Arch Enemy

0

Οι Arch Enemy και πάλι στην Ελλάδα άρα μία καλή ευκαιρία για να τα πούμε με τον Michael Amott και μάλιστα on camera! Λίγες ώρες πριν να ξεκινήσει το show, ένας φουλ ορεξάτος και cool τύπος στάθηκε δίπλα μας για μία ωραία κουβέντα. Το σημαντικό είναι ότι αυτό δεν έμοιαζε σαν συνέντευξη, αλλά σαν να κάνεις παρέα με ένα παλιό φίλο. Ιδανική προθέρμανση πριν το φοβερό show των Arch Enemy που ακολούθησε από το οποίο μπορείτε να απολαύσετε και να ξαναζήσετε κάποια στιγμιότυπα στο βίντεο που ακολουθεί. Συνέντευξη: Γιώργος Τερζάκης, Κάμερα: Γιάννης Δόλας, PostProduction: BackHandPRD

Rockpages.gr: Καλώς ήρθες πίσω στην Ελλάδα Michael. Θυμάσαι πόσες φορές έχεις παίξει εδώ;

Michael Amott: Έχω παίξει τρεις με τους Spiritual Beggars και νομίζω άλλες τρεις ή τέσσερις με τους Arch Enemy. Και άλλη μία με τους Carcass. Οπότε εφτά ή οχτώ φορές συνολικά. Δεν είναι αρκετές.

Rockpages.gr: Ποια είναι η μεγαλύτερη ανάμνησή σου από εδώ;

Michael Amott: Πιθανότατα είναι η πρώτη φορά που ήρθα εδώ με τους Spiritual Beggars στην περιοδεία του “Ad Astra” και παίξαμε στο Ρόδον. Το κοινό ήταν τόσο δυνατό και μεγάλο, πολύ μεγαλύτερο από  ότι είχαμε συνηθίσει. Και εκπλαγήκαμε από το πόσο πολύ οι Έλληνες οπαδοί συνδέθηκαν με τους Spiritual Beggars.

ArchEnemy104

Rockpages.gr: Πιστεύεις ότι υπάρχει μία ξεχωριστή σύνδεση μεταξύ των συγκροτημάτων σου και των Ελλήνων οπαδών;

Michael Amott: Θα μου άρεσε να έρχομαι συχνότερα εδώ και να παίζω αλλά η αγορά είναι δύσκολη αυτή την περίοδο με την οικονομία να είναι χάλια. Νομίζω πως ποτέ δεν ήταν πιο δύσκολα. Οι Έλληνες οπαδοί είναι τόσο παθιασμένοι, ματώνουν για το metal, το αγαπώ αυτό. Είχαμε επίσης τον Gus G. να παίζει μαζί μας για ένα μικρό διάστημα σε μια αμερικάνικη περιοδεία, οπότε ξέρω μερικές κακές λέξεις στα ελληνικά.

Rockpages.gr: Οι Arch Enemy ξεκίνησαν σαν project και μετά έγιναν κανονικό συγκρότημα. Ποιες ήταν οι προσδοκίες σου τότε;

Michael Amott: Δεν υπήρχαν προσδοκίες, μόνο να βγάλουμε ένα δίσκο. Δεν ήταν κάτι σοβαρό εκείνη την περίοδο. Αλλά μετά το album έκανε καλή εντύπωση.

Rockpages.gr: Ειδικά στην Ιαπωνία.

Michael Amott: Ναι, είχαμε τεράστια επιτυχία στην Ιαπωνία και περιοδεύσαμε εκεί μετά το πρώτο album και οι πωλήσεις εκεί ήταν πολύ δυνατές για κάποιο περίεργο λόγο. Κανείς άλλος στον υπόλοιπο κόσμο δε νοιάστηκε πραγματικά. Απλά έγινε. Κάποια επιτυχία στην Ιαπωνία, αυτό μας έκανε να θέλουμε να βγάλουμε και δεύτερο album, οπότε συνεχίσαμε.

ArchEnemy107

Rockpages.gr: Οπότε μετά από όλα αυτά τα χρόνια τι περισσότερο μένει να πετύχεις;

Michael Amott: Το κίνητρο για να συνεχίσω είναι να φτιάχνω μουσική. Είναι το μόνο που κάνω στη ζωή μου, μόνο αυτό ξέρω. Νιώθω πολύ τυχερός που είχα αυτή την επιτυχία, δεν παίζω για χρήματα πλέον. Απλά θέλω να το κάνω από μία καθαρά καλλιτεχνική σκοπιά.

Rockpages.gr: Πάμε και στο καινούριο εκπληκτικό album. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις από οπαδούς και μουσικό τύπο;

Michael Amott: Το καινούριο album πηγαίνει πολύ καλά. Οι αντιδράσεις είναι απίστευτες αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα από μία τεράστια παγκόσμια περιοδεία για το “War Eternal”. Δώσαμε περίπου 300 συναυλίες σε όλο τον κόσμο και τώρα έχουμε ένα πολύ δυνατό fan base.

Rockpages.gr: Επίσης δοκιμάσατε κάποια καινούρια πράγματα, όπως στο “Reason To Believe” με καθαρά φωνητικά ή στο “Dreams Of Retribution”. Τίνος ιδέα ήταν;

Michael Amott: Ήταν δική μου ιδέα. Η Alissa είναι ένα  φαινόμενο που μπορεί να τραγουδήσει τόσο καθαρά όσο και ακραία. Όταν έχεις ένα εργαλείο σαν αυτό στη θήκη σου σαν συγκρότημα, τότε πρέπει να το χρησιμοποιήσεις.

Rockpages.gr: Θα υπάρξουν άλλα παρόμοια τραγούδια σαν αυτό;

Michael Amott: Δε νομίζω ότι θα γίνουμε ποτέ ένα συγκρότημα που εστιάζει μόνο σε καθαρά φωνητικά. Δεν έχω προγραμματίσει κάτι ποτέ, απλά γράφω αυτό που μου έρχεται.

ArchEnemy113

Rockpages.gr: Και πώς γράφεις συνήθως; Περιοδεύοντας, όταν είσαι ήρεμος στο σπίτι σου, πώς γίνεται;

Michael Amott: Έγραψα κάτι λίγο χθες, είναι στο τηλέφωνό μου. Γράφω λίγο στην περιοδεία. Το περισσότερο όμως στο σπίτι. Αλλά ιδέες έρχονται συνέχεια. Έχω τρέξει σε τουαλέτες αεροδρομίων για να τραγουδήσω μια ιδέα στο τηλέφωνό μου ώστε να την κρατήσω για μετά.

Rockpages.gr: Όταν η Angela αποφάσισε να αφήσει το συγκρότημα, πώς αντέδρασες; Σκέφτηκες ότι ίσως αυτό ήταν το τέλος;

Michael Amott: Ναι, σκέφτηκα ότι είχαμε μία πολύ καλή πορεία μέχρι τότε. Αλλά μετά είχα μια κουβέντα με τον Sharlee και τον Daniel. Σκεφτήκαμε ή να πάρουμε ένα νέο άτομο ή να πούμε ότι αυτή ήταν μία ωραία καριέρα και να το λήξουμε εκεί. Τελικά αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε καινούριο τραγουδιστή και το όνομα της Alissa εμφανίστηκε.

Rockpages.gr: Είχατε κι άλλους τραγουδιστές κατά νου;

Michael Amott: Ναι, φυσικά. Άντρες και γυναίκες. Αλλά η Alissa είναι τόσο δυναμική και μοναδική και ξέραμε ότι είναι οπαδός του συγκροτήματος. Οπότε είναι σημαντικό να έχουμε κάποιον που καταλαβαίνει την φιλοσοφία των Arch Enemy.

Rockpages.gr: Και ο Jeff πώς και ήρθε μαζί σας;

Michael Amott: Τον ξέρω από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Μετά τη διάλυση των Nevermore έκανε περισσότερο guitar clinics, οπότε ήθελε να ξαναβγεί στο δρόμο και να γίνει μέρος μιας διεθνούς περιοδείας.

ArchEnemy114

Rockpages.gr: Νέα περιοδεία λοιπόν. Πόσες ημερομηνίες έχετε κλείσει;

Michael Amott: Νομίζω πως απόψε είναι το έβδομο show. Είναι το ξεκίνημα μίας πολύ μεγάλης παγκόσμιας περιοδείας, έχουμε κλείσει μέχρι και το 2019.

Rockpages.gr: Πέρυσι ξαναβρήκες τους παλιούς σου συμπαίκτες. Πώς και δημιουργήθηκε αυτή η ιδέα; (σ.σ. ο Michael μαζί με τον Sharlee και τον Daniel επανενώθηκαν με τον αρχικό τραγουδιστή Johan Liiva και τον αδερφό του Michael, Christopher Amott, υπό το όνομα Black Earth και έπαιξαν κομμάτια μόνο από τα πρώτα τρία albums)

Michael Amott: Ήταν η 20η επέτειος του “Black Earth”. Όπως είπαμε και πριν, αυτό το album αλλά και το line-up είχαν μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία, οπότε κάναμε μια μικρή περιοδεία δίνοντας εφτά συναυλίες εκεί.

Rockpages.gr: Θα δούμε τίποτα άλλο από αυτό το line-up;

Michael Amott: Δε νομίζω. Ο Johan δεν θέλει να περιοδεύει, δεν τον ενδιαφέρει να κάνει καριέρα σαν μουσικός. Θέλει να δουλεύει σε μία κανονική δουλειά και να ζει μία κανονική ζωή. Οπότε δεν είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ήταν ένα special project. Μπορεί να γίνουμε κάτι σαν φαντάσματα ή zombies και απλά να εμφανιζόμαστε ξαφνικά εκεί που κανείς δε μας περιμένει.

Rockpages.gr: Ένα τελευταίο μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς;

Michael Amott: Ω, στους Έλληνες οπαδούς; (με σηκωμένα τα devil’s horns) Πούστη, μαλάκα!

ArchEnemy118