Αυτή τη φορά, έστω κι αν το background της σκηνής παρέπεμπε στο αντίθετο, η εμφάνιση των βρετανών δεν είχε σκοπό την υποστήριξη κάποιου καινούργιου album αφού τελικά το “Tragic Idol” εκπροσωπήθηκε από το ομώνυμο κομμάτι μόνο, αλλά έμοιαζε μάλλον με warm up tour αφού αποτελείται από συνολικά πέντε εμφανίσεις μετά τα καλοκαιρινά Ευρωπαϊκά festival.
 
Αρχικά και για σαράντα λεπτά οι Potergeist ανέλαβαν το ζέσταμα του κοινού το οποίο είχε ήδη σχεδόν γεμίσει το club με ένα αξιοπρεπέστατο doom / stoner metal και παρουσιάζοντας το νέο τους album , “Swampires”. Αρκετά καλή εμφάνιση από το εγχώριο σχήμα που γενικά άρεσε αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις του κόσμου.
 
Οι πέντε τύποι με τα μαύρα πάτησαν σανίδι στις 21.40′ εν μέσω πανζουρλισμού ως συνήθως, φάνηκαν όμως προβληματικοί στα πρώτα λεπτά του “Mortals Watch The Day” με το οποίο ξεκίνησαν. Λίγο ο ήχος, λίγο ο Holmes που και πάλι πρέπει να είχε κάποιο μικρό πρόβλημα υγείας, έβγαζαν κάποια αστάθεια στην απόδοση του συγκροτήματος, κάτι όμως που αποκαταστάθηκε άμεσα. Η υγεία του Holmes ήταν πιθανότατα η αιτία για το πολύ μικρής διάρκειας set, μόλις 75 λεπτών. Σ’ αυτά τα λεπτά όμως οι Paradise Lost ήταν και πάλι οδοστρωτήρες. Είδαμε και πάλι άριστες αποδόσεις και φυσικά το feeling που μόνο αυτοί ξέρουν να βγάζουν. Στα αξιοσημείωτα του set είναι και τα “Remembrance” και “Isolate”, κομμάτια που δεν πολυσυνηθίζουν να παίζουν εδώ και χρόνια. Πέραν του Holmes τον οποίο φυσικά και τον έχουμε δει και πολύ καλύτερα, οι Mackintosh και Aedy ήταν αυτοί που ξέρουμε με τον πρώτο ειδικά να δείχνει ποιός είναι ο ηγέτης του σχήματος, ενώ ο Edmondson ήταν όπως πάντα η ήρεμη δύναμη των Paradise Lost. O Adrian Erlandsson από την άλλη δείχνει ότι αξίζει τη θέση που του δόθηκε πίσω από τα τύμπανα το 2009.
 
Σίγουρα έχουμε δει και καλύτερες εμφανίσεις των Paradise Lost. Αν όμως εξαιρέσουμε το χρόνο επί σκηνής, η εμφάνιση της μπάντας κρίνεται άνετα πολύ καλή. Ο Holmes έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δε μπορεί να τραγουδάει δύο ώρες κάθε μέρα.
 
Σεβαστό αυτό, όμως εδώ είχαμε μια περιοδεία πολύ μικρή σε διάρκεια και η μπάντα είχε όλο τα ελεύθερο να παίξει ότι ήθελε χωρίς καμία πίεση. Θα μπορούσε πιστεύω να επιμηκύνει το set της για 15-20 λεπτά.
 
Τους περιμένω πάντως ξανά και σύντομα, έστω κι έτσι, πέρασα πραγματικά καλά μ’ αυτήτη μπάντα για άλλη μια φορά.
 
Δημήτρης Καζαντζής

Set list:  Mortals Watch The Day, So Much Is Lost, Remembrance, Gothic, Enchantment, Faith Divides Us…Death Unites Us, Tragic Idol, Isolate, Say Just Words, Rotting Misery, One Second, Erased, Over The Madness, The Last Time