Peter Papapetros Photography

“Pure fucking Armageddon”

Κέφι, χορός, σατανισμός!Η επιστροφή στην είσοδο σε κλειστούς χώρους χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού έγινε με την επιστροφή στα πάτρια εδάφη δυο Νορβηγών θρύλων. Οι MAYHEM ήταν εξωπραγματικά καλοί και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης με ένα επιβλητικό και -δε θα πάρετε ανάσα- σετ που γούσταραν όλοι. Μαζί τους ο MORTIIS, ένας ακόμα από τους πρωτοπόρους της νορβηγικής σκηνής, σε ένα dungeon synth set και οι Αθηναίοι blacksters DIABLERY που έπαιξαν άψογα για μία ακόμη φορά.

Peter Papapetros Photography

“My soul trembles in dark rejoice…”

Όταν άνοιξαν οι πόρτες του Fuzz δεν υπήρχε ακριβώς κοσμοσυρροή αλλά ευτυχώς αυτό θα διορθωνόταν λίγο αργότερα. Μπαίνοντας στο χώρο υπήρχε πλούσιο merch για να καλύψει τις ανάγκες όλων αλλά η ουσία σε μια συναυλία είναι η μουσική. Αυτοί που για μία ακόμη φορά υποτίμησαν το opening act και ήρθαν με καθυστέρηση έχασαν φυσικά, αφού οι DIABLERY βγήκαν στην ώρα τους και ήταν πολύ καλοί. Στην αρχή με άγχωσαν βέβαια αφού για 20 λεπτά (!) προτίμησαν να στήσουν ατμόσφαιρα με το intro να λειτουργεί ως ηχητικό background ενόσω μια ιέρεια άναβε κεριά και έραινε με λιβάνι ενισχυτές, ηχεία και το χώρο γενικότερα και έμοιαζε σαν να παίρναμε μέρος σε μια “αιρετική” λειτουργία μετά από τις επίσημες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ευτυχώς αυτό το ιδιαίτερο ritual δεν έκοψε χρόνο από τα κανονικά κομμάτια και έτσι τα επόμενα 40 λεπτά οι Αθηναίοι blacksters ήταν καταιγιστικοί και παρουσίασαν ένα σετ βασισμένο στην περσινή τους δουλειά “Candles”, ένα από τα άλμπουμ που ξεχώρισαν στην εγχώρια ακραία σκηνή. Όσοι ήταν στους Harakiri For The Sky (ή παλιότερα στους Mgla) ήξεραν ήδη τι να περιμένουν ενώ παρέσυραν και τους υπόλοιπους αφού παίζουν σωστά, έχουν καλή σκηνική παρουσία και η δουλειά που έχουν ρίξει τους ανταμείβει πάνω και κάτω από τη σκηνή.

video DIABLERY live:

DIABLERY set list:

Intro/ sanguine emissions of aeonic ecstasy / spiral ascension of becoming / the coming fog / piercing ice / moonlit dome revealed

Peter Papapetros Photography

“Does it bother you, did it not obey you?…”

Στη συνέχεια η σκηνή άλλαξε μορφή, πήραν θέση τα πλήκτρα του MORTIIS και δίπλα του κάποια κρουστά. Δύο άτομα για 45 περίπου λεπτά παρουσίασαν κάτι εντελώς διαφορετικό, ένα dungeon synth set που μοιάζει με επικό soundtrack ταινίας. Χωρίς τον τύπο στα κρουστά (όπως ήταν τα πρώτα κομμάτια) ομολογώ πως θα βαριόμουν αλλά τελικά νομίζω πως η εμφάνιση του Mortiis δεν χάλασε κανέναν, ούτε καν αυτούς που, τόσο προβλέψιμα θέλουν μόνο να θάβουν, οπότε στα θετικά επίσης, που ο κόσμος έχει σοβαρευτεί και δίνει έμφαση στην ουσία, χωρίς χαζά αστειάκια περί troll και άλλα γραφικά. Ο Mortiis είναι μια ιστορική φιγούρα του νορβηγικού black metal (πολύ πριν γεννηθούν πολλά από τα νέα παιδιά που τον παρακολουθούσαν από κάτω) αλλά εδώ και δυο δεκαετίες ασχολείται με άλλα ηχοτόπια, darkwave, synthwave και dungeon synth στο οποίο και ήταν βασισμένη αυτή του η εμφάνιση στα  “Visions of an Ancient Future” και “A Dark Horizon”, τις δύο συνθέσεις δηλαδή του “Spirit Of Rebellion” σε ένα ambient ταξίδι που απλά αφήνεις τον εαυτό σου να χαθεί. Αυτός καθηλωτικός και καταλαβαίνεις πως δεν του καίγεται καρφί για το τι μουσική παίζουν οι άλλες μπάντες σε ότι billing και αν βρεθεί. Γι’ αυτό και τελικά αυτό που κάνει είναι σεβαστό και τίμιο.

