Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, το Horns Up Festival επιστρέφει στις 22-23-24 Μαρτίου 2024, και τα Τρίκαλα γίνονται και πάλι σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε το underground metal σε ένα event που πέρα από συναυλίες περιλαμβάνει εκδρομές, μεζέδες και after parties.

Αυτή τη φορά το billing περιλαμβάνει 19 σχήματα: Οι Ολλανδοί progsters Elegy, οι Αμερικάνοι Glacier, οι Καναδοί Iron Kingdom, οι Astronomica του Wade Black, οι Άγγλοι NWOBHM Tytan, οι doomsters Iron Void που είχαν ακυρώσει πέρυσι, οι Baphomet του Kev Riddles σε ένα Angel Witch setlist, οι hard rockers Junkwolvz, οι blacksters Enthroned Serpent και οι Order Of The Ebon Hand, οι Βούλγαροι old school death Hyperborea, οι melodeath AmongRuins, οι Τούρκοι Moribund Oblivion, οι Σέρβοι Nemesis, οι power metallers The Silent Rage, οι Burndrops, οι ψυχεδελικοί Circle Of Mushrooms, οι heavy rockers Minorface, οι grindcore Headcleaner

Ο Kωνσταντίνος Mindcrimek Βλάχος λίγες μέρες πριν την έναρξη του φεστιβάλ μίλησε με τον διοργανωτή για το φεστιβάλ στην εκπομπή SOUNDS OF DECAY RADIOSHOW στο darkwaveradio.net (Δευτέρες 21.00-22.30).

Ο λόγος στον Χρήστο Νταϊλιάνα…

Rockpages.gr: Τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε αρχικά να γίνει κάτι τέτοιο στα Τρίκαλα; Είχαν προηγηθεί συναυλίες στην πόλη;

Χρήστος: Το συζητούσαμε με φίλους από όταν ήμασταν μαθητές, τότε δεν είχε γίνει ακόμα κάποια metal συναυλία στην πόλη, μετά κάποιοι άρχισαν να φέρνουν στα Τρίκαλα κάποια συγκροτήματα και μπήκε το νερό στ’ αυλάκι. Κάποιοι φύγαμε μακριά για δουλειές ή σπουδές αλλά βρεθήκαμε μια παρέα, βάλαμε μπρος και το ξεκινήσαμε το 2016.

Μέχρι τότε γινόταν κυρίως μεμονωμένα live, Brocas Helm, Omen, Manilla Road, Rotting Christ, ο Χρήστος Βακουφτσής είχε ανοίξει το Rising Bar, ήταν και ο Πάνος Σγουραλής, οι δύο άνθρωποι που κυρίως έκαναν τα πρώτα live, Χριστούγεννα και Πάσχα ο Χρήστος ξεκίνησε το Mind Over Metal festival, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην ελληνική σκηνή και ήταν ευκαιρία για μας που ζούσαμε μακριά όταν επιστρέφαμε να δούμε τους δικούς μας να δούμε και αυτές τις συναυλίες. Δεν υπήρχαν και μαγαζιά, ήταν περισσότερο diy εκδηλώσεις.

Rockpages.gr: Πως είναι να μεγαλώνεις στην επαρχία και να ψάχνεσαι με τον μεταλλικό ήχο;

Χρήστος: Τότε δεν μπορούσα να συγκρίνω, είχαμε συγκεκριμένες επιλογές σε ακούσματα και συναυλίες (ελάχιστες ή και καθόλου). Πρώτη φορά είδα πως είναι να μεγαλώνεις στην Αθήνα όταν ήρθα να σπουδάσω και έπαθα σοκ αφού μπορούσα να βλέπω πολλές συναυλίες, να πηγαίνω σε δισκάδικα και να βρίσκω πράγματα. Υπήρχαν όμως στην περιοχή που ασχολούταν φανατικά με rock και metal από τα 80ς και μπορούσαν να μας δώσουν τις πρώτες σπίθες

Rockpages.gr: Πότε έγινε το πρώτο Horns Up; Και τι ανταπόκριση είχε;

