Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που μιλήσαμε με τον Fernando Ribeiro για το τελευταίο album των Moonspell, το πολύ ωραίο και ιδιαίτερο “Hermitage”. Αυτή τη φορά, η συζήτησή μας είχε να κάνει με τις πολυαναμενόμενες συναυλίες τους στην Ελλάδα μετά από ακυρώσεις και αναβολές καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια σχετικά με νέο album, επανακυκλοφορίες και περιοδείες. Ο τραγουδιστής του πορτογαλικού συγκροτήματος ήταν ξανά απολαυστικός και απόλυτα ειλικρινής στις απαντήσεις του αφού δείχνει το πόσο πολύ αγαπάει και σέβεται τους οπαδούς, θέλοντας να τους αποζημιώσει με ξεχωριστούς τρόπους για την στήριξή τους. Συνέντευξη: Γιώργος Τερζάκης

Rockpages.gr: Έχει περάσει ενάμισι έτος από τότε που μιλήσαμε για το τελευταίο σας άλμπουμ, το “Hermitage”. Τι έχει κάνει η μπάντα από τότε μέχρι τώρα;

Fernando Ribeiro: Ξεκινήσαμε ξανά τις περιοδείες, όπως έκαναν όλα τα άλλα συγκροτήματα, όπως με τους Paradise Lost στο Ηνωμένο Βασίλειο και με τους Borknagar, Wolfheart και Insomnium, παίξαμε σε μερικά festivals και αφοσιωθήκαμε στην επίλυση προβλημάτων. Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα συγκροτήματα, πολύς ανταγωνισμός, γι’ αυτό εργαζόμαστε και σκεφτόμαστε διαφορετικά projects, τα 30 χρόνια του Moonspell και το μέλλον.

Rockpages.gr: Πώς αντέδρασαν οι οπαδοί σας μέχρι στιγμής στα νέα τραγούδια;

Fernando Ribeiro: Για να είμαι ειλικρινής, δεν υπήρχε η ευκαιρία να αντιδράσουν τόσο πολύ. Ξέραμε ότι το “Hermitage” είναι ένα album που θα υπέφερε από την έλλειψη περιοδειών. Είμαστε τώρα σε ένα σημείο που αυτό το album τελειώνει έναν κύκλο που δεν έχει καν ξεκινήσει γιατί έχουμε τα 30 χρόνια της μπάντας όπου θα γιορτάσουμε την κληρονομιά των Moonspell. Παίζουμε δύο ή τρία τραγούδια από αυτό και θα πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια ακόμα για να παίξουμε περισσότερα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα καινούριο για εμάς, κυκλοφορήσαμε ένα δίσκο και κάποιοι θα το λατρέψουν πραγματικά, κάποιοι θα πουν ότι δεν τους αρέσει, κάποιοι θα το μισήσουν και θα πουν ότι τελειώσαμε όπως κάνουν από το “Wolfheart” (γέλια). Οπότε, δεν εκπλήσσομαι.

Rockpages.gr: Ας μιλήσουμε για το τελευταίο σας DVD, “From Down BelowLive From 80 Meters Deep”. Ποιος είχε την ιδέα να το γυρίσετε σε μια σπηλιά;

Fernando Ribeiro: Εγώ την είχα, η δουλειά μου στους Moonspell είναι να κρατάω τους πάντες σε εγρήγορση με τις τρελές ιδέες μου. Μου αρέσει πολύ η γαλήνια, ήσυχη και μυστικιστική ατμόσφαιρα των σπηλαίων. Πήγαμε εκεί στην αρχή για μια φωτογράφηση, μετά κάναμε το video clip για το “Common Prayers” και σκέφτηκα ότι ο κύκλος δεν είχε ολοκληρωθεί, οπότε μίλησα με τα παιδιά για να κάνουμε εκεί μια ξεχωριστή συναυλία. Νομίζω ότι είναι θρίαμβος για εμάς, γιατί παίξαμε εκεί ένα album που μιλάει για τη μοναξιά και τους ερημίτες που πήγαν επίσης σε σπηλιές για να μείνουν μόνοι.

