταν ακόμα ο ήλιος θα καίει. Πώς θα παροτρύνατε τον κόσμο να έρθει από νωρίς για να σας δει και τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σας;

Ηλιάνα Τσακιράκη: Θα παίξουμε δύο τραγούδια για πρώτη φορά από τον καινούριο μας δίσκο, οπότε όσοι μας ξέρετε ελάτε να τα ακούσετε! Για όσους δεν μας ξέρουν, εύχομαι μέσα από αυτή την συνέντευξη να πάτε στα social media μας, να μας ακούσετε και αν σας αρέσουμε θα σας περιμένουμε στο ραντεβού μας!

Νίκος Σαρμπάνης: Για τους παλαιότερους θα παίξουμε σίγουρα τραγούδια του πρώτου δίσκου αλλά και καινούρια τα οποία δεν τα έχουμε κυκλοφορήσει. Αυτό μπορεί να δώσει έναυσμα σε έναν καινούριο ακροατή ώστε να ξέρει τι θα αναμένει στον επερχόμενο δίσκο που ετοιμάζουμε.

The Silent Rage