Χρήστος: Ιούνιο του 2016, μάλιστα σε μέρες Τετάρτη και Πέμπτη. Ενώ είχαμε ξεκινήσει από το 2014 να ψαχνόμαστε έγινε λίγο στην τύχη και συγχρονίστηκαν κάποιες λεπτομέρειες. Θυμάμαι θέλαμε να δούμε τους Dark Nightmare στη Θεσσαλονίκη και θα πηγαίναμε road trip με τους Fyrecross που έπαιζαν μαζί και είπαμε να κάνουμε μια στάση και στα Τρίκαλα μια μέρα πριν για να πάμε στο Rising, ήταν να παίξουν και οι Negură Bunget και ιδέα στην ιδέα είπαμε δεν κάνουμε ένα διήμερο φεστιβάλ; Καλέσαμε τους Dark Nightmare και τους Aherusia και μαζί με κάποιες τοπικές μπάντες και από το πουθενά είχαμε ένα διήμερο με εννιά συγκροτήματα. Παρόλο που ανακοινώθηκε μόλις 15 μέρες πριν γίνει, είχε φοβερή ανταπόκριση, ήρθαν άνθρωποι και από άλλες πόλεις και μας έδωσε ώθηση για την επόμενη χρονιά.

Rockpages.gr: Ήταν όπως το είχατε φανταστεί; Φαντάζομαι θα έγιναν πολλά λάθη την πρώτη φορά

Χρήστος: Πάντα γίνονται λάθη, το καλό είναι πως δεν επαναλαμβάνονται, είναι αφορμή για να βελτιωθούμε την επόμενη χρονιά και κάθε χρόνο διορθώνουμε πράγματα. Δε θα έλεγα πως είχε λάθη το πρώτο και μάλιστα βγήκε και καλύτερο από ότι περιμέναμε.

Rockpages.gr: Είχες εμπειρία από άλλα φεστιβάλ;

Χρήστος: Σαν ακροατής μόνο, για πολλά χρόνια πήγαινα τακτικά σε φεστιβάλ του εξωτερικού και το 2016 πήρα την απόφαση να σταματήσω τις εκδρομές και να μπορέσω να αφιερώσω την ενέργεια και το χρόνο για το Horns Up.

Rockpages.gr: Πάντα μου έκανε εντύπωση το ερωτηματολόγιο που συμπληρώνει ο κόσμος και βαθμολογεί πτυχές του φεστιβάλ αλλά προτείνει κιόλας, φαίνεται πως σας νοιάζει αυτός που έρχεται, αναρωτιέμαι πως δεν το κάνουν και άλλα φεστιβάλ

Χρήστος: Μπορεί το φεστιβάλ να είναι καθαρά καλλιτεχνικό event αλλά στην ουσία σε μια άλλη κλίμακα είναι αυτά που μας αρέσει να κάνουμε με τους φίλους μας όταν βρισκόμαστε στα Τρίκαλα, να κάνουμε μια εκδρομή, να πάμε σε μια ταβέρνα, να πάμε στο Rising, να δούμε ένα live. Οπότε είπαμε να το κάνουμε ένα event μιας μεγαλύτερης παρέας. Το ερωτηματολόγιο λειτούργησε ώστε ο καθένας να πει τη γνώμη του και όλοι να έχουν ενεργό ρόλο, από το ποιοι θα παίξουν μέχρι τις δραστηριότητες που θα κάνουμε, ειδικά κάποια πιο αυστηρά σχόλια μας βοήθησαν πολύ ώστε να κάνουμε διορθώσεις. Επίσης υπήρξαν ιδέες που εμείς δεν τις είχαμε σκεφτεί καν.