Rockpages.gr: Είδα τους οπαδούς σας να φορούν ακουστικά, μπορείς να μας πεις περισσότερα γι’ αυτό;

Fernando Ribeiro: Ναι, ήταν ένα σιωπηλό γεγονός λόγω των ακουστικών προδιαγραφών του σπηλαίου, έχει ατελείωτη αντήχηση και το να βάλεις PA εκεί δεν θα λειτουργούσε. Το κοινό καθόταν σε δύο πλευρές και εμείς ήμασταν στη μέση, οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε μια διαφορετική μίξη ήχου και να έχουμε τον κόσμο με ακουστικά. Είχαν τις μάσκες γιατί τότε ήταν υποχρεωτικό, είχαν την ίδια μίξη με εμάς και τους άρεσε πολύ. Ξέρεις, μερικές φορές οι ζωντανές εμφανίσεις μπορούν να ξεφύγουν με τον ήχο, αλλά αυτό άλλαξε την εμπειρία και ήταν πραγματικά υπέροχο.

Rockpages.gr: Αν σας δινόταν η ευκαιρία να κάνετε ένα video clip ή ένα ζωντανό video σε οποιοδήποτε ασυνήθιστο μέρος του κόσμου, ποια μέρη θα επιλέγατε;

Fernando Ribeiro: Θα μπορούσαμε να πάμε στον Παρθενώνα στην Ελλάδα ή στις Πυραμίδες στην Αίγυπτο αλλά μου αρέσει να δοκιμάζω κάτι τέτοιο στην Πορτογαλία. Υπάρχει ένα ακρωτήριο, είναι το πιο δυτικό μέρος στην Ευρώπη που θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εκεί. Επίσης, θα θέλαμε να παίξουμε ολόκληρο το “1755” στην κεντρική πλατεία της Λισαβόνας όπου χτύπησε για πρώτη φορά ο σεισμός. Θέλω να παίξω σε διαφορετικά μέρη αλλά δεν έχω σκεφτεί τον κόσμο, σκέφτομαι την Πορτογαλία. Είναι μια τόσο μικρή χώρα αλλά έχει πολλά διαφορετικά και ενδιαφέροντα μέρη. Του χρόνου, θέλουμε επίσης να αναβιώσουμε το ακουστικό project και να παίξουμε σε ειδικά μέρη όπως εκκλησίες και θέατρα.

Rockpages.gr: Μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από τους Green Carnation, έχουν αυτό το καταπληκτικό DVD “A Night Under The Dam”.

Fernando Ribeiro: Ναι, είναι πολύ ενδιαφέρον. Ξέρεις, η Πορτογαλία έχει ένα πολύ ωραίο δίκτυο θεάτρων. Το 2010 κάναμε μια περιοδεία που ονομαζόταν Sombre, σημαίνει «σκιά» στα πορτογαλικά, και όλα τα θέατρα ήταν sold-out. Πήραμε επίσης αυτή την παράσταση στο Wacken Open Air, είχαμε ένα κουαρτέτο με τσέλο και δύο sopranos. Αλλά ναι, θα μιλήσουμε με τους Green Carnation και θα μάθουμε πώς το έκαναν γιατί φαινόταν πολύ ωραίο. Αν το κάνουμε σωστά και με καλό γούστο, θα μπορούσε να είναι μια πραγματικά καλή εμπειρία για τους οπαδούς.

Rockpages.gr: Έχετε αρχίσει να γράφετε νέα μουσική;

Fernando Ribeiro: Γράφουμε πάντα μουσική, είναι μια πολύ θεραπευτική διαδικασία για εμάς. Δεν έχουμε ακόμα το υλικό για να μπούμε στο studio. Δεν ξέρω αν θα συμβεί αυτό αλλά θέλω να δουλέψω σε δύο albums, ένα στα πορτογαλικά και ένα στα αγγλικά, για να κυκλοφορήσουν ίσως το 2024 ή το 2025 το ένα μετά το άλλο. Θα πάρουμε το χρόνο μας και θα το κάνουμε σωστά, δεν θα βγάλουμε κάτι μόνο και μόνο για να πάμε σε περιοδεία.

Rockpages.gr: Δεν θα είναι δηλαδή σαν το “Alpha Noir/Omega White” αλλά δύο διαφορετικά albums ταυτόχρονα;

Fernando Ribeiro: Σωστά. Έχω ήδη κάποιες ιδέες. Το ένα θα είναι η συνέχεια του “Hermitage” και το άλλο η συνέχεια του “1755” αλλά μόνο στιχουργικά. Μουσικά θα είναι διαφορετικά από αυτά τα albums.

