Έχουν περάσει σχεδόν 6 χρόνια από τότε που γνώρισα τον Jeff Scott Soto για πρώτη φορά.

Soto1
Ήταν βράδυ Παρασκευής και έπαιζα μουσική στα decks του Legacy στο Θησείο, όταν ξαφνικά μπήκε μέσα στο μαγαζί ο εν λόγω κύριος. Δύσκολο να σου ξεφύγει κάποιος με μακρύ μαλλί αφάνα και δυο μέτρα ύψος. Μάλιστα θυμάμαι ότι εκείνη την ώρα έπαιζα το video clip “One More Time” των Reckless Love και σταμάτησε ενθουσιασμένος να με ρωτήσει ποια είναι η μπάντα.

Όχι μια τόσο συνηθισμένη βραδιά για μένα και για τον κόσμο που νόμιζε ότι απλά θα βγει για μια μπύρα και αντί αυτού γνώρισε και έναν αστέρα της hard rock σκηνής της Αμερικής.  Εκ τότε δεν είχα την τύχη να τον απολαύσω κάπου live, παρόλο που βρέθηκα σε αρκετά φεστιβάλ του εξωτερικού με μεγάλες μπάντες της hard rock κοινότητας. Δεν ήταν γραφτό φαίνεται.

Ας ξεκινήσω με λίγα λόγια για όσους δεν γνωρίζουν τα βασικά. Ο J.S.Soto είναι κατ εμέ, ένας από τους πιο ταλαντούχους τραγουδιστές της δεκαετίας των 80s και η απαρχή της φήμης η επιλογή του από τον Yngwie Malmsteen ως η φωνή πίσω από τα δυο πιο πολυσυζητημένα άλμπουμ του, τα Rising Force και Μarching Out.

Soto2
H μπάντα όμως που τον έφερε σε εμένα, αλλά και σε πολλούς οπαδούς του hard rock ήχου, ήταν οι Talisman. Με τους οποίους κυκλοφόρησε 8 studio album, εκ των οποίων τα δυο πρώτα, Talisman και Genesis ,υπήρξαν σταθμός στην hard rock σκηνή, σε μια εποχή που το hard rock είχε αρχίσει να παρακμάζει. Μερικά από τα πιο γνωστά κομμάτια που τραγούδησε ο J.S.Soto είναι τα :
“Just Between Us” (1990),”I’ll be Waiting” (Sweden, 1990),”Mysterious (This Time is Serious)” (1993),”Time after Time” (1993),”Doing Time With My Baby” (1994),”Colour My XTC” (1994) και δύο πολυαγαπημένες μου διασκευές, τo  Frozen” (1995) της Madonna  και το “Crazy” (1998) του Seal.

Η επιτυχία του συνεχίστηκε καθώς παράλληλα με τους Τalisman, έκανε ένα ακόμα μεγάλο βήμα παίρνοντας μέρος στους δίσκους Eternal Prisoner ,The Ballads ,Between the Walls ,Black Moon Pyramid και Magic, του Γερμανού βιρτουόζου Axel Rudi Pell. Η βραχύβια συνεργασία του με τον Neal Schon είχε σαν αποτέλεσμα το δίσκο των Soul Sirkus και έφερε τον γιγαντόσωμο τραγουδιστή μέχρι το κατώφλι των Journey, μία θέση που δυστυχώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει.  

Ακολούθησαν και άλλα πολλά σχήματα με τα οποία περιόδευσε για χρόνια εντός και εκτός Αμερικής. Μάλιστα το 2018 εμφανίστηκε στην Ελλάδα με το supergroup των SONS OF APOLLO όπου και έκλεψε τις εντυπώσεις και η απόδοσή του μνημονεύθηκε από οπαδούς της hard rock, αλλά και της heavy metal σκηνής.

Soto3

Ο Soto είναι πολλά παραπάνω από ένας τραγουδιστής με ξεχωριστή χροιά και επιβλητική παρουσία. Είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που κατάφεραν να απογειώσουν όλους τους δίσκους στους οποίους συμμετείχαν και από τους καλλιτέχνες που είναι αδύνατο να σε κουράσουν σε live, γιατί πάνω από όλα είναι ένας άψογος performer.

Αυτή τη φορά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τον χάσω και ίσως να είναι και από τις τελευταίες του εμφανίσεις στη χώρα μας, γι’ αυτό αξίζει όλοι να είμαστε εκεί .

Μαζί του οι αρκετά γνωστοί πλέον σε όλους , Έλληνες Danger Angel.

Τα λέμε στις 28 Σεπτεμβρίου στο CROW LIVE STAGE

Μαρίζα Crash