Rockpages.gr: Η ποικιλία είναι το χαρακτηριστικό του Horns Up festival αφού καλύπτει πολλά διαφορετικά είδη. Πως επιλέγετε τα συγκροτήματα;

Χρήστος: Όσο το φεστιβάλ γίνεται με μπάντες από διάφορα είδη φέρνει και άτομα που τους αρέσει να βλέπουν event με μπάντες από διάφορα είδη, και όσο έρχονται τέτοια άτομα βοηθά να συνεχιστεί έτσι. Υπάρχουν κάποιοι που προτιμούν ένα συγκεκριμένο είδος, αλλά έχω παρατηρήσει πως έχει λειτουργήσει και σαν αφορμή να μάθει κάποιος κάποια σχήματα που τους κέρδισαν επειδή έπαιζαν απλά πριν ή μετά από το σχήμα για το οποίο ήρθαν

Rockpages.gr: Ποια είναι η στάση των ντόπιων στην πόλη απέναντι στο φεστιβάλ;

Χρήστος: Χρόνο με το χρόνο όλα και περισσότεροι το αγκαλιάζουν. Στην αρχή, αν κάποιος δεν είχε σχέση με το metal ίσως του φάνηκε περίεργο, αλλά η συμπεριφορά του κόσμου νομίζω τους κέρδισε και όλοι λένε τα καλύτερα λόγια. Μας αρέσει πολύ η ποιότητα του κόσμου που έρχεται, εμείς το ξέρουμε, αλλά ήταν ευκαιρία να το δείξουν και στους άλλους.

Rockpages.gr: Οι επίσημοι φορείς έχουν έρθει κοντά σας;

Χρήστος: Κυρίως στον κορωνοϊό είχε χρειαστεί να μας βοηθήσει ο Δήμος, επειδή ήταν τα δύο φεστιβάλ που έγιναν κάτω από περίεργες συνθήκες λόγω μέτρων και χρειαζόντουσαν συγκεκριμένες προδιαγραφές σε σχέση με τον συναυλιακό χώρο, και έτσι πήγαμε στο θέατρο του Κάστρου.

Rockpages.gr: Ένα event είναι μέρος της ίδιας της πόλης πάντως

Χρήστος: Ισχύει, πριν την πανδημία είχαν έρθει άτομα από το εξωτερικό και είχαμε ζητήσει από το Δήμο να κάνουμε ξενάγηση σε μουσικούς και κόσμο και ο Δήμος βοήθησε να δουν πράγματα που αλλιώς δε θα είχαν τη δυνατότητα, ούτε να ακούσουν κάποιον μέσα από το Δήμο να τους μιλάει γι’ αυτά.

Rockpages.gr: Τα events πραγματικά δίνουν το κάτι παραπάνω με διάφορες παρουσιάσεις βιβλίων για παράδειγμα, αλλά κάποιος έχει τη δυνατότητα να κάνει και διακοπές αφού παίζουν εκδρομές, μπάρμπεκιου parties, μπυροποσίες στα after parties κτλ Άτομα που δεν είναι από την πόλη βρίσκουν πραγματικά κάτι διαφορετικό

Χρήστος: Έχουμε βάλει επίσης ντοκιμαντέρ, εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσίαση κόμικ, Dj sets. Θα έρθουν φέτος άνθρωποι από τον Καναδά, από τη Νέα Ζηλανδία, από την Αμερική, δεν είναι δυνατόν να έρθουν μέχρι εκεί και να μην τους πάμε στα Μετέωρα, ή να μην κάνουμε ένα μπάρμπεκιου, ή να μην πάμε σε μια ταβέρνα ενός κοντινού χωριού. Από πέρυσι προσθέσαμε και το city tour, ώστε να γίνει ξενάγηση μέσα στην πόλη και ειδικά γι’ αυτόν που έρχεται πρώτη φορά είναι σημαντικό, να δει μνημεία και εποχές που έχουν να κάνουν με την πόλη, το φρούριο, το τζαμί, το μουσείο, να ακούσει για τον Τσιτσάνη, τον Ασκληπιό…

Rockpages.gr: Ένα από τα πολλά events είναι και η Warm Up day, γι’ αυτούς που έχουν έρθει εκεί από την προηγούμενη μέρα και συνήθως έχουν την ευκαιρία να χαρούν κάποια ακουστικά σετ κάποιων σχημάτων.

