Μπορεί να έχουν περάσει 25 χρόνια από την πρώτη έκδοση αυτής της ανεπίσημης βιογραφίας των Whitesnake αλλά υπάρχουν τρεις τουλάχιστον σημαντικοί λόγοι ώστε να κάνουμε ειδική αναφορά σε αυτό. Καταρχάς, δεν υπάρχουν πολλά βιβλία σχετικά με τους Whitesnake (αυτό είναι απορίας άξιο, παρεμπιπτόντως). Αν δεν με απατά η μνήμη μου, το 1981 έγινε μία πρώτη προσπάθεια από τον Tom Hibbert αλλά το αποτέλεσμα ήταν μετριότατο ενώ πριν από 1-2 χρόνια βγήκε μία deluxe έκδοση, κάτι σαν photo book που κοστίζει όσο και το χαράτσι που πληρώνει ένας κάτοικος στην Κηφισιά. Ως εκεί…τίποτα παραπάνω. Ο δεύτερος λόγος είναι ο συγγραφέας. Ο Simon Robinson είναι ένας εξαιρετικός γνώστης της ιστορίας των Deep Purple, Rainbow, Whitesnake και των λοιπών συγγενών. Ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στο σκοπό που χαίρει εκτιμήσεως από όλους τους fans του classic rock. Τέλος, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι γεμάτο από ακυκλοφόρητες φωτογραφίες ενώ και αυτές που ήδη γνωρίζουμε τις έχουμε επιτέλους συγκεντρωμένες.

Και μπορεί το “Whitesnake, An Illustrated Biography”” να είναι μία ανεπίσημη βιογραφία αλλά αυτό δεν αποθάρρυνε τον Robinson να ψάξει και να βρει όλα σχεδόν τα μέλη των Whitesnake οι οποίοι διανθίζουν το κείμενο με τις αναμνήσεις και εμπειρίες τους. Σε 100 μόλις glossy illustration σελίδες ο Robinson καταφέρνει να μεταδώσει όσες πληροφορίες ακριβώς χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για το Άσπρο Φίδι. Πρόκειται για τον ορισμό της φράσης «επιλέγω το τι ΔΕΝ θα γράψω» και εκεί έγκειται το μυστικό της επιτυχίας του Robinson. Το όλο εγχείρημα, μάλιστα, ενείχε έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας καθώς το βιβλίο γράφτηκε σε μία εποχή που ούτε το internet ήταν διαθέσιμο και έτσι η έρευνα παρουσίαζε εμπόδια αλλά και μία, αν θέλετε, γοητεία.

Από τις πρώτες μέρες με τους Purple μέχρι το πολυπλατινένιο “1987” ο αναγνώστης μεταφέρεται στο μαγικό κόσμο του David Coverdale, στα δύσκολα πρώτα χρόνια –τουλάχιστον μέχρι το “Ready an’ Willing”- και στην α λα Blackmore εναλλαγή μελών καθώς ο αγαπητός David δεν ικανοποιούνταν με τους συνεργάτες του (με εξαίρεση τους Lord, Murray, Moody). Το μοναδικό αρνητικό σημείο που εντοπίζω στο κείμενο είναι οι προσωπικές κρίσεις και αποτιμήσεις του Robinson –π.χ. η απαξίωση για το “Come an’ Get It”- που θα μπορούσαν να λείπουν ώστε να αφήνουν στον αναγνώστη την ελευθερία μιας πιο ανεπηρέαστης σκέψης.

Όπως και να έχει, το “Whitesnake, An Illustrated Biography” είναι ένα must have για όλους τους φίλους των Whitesnake αλλά και του classic rock. Είναι λίγο σπάνιο, καθώς δεν έχει υπάρξει ανατύπωση, αλλά με λίγη προσπάθεια βρίσκεται. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!