Rockpages.gr: Υπάρχουν ενδείξεις για το πώς θα πάει η μουσική;

Fernando Ribeiro: Κάθε φορά που κάνουμε ένα album, το επόμενο θα είναι διαφορετικό. Λατρεύω το “Hermitage” αλλά είναι πιο progressive και ατμοσφαιρικό, οπότε η συνέχεια μπορεί να είναι πιο σκληρή και σκοτεινή. Όσον αφορά το πορτογαλικό, το “1755” ήταν επικό, οπερετικό και συμφωνικό, οπότε θέλω να κάνω κάτι σε στυλ dark folk αλλά με νότιες και μεσογειακές ρίζες. Πλέον υπάρχουν συγκροτήματα όπως οι Wardruna και Heilung και φαίνεται ότι μόνο μπάντες από το βορρά έχουν folk μουσική, οπότε θα θέλαμε να κάνουμε κάτι για να εκπροσωπήσουμε το νότιο τμήμα της Ευρώπης.

Rockpages.gr: Ανέφερες πριν τα 30 χρόνια των Moonspell. Είχατε κάποια ειδικά σχέδια για αυτή την επέτειο;

Fernando Ribeiro: Κάναμε στο Πόρτο και τη Λισαβόνα μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες σε αυτό. Παίξαμε 24 τραγούδια και είχε πολλή δουλειά. Είχαμε πολλά σχέδια για επανέκδοση δίσκων και έγιναν μερικά από αυτά αλλά το 2022 δεν είναι καλή χρονιά για αυτό επειδή όλα είναι χαοτικά. Τα εργοστάσια βινυλίου είναι γεμάτα παραγγελίες και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό. Θα συνεχίσουμε επίσης αυτή την περιοδεία στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή δεν είχαμε χρόνο για φέτος.

Rockpages.gr: Στο πνεύμα της επετείου, σκέφτεστε να παίξετε ζωντανά κάποιο album ολόκληρο, όπως κάνατε με το “Wolfheart” και το “Irreligious”;

Fernando Ribeiro: Θα είναι μάλλον το “The Antidote”, ένα album που ανακαλύπτουμε ξανά. Θα υπάρξουν κάποια τραγούδια από αυτό σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Το παίξαμε πολύ όταν βγήκε αλλά κάπως προχωρήσαμε γιατί έχουμε τόσα πολλά τραγούδια. Θέλουμε να κάνουμε μια ειδική συναυλία για αυτό τον επόμενο χρόνο και επίσης να την επανακυκλοφορήσουμε. Θα επανακυκλοφορήσουμε επίσης το “Wolfheart” σε ένα special box όπως κάναμε με το “Irreligious” μέσω της δικής μας δισκογραφικής, της Alma Mater Records. Το ίδιο θα συμβεί και με το “Under Satanæ” που θα βγει για πρώτη φορά σε βινύλιο στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων.

Rockpages.gr: Μιλάς για επανακυκλοφορίες, όχι για επανηχογραφήσεις, σωστά;

Fernando Ribeiro: Ναι, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ηχογραφήσουμε ξανά τίποτα εκτός ίσως από το “Sin/Pecado”. Θα ήθελα να προσεγγίσω ξανά αυτό το album επειδή πάντα πίστευα ότι δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε πλήρως με τον Waldemar Sorychta. Δεν νομίζω ότι μπορούσε να καταλάβει τη μουσική και ήμασταν πολύ μικροί για να το εξηγήσουμε. Αλλά στον Ricardo Amorim, τον κιθαρίστα μας, του αρέσει έτσι όπως είναι. Θα δούμε. Αν ποτέ επανηχογραφήσουμε ένα album, θα ήταν αυτό.