video MORTIIS live:

Peter Papapetros Photography

“Everything here is so cold…”

Και κάπως έτσι γύρω στις 22.30 ήρθε η ώρα των MAYHEM, ή των The True Mayhem γιατί υπάρχουν καμιά 15αριά ακόμη μπάντες με το ίδιο όνομα, όλοι ξέρουμε όμως πως μόνο μία υπήρξε τόσο σημαντική και τόσο μα τόσο επιδραστική για το black metal όσο οι Νορβηγοί. To Fuzz είχε γεμίσει πλέον και οι Mayhem δεν άφησαν κανέναν παραπονεμένο αφού για 90 λεπτά δεν έδειξαν κανένα έλεος και μας σφυροκόπησαν με παλιές και νέες συνθέσεις. Ο ήχος ήταν άψογος, η απόδοση τους καταπληκτική, ο Attila εντυπωσιακός performer, o Hellhammer θηρίο, ο Necrobutcher στο μπάσο εγγύηση ενώ ενδιαφέρον έχει να τους βλέπεις με δύο κιθάρες. Δε ξέρω αν θα ήταν πιο άδειος ο ήχος με μία αλλά το αποτέλεσμα σε μας ήταν εντυπωσιακό. Ο φωτισμός ήταν εξίσου εντυπωσιακός αν και θα έπρεπε να υπάρχει μια προειδοποίηση (στην ανακοίνωση ή στα εισιτήρια) γιατί ένιωθα πως ήταν στα όρια του επικίνδυνου για κάποιον που κινδυνεύει από επιληπτικές κρίσεις.

Ξαναλέω ότι πήραν σκαλπ από την αρχή, τα κομμάτια του “Daemon” μαζί με το “To Daimonion” από το “Grand Declaration of War” είναι ακόμη πιο πορωτικά με τον τρόπο που τα αποδίδουν ζωντανά και γενικά δεν άφηναν το κοινό να πάρει ανάσα. Κάπου στη μέση του set το σκοτάδι έλουσε τη σκηνή, τα φώτα έγιναν ψυχρά και “When it’s cold and when it’s dark, the freezing moon can obsess you”… Χαμός! Και πάρε καπάκι “Pagan Fears”, “Life Eternal” και “Buried by Time and Dust”! Μικρό κενό για αλλαγή γκαρνταρόμπας (πόσο να αντέξουν με τα ράσα; ) και μας αποτελείωσαν με κομμάτια μέσα από το “Deathcrush”. Όπως είπε κάποιος… Ήρθαν. Δίδαξαν. Έφυγαν.

MAYHEM set list:

Falsified and Hated / To Daimonion / Malum / Bad Blood / My Death / Symbols of Bloodswords / Voces Ab Alta / Freezing Moon / Pagan Fears / Life Eternal / Buried by Time and Dust / Deathcrush / Chainsaw Gutsfuck / Carnage / Pure Fucking Armageddon

® κείμενο/video: Konstantinos Mindcrimek Vlachos

 φωτογραφίες: Πέτρος Παπαπέτρος

video MAYHEM live: