Ένας δίσκος έξω από την πόρτα ενός δωματίου, ένα συγκρότημα από τα βάθη της ιστορίας που είναι πάντα επίκαιρο και μια σχέση γιού-πατέρα που σφυρηλατήθηκε από την αρχή… όλα αυτά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Gagarin σε ένα σπουδαίο event ενός ξεχωριστού θεσμού, του Gimme Shelter Film Festival, με την προβολή της ταινίας “BOOM, A Film About The Sonics” σκηνοθεσίας του Jordan Albertsen και ζωντανή εμφάνιση των The Acid Visions.

Το συγκρότημα ξεκίνησε ακριβώς στις 9, όπως ακριβώς ήταν προγραμματισμένο και βομβάρδισε το κοινό με ένα tribute στο ιστορικό συγκρότημα του Seattle… “Have Love Will Travel”, “Strychine”, “Cinderella”, “Psycho”, “He’s Waiting”, “Boss Hoss”, “Witch”, “Louie, Louie” ήταν το σετ των Acid Visions που άνοιξε την όρεξη για την ταινία που θα ακολουθούσε. Η εξάδα ήταν γεμάτη ενέργεια και πάθος, πως αλλιώς θα μπορούσαν να αποδώσουν μερικούς από τους πιο κλασικούς garage, rock’n’roll δυναμίτες, άλλωστε;

The Acid Visions

Μετά, ήταν η ώρα για τη συνέντευξη με τον δημιουργό, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα γινόταν ζωντανά, όμως ένα οικογενειακό ζήτημα δεν επέτρεψε στον Jordan να ταξιδέψει στην Αθήνα. Αντί αυτού λοιπόν, παρακολουθήσαμε μια σχεδόν 30λεπτη συνέντευξη, στην οποία ο σκηνοθέτης μίλησε για το πώς είχε την ιδέα να κάνει αυτό το ντοκιμαντέρ, τις πηγές έμπνευσής του και φυσικά τις δυσκολίες που συνάντησε με την πιο βασική να είναι τα χρήματα. Η ταινία για το θρυλικό συγκρότημα έχει ένα προσωπικό χαρακτήρα εστιάζοντας στη σχέση του Jordan με τον πατέρα του, η οποία άλλαξε εντελώς μετά την ανακάλυψη των Sonics. Και ήταν η πρώτη συναυλία που πήγαν μαζί, στο reunion των Sonics στο Seattle το 2008, που άναψε τη φωτιά μέσα του για το ντοκιμαντέρ. Το ίδιο βράδυ και αφού κατέβασε ένα μπουκάλι Jack Daniels, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, έστειλε ένα παλαβό, μισομεθυσμένο, μακροσκελέστατο e-mail σε μια διεύθυνση που βρήκε στο ίντερνετ. Που να ‘ξερε ότι παραλήπτης ήταν ο Buck Ormsby, ένας ζωντανός θρύλος του rock’n’roll, που βοήθησε τα μέγιστα τους Sonics.

Ωστόσο, το ζήτημα των χρημάτων και οι διασυνδέσεις για να εξασφαλίσουν συνεντεύξεις και υλικό για το φιλμ φάνταζε ανυπέρβλητο. Εκτός του ότι λόγω της εποχής δεν υπάρχουν οπτικά ντοκουμέντα από εμφανίσεις των Sonics, ο Jordan βρισκόταν σε αδιέξοδο και με τους συνεντευξιαζόμενους, ώσπου μια διαβολική συγκυρία, όταν δούλευε σε ένα εστιατόριο σούσι, έφερε μπροστά του τον κιθαρίστα των Pearl Jam, Mike McCready, ο οποίος ενθουσιάστηκε με το project και τον έφερε σε επαφή με πολλούς γνωστούς μουσικούς και παραγωγούς, που εμφανίζονται στο “Boom”.

Το κλείσιμο της εμφάνισης των The Acid Visions

Η δομή της ταινίας είναι κατά κάποιο τρόπο προσωπική, αφού ξεκινάει μεν με την εξιστόρηση των περιπετειών των Sonics, με συνεντεύξεις όλων των μελών, χωρισμένη σε κεφάλαια, αλλά από το reunion και μετά επικεντρώνεται στον σκηνοθέτη ανοίγοντας ένα παράθυρο στη δική του ζωή σε σχέση με το αγαπημένο του συγκρότημα και πως τον βοήθησε να έχει μια πιο ουσιαστική σχέση με τον πατέρα του, με τον οποίο, από το 2008 και μετά, πήγαιναν κάθε χρόνο σε μια συναυλία μαζί!

Κατά τη διάρκεια του φιλμ ο σκηνοθέτης εξομολογείται ότι «μάτωσε» για να γίνει το “Boom”, ενώ ήταν μια διαδικασία που ξεκίνησε όταν ήταν 23 και ολοκληρώθηκε σχεδόν στα 40 του…

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι εμφανίζονται, πέρα από τους Sonics, και οι Kurt Block (συνθέτης, κιθαρίστας, παραγωγός), Phil Thayil (Soundgarden), Nancy Wilson (Heart), Mike McCready (Pearl Jam), Mark Arm (Mudhoney, Green River), Coady Willis (The Presidents Of The United States Of America) και ο παραγωγός Jack Endino.

Το “BOOM – A Film About The Sonics” είναι ένα μοναδικό ντοκουμέντο για ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα όλων των εποχών, το οποίο όμως δεν μνημονεύεται συχνά. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα του GSFF για μια τόσο ενδιαφέρουσα επιλογή ταινίας για το φεστιβάλ. Γενικά, η εν λόγω διοργάνωση είναι μια πολύ σπουδαία ενέργεια, που η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε σπάνια στην χώρα μας, που στηρίζει τόσο τη μουσική, όσο και τον κινηματογράφο.

Γιάννης Δόλας

*Το GSFF 2023 ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 13/11 στο Gagarin205 με την προβολή «ΑΚΟΕ – ΑΜΦΙ: Η Ιστορια Μιας Επανάστασης (Να Κοιμάμαι Στο Στήθος Του)»  σε σκηνοθεσια του Iωσήφ Βαρδάκη, Live on stage: Nalyssa Green x Kristof και Q&A με τους:
Ιωσήφ Βαρδάκη (Σκηνοθέτης ΑΚΟΕ-ΑΜΦΙ)
Θοδωρή Αντωνόπουλο (Δημοσιογράφος, Σύμβουλος Σεναρίου ΑΚΟΕ – ΑΜΦΙ)
Κώστα Γιαννακόπουλο (Κοινωνικός Ανθρωπολόγος με ειδίκευση στην Ανθρωπολογία του Φύλου, Επιστημονικός Σύμβουλος ΑΚΟΕ-ΑΜΦΙ).
Συντονίζει η παραγωγός της ταινίας, Μαρίνα Δανέζη.