Tolkki @ Piraeus 117 Academy

0

7

Στην συνέχεια εμφανίστηκαν οι gothic/alternative Elysion. Η παρουσία του παραπάνω κόσμου ήταν κάτι θετικό μιας και κατάφεραν να απολαύσουν μια εξαιρετική εμφάνιση των Elysion. Η τραγουδίστρια του μουσικού σχήματος Christianna, με την εντυπωσιακή της παρουσία κατάφερε να κερδίσει τα βλέμματα και το χειροκρότημα του κοινού. Μουσικά ήταν δεμένοι και παρουσίασαν όμορφα και catchy τραγούδια. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα εξαίσια  φωνητικά της Christianna. Παρότι οι συνθέσεις τους είναι απλές, η φωνή της ταιριάζει ιδανικά με την μουσική και κατάφερε να μαγνητίσει το κοινό. Κομμάτια που απόλαυσα περισσότερο είναι τα “Never Forever” και “Killing My Dreams”.

elysion6

Παρότι δεν βρίσκονταν περισσότερα από 200 άτομα στην συναυλία, η παρουσία του Timo Tolkki δεν θύμισε σε καμιά περίπτωση τις προηγούμενες εμφανίσεις του στην χώρα μας. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αδικαιολόγητα χαμηλή με τόσο φθηνό εισιτήριο. Δυστυχώς για τον Timo, αν αποφάσισε να μην κουβαλάει αυτό το όνομα που έχτισε στην προηγούμενη μπάντα του, πρέπει να δεχτεί τις συνέπειες κάτι καινούργιου. Οι μουσικοί που τον συνόδευαν ήταν ο δικός μας Μιχάλης Λίβας στα φωνητικά, o Mikko Härkin (Symfonia, Sonata Arctica) στα πλήκτρα, ο Santtu Lehtiniemi στο μπάσο και ο Alex Landenburg (LT’s Rhapsody, Mekong Delta, Starchild) στα τύμπανα. Είναι η πρώτη ζωντανή εμφάνιση του συγκεκριμένου σχήματος και σαφώς δεν περιμέναμε όλα να είναι τέλεια. Άλλωστε ο Tolkki έχει να κάνει δίωρο live από το 2006 και η τωρινή φυσική του κατάσταση δεν τον βοηθάει ιδιαίτερα.

timotolkki6
Η εμφάνιση ξεκίνησε πολύ δυναμικά με το “Fright Night”. Μια απίστευτη και όμως αληθινή εμπειρία. Αμέσως μετά τον 8-λεπτο ύμνο των Stratovarius ακολουθεί το “Break The Ice”. Χαμόγελα σε όλο το κοινό και οφείλω να πω ότι η προσωπική επιλογή του Timo Tolkki στα φωνητικά απέδωσε στο μέγιστο τα κομμάτια που τραγουδάει ο ίδιος. Ακολουθεί το “Distant Skies” από το Fourth Dimension όπου ο κόσμος αρχίζει να ζωντανεύει και να συμμετέχει τραγουδώντας. Μετά τo single-hit “Hunting High & Low” και παρά τις αντιδράσεις του κόσμου με αφήνει αδιάφορο. Αμέσως μετά το “Twilight Symphony” να μου θυμίζει κάτι που είχα να ζήσω 11 χρόνια σχεδόν από την τελευταία εμφάνιση του Tolkki στην Ελλάδα. Απίστευτα εκτελεσμένο από τον Mikko Harkin και Timo Tolkki. Στην συνέχεια “Speed of Light” με αρκετά λαθάκια από τον Timo που του τα συγχωρούμε. Η αναφορά του ονόματος του από τον Λίβα στην παύση του κομματιού προκαλεί πανικό  και έχει ως αποτέλεσμα το γρήγορο και “δαιμονισμένο” solo του λίγο πριν το τέλος του κομματιού. Τέταρτο κομμάτι από το Fourth Dimension, “Galaxies”. Κάπου εδώ αναρωτιέμαι γιατί τόσα κομμάτια από αυτό τον δίσκο μιας και έμειναν έξω τόσα πολλά διαμάντια από το setlist (Reign of Terror, 4th Reich, Will The Sun Rise?, Phoenix). Επιστροφή σε πιο γνωστά κομμάτια με φοβερή απόδοση από τον Μιχάλη στο Paradise. Δυστυχώς δεν θα έλεγα το ίδιο για το “Dreamspace”. Ίσως να κουράστηκε η φωνή του από το προηγούμενο. Πέρα από τα ψηλά φωνητικά στο δεύτερο μέρος του κομματιού, δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Δεν πειράζει όμως γιατί είμαι σίγουρος ότι με λίγη δουλειά παραπάνω θα καταφέρει να τοποθετήσει σωστά την φωνή του. Επόμενο, “Kiss of Judas” και ο Alex Landenburg χτυπάει τα τύμπανα δυνατά σαν μανιακός.  Ο κόσμος δείχνει να απολαμβάνει άλλο ένα διαμάντι από το αγαπημένο Visions. Ο Timo δείχνει κουρασμένος, έχει λιώσει στον ιδρώτα και παίζει μόνο τα βασικά. Όταν δεν παίζει, κάθετε δίπλα από τα τύμπανα και πίνει νερό αφήνοντας την κιθάρα να κάνει feedback. Δυστυχώς αυτός ο ανεμιστήρας μπροστά του άργησε να έρθει και ήμασταν σίγουροι ότι δεν θα αντέξει άλλο. Πριν αποχωρήσουν από την σκηνή παίζουν το “Father Time” όπου ο Λίβας εντυπωσιάζει άλλη μια φορά με τα ψηλά falsetto φωνητικά του. Ένα κομμάτι που ακούς πλέον από τον Kotipelto και εύχεσαι να μην το άκουγες ποτέ.

timotolkki7
Προφανώς λόγω κόπωσης του Timo κάποιος πρέπει να απασχολήσει το κοινό μέχρι να μπορέσει να ξεκουραστεί λιγάκι. Αυτός που θα ξεσηκώσει το κόσμο είναι ο Alex Landenburg με ένα εντυπωσιακά τεχνικό σόλο στα τύμπανα και την συμμετοχή του κοινού. Αμέσως μετά έρχεται και ο ανεμιστήρας και όλα είναι έτοιμα για να επιστρέψει ο Tolkki. Επόμενο το “S.O.S” από το Destiny παιγμένο άψογα. Προσωπικά θα προτιμούσα τα “Destiny” ή “Anthem of The World” από το album και όχι το single του δίσκου. Ειδικά το δεύτερο κομμάτι για όσους βρίσκονταν το ’99 στο Ρόδον και θυμούνται τι είχε γίνει τότε. Αμέσως μετά μία άστοχη μπαλάντα που δυστυχώς ο Λίβας την βρίσκει τονικά στο refrain μετά το σόλο της κιθάρας. Εντάξει δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να τραγουδάς Kiske σε ένα κομμάτι που είναι αντιπροσωπευτικό της έκτασης του (G2-F5 για όσους γνωρίζουν). Βέβαια θα μπορούσε να αντικατασταθεί από “Season of Change” ή “Forever” αλλά επειδή σε προηγούμενα κομμάτια παρατηρήσαμε λίγο δυσκολία στο παίξιμο του Tolkki με τα δάκτυλα, ιδιαίτερα στα αρπίσματα, θα πρότεινα να μπει το “4000 Rainy Nights” που είναι εξίσου καλό. Για τέλος το κομμάτι που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Melodic Power Metal. Μικρή σόλο εισαγωγή του Miko στα πλήκτρα και “Black Diamond”. Υπήρξε λίγο μπέρδεμα προς το τέλος του κομματιού λόγω κούρασης του Timo αλλά το κομμάτι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Αργότερα μάθαμε ότι κόπηκαν δύο κομμάτια λόγω κούρασης του Timo, τα “Into The Future” από Revolution Renaissance και το τελευταίο κομμάτι της συναυλίας, το “Hold On To Your Dreams” .

timotolkki13

Συνοπτικά η απουσία του Timo Tolkki από τα live τόσο χρόνια και η φυσική του κατάσταση τον εμπόδισαν να ανταπεξέλθει σε ένα δίωρο show. Οι μουσικοί που τον συνοδεύουν με τον καιρό θα δέσουν καλύτερα και o Μιχάλης για πρώτο live σε επαγγελματικό επίπεδο ήταν ικανοποιητικός. Ιδιαίτερα απολαυστικός θα έλεγα στα κομμάτια που τραγουδάει ο Timo Tolkki. Με λίγες αλλαγές στο setlist και με πρόβες, όλα θα γίνουν όπως έπρεπε να είναι, χωρίς την ανάγκη παρουσίας μελών από τους Stratovarius. Κάποια κομμάτια που παίζουν ακόμα οι Stratovarius θα μπορούσαν άνετα να λείπουν. Προσωπικά περίμενα κάποια κομμάτια από Revolution Renaissance και από Avalon κάτι που δεν άκουσα και με απογοήτευσε.

Dio Pap

Timo Tolkki Setlist:
Fright Night, Break the Ice, Distant Skies, Hunting High & Low, Against the Wind, Twilight Symphony, Speed of Light, Galaxies, Paradise, Dreamspace, Kiss of Judas, Father Time
Encore: Alex Landenburg drum solo, SOS, Key to the Universe, Black Diamond

ver10

{galleryLiveReports/2017/Tolkki}{/gallery}