ProgAthens03

Η βραδιά ξεκίνησε με τους Tardive Dyskinesia, ακριβώς στην ώρα που είχε ανακοινωθεί. Μία μπάντα που ασχολήθηκε με τον extreme progressive ήχο (πες τον και djent) πριν αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Οι πρωτοπόροι Meshuggah είναι φυσικά η πιο εμφανής επιρροή τους. Στη μία ώρα που είχαν κατάφεραν να κάνουν πολλά κεφάλια να ακολουθήσουν τον ρυθμό τους δίνοντας μία καλή και σοβαρή εμφάνιση, παρ’ όλο που το στυλ τους δεν είναι και το αγαπημένο μου. Μερικά κομμάτια που ακούστηκαν ήταν τα “Triggering The Fear Reactor”, “Prehistoric Man” και “Self Destructive Haze”.

Στη διάρκεια της εμφάνισης των Tardive έβλεπα με μεγάλη ευχαρίστηση όλο και περισσότερο κόσμο να έρχεται. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τόσο μεγάλη προσέλευση, αφού ένας χώρος σαν το Piraeus Academy χρειάζεται αρκετό κόσμο για να μη φαίνεται άδειος. Δεν είναι μόνο ότι οι θρυλικοί Riot V έπαιζαν το ίδιο βράδυ, αλλά και ότι αν στην Ελλάδα είσαι σχετικά καινούριο συγκρότημα και δεν παίζεις stoner δεν γεμίζεις ένα μέρος σαν αυτό. Οι Poem βγήκαν στη συνέχεια έχοντας τρελή όρεξη και εξαιρετικό ήχο, παρουσιάζοντας όλο το καταπληκτικό περυσινό τους album “Skein Syndrome” και ένα τραγούδι από τον ντεμπούτο τους. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να συνειδητοποιήσω ξανά τι ΜΠΑΝΤΑΡΑ είναι αυτή. Μία εμφάνιση για σεμινάριο. Να πω για την ποιότητα των μουσικών, να πω για την ποιότητα των συνθέσεών τους, να πω για την άνεση που έχουν πάνω στη σκηνή; Εξαιρετικοί. Το sing-along του κόσμου στο συγκλονιστικό “Weakness” ήταν και το κερασάκι στην τούρτα.

Poem setlist: Passive Observer, Fragments, The End Justifies The Means, Desire, Bound Insanity, Weakness, Giant, Remission Of Breath

ProgAthens02

Μετά από ένα σύντομο soundcheck, ήρθε η ώρα για τους Need που δικαιωματικά έκλεισαν τη βραδιά. Οι περιοδείες στο εξωτερικό φαίνεται πως τους έχουν βοηθήσει αφού ήταν πάνω στη σκηνή λες και ήταν στο φυσικό τους περιβάλλον. Από τις πρώτες νότες του “Rememory”, η διαπίστωση ήταν πάλι η ίδια όπως και με τους Poem. Τι ΜΠΑΝΤΑΡΑ είναι αυτή. Βέβαια, υπήρξε ένα σημαντικό πρόβλημα στην εμφάνισή τους στο οποίο όμως δεν είχαν ευθύνη. Ο ηχολήπτης ήταν μάλλον κουφός αφού δεν εξηγείται αλλιώς ο ήχος του συγκροτήματος. Εκτός και αν ήθελε εσκεμμένα να τους χαντακώσει. Οι Need όμως τα έδωσαν όλα και όπως πάντα έπαιξαν εξαιρετικοί. Οι οπαδοί τους βοηθούσαν με τη φωνή τους όποτε τους δινόταν η ευκαιρία, όπως στο refrain του φοβερού “Mother Madness” ή στο κλείσιμο του τεράστιου “Hegaiamas”. Η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά και όλα τα συγκροτήματα ανέβηκαν στη σκηνή για μία αναμνηστική φωτογραφία.

Need setlist: Rememory, Alltribe, Tilikum, Riverthane, Mother Madness, Hegaiamas

Το Prog Over Athens κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένο. Θα το ξαναπώ κι ας κουράζει, μιλάμε για μία σκηνή με φοβερό ταλέντο της οποία όμως τα συγκροτήματα δεν είναι trendy και ποτέ δεν γέμιζαν τόσο μεγάλους χώρους. Η φοβερή προσέλευση όμως μου δίνει μια ελπίδα ότι κάτι πάει να αλλάξει. Όσο αυτά τα συγκροτήματα συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, όσο κι εμείς φέρνουμε περισσότερα άτομα σε επαφή με τη μουσική τους, τόσο θα παίρνουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Τέλος, να αναφέρω ότι ήρθαν οπαδοί των συγκροτημάτων από άλλες χώρες μόνο και μόνο για αυτό το βράδυ. Respect!

Γιώργος Τερζάκης

φωτο: Γιάννης Νέγρης i-jukebox.gr