Rockpages.gr: Ας περάσουμε και στις συναυλίες της Ελλάδας. Έρχεστε επιτέλους μετά από τόσες ακυρώσεις. Κάποιες σκέψεις για αυτό;

Fernando Ribeiro: Ήταν δύσκολες στιγμές. Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους Έλληνες οπαδούς και να τους ευχαριστήσω που έχουν ακόμα την υπομονή να έρθουν σε αυτές τις παραστάσεις. Η πρώτη ακύρωση ήταν με τους Rotting Christ, ήμασταν στην Ιταλία και δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε λόγω μεγάλης καταιγίδας. Είχαμε κολλήσει εκεί. Την επόμενη που επρόκειτο να παίξουμε ξανά με τους Rotting Christ ακυρώσαμε γιατί δεν ήμασταν σε καλό κατάσταση, δεν ήμασταν καν συγκρότημα τότε. Μετά είχαμε τον Covid-19, οπότε αυτό δεν ήταν δικό μας φταίξιμο. Θέλαμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό για να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες οπαδούς για την υπομονή τους και ελπίζω να θέλουν ακόμα να μας δουν. Στην αρχή, εγώ, ο Pedro Paixão και ο Ricardo θα παίξουμε μερικές ακουστικές εκδοχές κάποιων τραγουδιών. Θα πούμε επίσης ιστορίες για το συγκρότημα και θα λάβουμε ερωτήσεις από το κοινό. Θέλουμε να αλληλοεπιδράσουμε μαζί τους επειδή έχουν περάσει πολλά χρόνια αποστασιοποίησης από τον κόσμο. Μετά από αυτό, θα κάνουμε ένα best-of show. Φυσικά θα συμπεριλάβουμε μερικά τραγούδια από το “Hermitage” αλλά η συναυλία θα είναι περισσότερο για τα κλασικά και το ταξίδι πιθανώς σε κάθε άλμπουμ των Moonspell, αν μπορούμε στον χρόνο που έχουμε. Θέλουμε να επισκεφθούμε μερικά τραγούδια που δεν έχουμε παίξει για καιρό.

Rockpages.gr: Αυτά τα ακουστικά τραγούδια θα είναι διαφορετικά από αυτά του ηλεκτρικού show;

Fernando Ribeiro: Κάποια από αυτά θα είναι στο ηλεκτρικό show αλλά τα περισσότερα όχι. Ακόμα δεν τα έχουμε επιλέξει όλα και θα είναι ενδιαφέρον για τον κόσμο να το δει αυτό.

Rockpages.gr: Ποιος είχε την ιδέα να παίξετε ακουστικά;

Fernando Ribeiro: Εγώ το πρότεινα επειδή σήμερα χρειάζεται κάτι διαφορετικό για να παρακινήσεις τον κόσμο. Δεν είμαστε το συγκρότημα που θα κάνει οποιαδήποτε συναυλία στην Ελλάδα sold-out μόνο και μόνο επειδή ερχόμαστε εκεί, πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτό. Πάντα έτσι ήταν, ακόμα και στο πρώτο album έπρεπε να παλέψουμε για κάθε εισιτήριο και κάθε δίσκο που πουλήθηκε. Είμαστε σαν ένα ελληνικό συγκρότημα, εργατικό, όχι σαν ένα σουηδικό που όλα πέφτουν στα πόδια του. Αστειεύομαι φυσικά αλλά μιλάω πολλές φορές με τον Σάκη από τους Rotting Christ και ξέρω ότι μια ελληνική μπάντα πρέπει να προσπαθήσει δέκα φορές περισσότερο από μια σουηδική. Στην Πορτογαλία πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά γιατί δεν έχουμε αυτή τη φήμη για το metal. Έτσι, είπα στον διοργανωτή ότι ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, κάτι για τους οπαδούς, όπως ένα meet and greet και ακουστικά τραγούδια. Μετά από τόσες ακυρώσεις χρειαζόμαστε μια πολύ καλή ιδέα, ώστε ο κόσμος να έρθει από την άνεση του σπιτιού του και το άδειο πορτοφόλι του για να δει την παράσταση.

Rockpages.gr: Ευχαριστώ για τον χρόνο σου Fernando. Θέλεις να κλείσεις με κάποιο μήνυμα στο ελληνικό κοινό;

Fernando Ribeiro: Ελπίζω να μας συγχωρήσουν. Ξέρω ότι είστε ένα έθνος που συγχωρεί, διαφορετικά δεν θα ήσασταν τόσο αρχαίοι όσο είστε. Και θέλω να τους καλέσω όλους στην παράσταση. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που παίξαμε στην Ελλάδα, είναι τα 30 χρόνια των Moonspell και θα είναι ένα τεράστιο party. Θέλουμε να δημιουργήσουμε αξέχαστες βραδιές στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και να δώσουμε σε όλους μια μεγάλη wolf-hug.