Η είδηση της κυκλοφορίας νέου ζωντανού υλικού από τους πρωτεργάτες του συμφωνικού metal έχει πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον και πάντα κρατάει τους φίλους της μπάντας σε καρτερική αναμονή. Έτσι εξηγείται άλλωστε η εξαφάνιση από προσώπου Γης της special edition του “Vehicle Of Spirit” από την περίοδο των προπαραγγελιών κιόλας.

Αρχικά η σκέψη μου πήγε στην σχετικά πρόσφατη κυκλοφορία του “Showtime, Storytime” που αφορούσε την εμφάνιση των Nightwish στο Wacken Open Air Festival, τον Αύγουστο του 2013 με το ερώτημα, γιατί τόσο σύντομα, δύο χρόνια μετά, να χρειάζεται αυτή η κυκλοφορία. Ήταν η πρώτη ζωντανή κυκλοφορία της μπάντας με τη Floor Jansen η οποία είχε αναλάβει καθήκοντα λίγους μήνες πριν. Μεσολαβούσε το εξαιρετικό “Endless Forms Most Beautiful”, το πρώτο album με υλικό γραμμένο για τη Floor κι αυτός ήταν πιθανότατα ένας λόγος για νέα live κυκλοφορία.

Τα υπόλοιπα, τα είδα στην οθόνη! Το τριπλό αυτό DVD περιλαμβάνει τη sold out εμφάνιση των Nightwish στο Wembley Arena του Λονδίνου στις 19 Δεκεμβρίου του 2015, μια άλλη στο Tampere, στην πατρίδα τους, στις 31 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς και δέκα κομμάτια από την ίδια περιοδεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η ποιότητα σε όλους τους τομείς είναι άριστη, όσο αφορά τεχνικά θέματα, λήψεις, παραγωγή κλπ, οι Nightwish είναι στη σκηνή αυτοί που βλέπουμε εδώ και αρκετά χρόνια, μια πραγματικά μεγάλη μπάντα μέσα σε εντυπωσιακά σκηνικά και εκπληκτικούς φωτισμούς, δεδομένα που ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τα show οποιασδήποτε μπάντας, ο λόγος όμως που η απόκτηση αυτής της κυκλοφορίας θεωρώ ότι είναι απαραίτητη, είναι ότι το “Vehicle Of Spirit” είναι η αποθέωση της Floor! Έχοντας μιλήσει με ειδικούς, έμπειρους μουσικούς και παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας, όλοι συμφωνούν ότι σήμερα είναι η κορυφαία στον κόσμο στο ευρύτερο metal από τεχνικής πλευράς κι εγώ επαυξάνω, προσθέτοντας το performance της και την επιβλητικότητα σε κάθε της στιγμή πάνω στη σκηνή. Βγάζει μοναδικές ερμηνείες, πολλές από αυτές είναι καθαρά προσωπικές, δίνοντας σε όλα σχεδόν τα κομμάτια το δικό της, μοναδικό χαρακτήρα. Θέλετε με το “Shudder Before The Beautiful” (ειδικά την εκτέλεση από το Wembley μπορώ να τη βλέπω απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ), εναρκτήριο κομμάτι της tour που βέβαια είναι γραμμένο από τον επίσης κορυφαίο συνθέτη για κείνη; Θέλετε μήπως με το “She Is My Sin” από πιο παλιά που είναι γραμμένο για soprano; Ή μήπως το “The Poet And The Pendulum” που το “ταξιδεύει” στο φεγγάρι; Αυτή η κοπέλα βρίσκεται στο άριστα με τάσεις να το ξεπεράσει!

To “Vehicle Of Spirit” είναι ό, τι καλύτερο για να μας απασχολήσει το 2017 καθώς οι Nightwish έχουν ανακοινώσει διάλειμμα και η Floor γίνεται μαμά από μέρα σε μέρα τώρα που γράφεται αυτή η παρουσίαση, με τις θερμότερες ευχές μας φυσικά!