Χρήστος: Δεν είναι μόνο ακουστικές εμφανίσεις στα warm up, το κάναμε πρώτη φορά το 2017, όταν είχαμε την ιδέα να κάνουμε ένα event στο θεατράκι στις όχθες του Νυμφαίου και το πλάνο δεν ήταν να είναι ακουστικό, ήταν κάποια guitar clinics στην ουσία, με κάποιες ακουστικές εμφανίσεις, μας άρεσε και είπαμε να το κάνουμε και την επόμενη χρονιά αλλά δεν είχαμε σκοπό να το συνεχίσουμε. Όμως λόγω του κορωνοϊού είχαμε περιορισμένες δυνατότητες, που η επιπλέον μέρα με ακουστικά σχήματα ήταν όαση, σε εκείνα τα δύο χρόνια δεν βλέπαμε σχεδόν καμία συναυλία. Μετά για άλλους λόγους συνεχίστηκαν. Φέτος γίνεται για άλλους λόγους, υπάρχει κόσμος που έχει κλείσει να έρθει νωρίτερα, σχήματα θα είναι νωρίτερα, οπότε γιατί να μην προσθέσουμε ένα event με δωρεάν είσοδο.

Rockpages.gr: Αρχικά πίστευα ότι ο κόσμος ερχόταν στο Horns Up για τα κλασικά metal σχήματα αλλά δεν ισχύει αφού το extreme δε λείπει

Χρήστος: Νομίζω πως αυτοί που ακούν κλασικό metal θέλουν περισσότερο κλασικό και αυτοί που ακούν extreme ζητούν περισσότερο extreme, αυτό σημαίνει πως έχουμε κρατήσει ισορροπία. Φυσικά δε μπορεί να λείπει το extreme, μάλιστα στα πρώτα χρόνια έχουν παίξει και σπουδαίες ελληνικές μπάντες του ακραίου ήχου σαν headliners, οι Aherusia, οι Kawir, οι WEB, οι Flames, οι Zemial, Order Of The Ebon Hand (που θα είναι και φέτος), οι Varathron και όλα σε συνδυασμό με κλασικό metal, βέβαια φέτος η τελευταία μέρα θα έχει λίγο περισσότερο extreme σε σχέση με τις άλλες μέρες.

Rockpages.gr: Ποιες είναι οι δυσκολίες σε μια διοργάνωση ενός φεστιβάλ;

Χρήστος: Δε θα μας φτάσει όλη η εκπομπή να τις πούμε, ειδικά στην επαρχία έχουμε λίγες επιλογές και δυνατότητες, από θέματα συναυλιακών χώρων, από το ότι κάθε συγκρότημα που έρχεται χρειάζεται ολόκληρος σχεδιασμός για το πως θα έρθει και επιστρέψει, αφού δεν έχουμε κοντά αεροδρόμιο, αλλά νομίζω πως όλες ισορροπούνται από το πόσο ωραία περνάμε παρά το άγχος, την πίεση και την κούραση.

Rockpages.gr: Φέτος περιμένω να δω πως και πως τους ολλανδούς power/prog Elegy, ένα σχήμα που είχα δει ζωντανά πίσω στο 1997, όταν άνοιξαν για Stratovarius.

Χρήστος: Δεν τους είχα προλάβει τότε, αλλά ακούγοντας τη μουσική τους με πάει στα χρόνια του σχολείου, όταν τους ανακάλυψα. Ήταν από τα απωθημένα μου και μόλις ανακοίνωσαν reunion έλεγα θα πάω να τους δω όπου παίξουν, αλλά να που θα παίξουν στα Τρίκαλα! Για μένα είναι λίγο σουρεάλ αυτό με κάποια σχήματα, έχω αναμνήσεις από όταν ήμουν μαθητής και τώρα είναι όμορφα περίεργο άτομα που είχα τις αφίσες στα δωμάτια μας να τους φιλοξενώ, να τρώνε σπίτι μου κτλ

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: