Bullet

0

Η Σουηδία περνούσε το πιο ζεστό καλοκαίρι των τελευταίων 50 χρόνων και γι’ αυτό ευθύνεται το “Dust To Gold”, το πρόσφατο άλμπουμ του οδοστρωτήρα που λέγεται Bullet. Ο Hampus Klang προσπαθεί να εξηγήσει γιατί αυτό το άλμπουμ είναι τόσο καλό, αναφέρει ότι το συγκρότημα ήταν από τα πιο φημισμένα για τις ποσότητες αλκοόλ που κατανάλωνε, για τη μεταγραφή στην SPV, για το πώς από το grindcore το γύρισε στο rock’n’roll, για τον Axl Rose στους AC/DC, για το θρυλικό βανάκι της μπάντας κ.α.. Απολαύστε υπεύθυνα! Συνέντευξη: Γιάννης Δόλας

_x000D_
_x000D_

Bullet01

_x000D_

Rockpages.gr: Το “Dust To Gold” πρέπει να είναι το καλύτερο άλμπουμ σας μέχρι τώρα. Αλλά, η ερώτηση είναι πως το καταφέρατε αυτό, αφού δεν κάνετε κάτι διαφορετικό από ότι στα προηγούμενα; Πως αυτό  βγήκε τόσο καλό;

_x000D_

Hampus: Χα! Ευχαριστώ πολύ! Νομίζω ότι αυτό ωφείλεται στο ότι ξοδέψαμε πολύ χρόνο να γράψουμε τα τραγούδια. Κάναμε τόσα πολλά demos. Για κάποια τραγούδια πρέπει να είχαμε ηχογραφήσει μέχρι και 50 διαφορετικές εκδόσεις μέχρι να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που να μας αρέσει. Θα λεγα ότι με τα χρόνια μάθαμε τι μας ταιριάζει καλύτερα με τη φωνή του Hell Hoffer. Στο “Full Pull” θέλαμε να ακουγόμαστε όπως στις αρχές. Όταν παίζαμε πραγματικό heavy metal. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και από την παραγωγή. Δουλέψαμε με τον ίδιο άνθρωπο. Τι να πω; Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Ξοδέψαμε πολύ χρόνο στο στούντιο και δοκιμάσαμε εκατοντάδες ενισχυτές…

_x000D_

Rockpages.gr: Μου ακούγεται σαν εφιάλτης, όταν έχεις τόσες πολλές εκδοχές από ένα τραγούδια και πρέπει να επιλέξεις μια, που θα είναι η καλύτερη από όλες τις άλλες.

_x000D_

Hampus: Όχι και τόσο! Δεν χρειάζεται να ξαναγράψεις κάτι αν είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα που έχεις στα χέρια σου. Αν γράψεις ένα τραγούδι στην Α, τότε ίσως να μην ταιριάζει με τα φωνητικά και πρέπει να αλλάξεις κούρδισμα. Στο “Full Pull” είχαμε τον Nicke Andersson για παραγωγό. Αυτό που έκανε ήταν να αφαιρεί όλα τα έξτρα μέρη και να μένει μόνο με το κουπλέ, το ρεφρέν και τα σόλο. Είμαι τόσο χαρούμενος που γράψαμε ένα τόσο heavy κομμάτι όσο το “Dust To Gold”. Δεν τα είχαμε καταφέρει τόσο καλά ποτέ μέχρι τώρα! «Ντοου ντουυ ντουυ» (τραγουδάει το riff) Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετικά εναλλαγή του γρήγορου και του heavy. Χεχεχε!

_x000D_

Bullet06

_x000D_

Rockpages.gr: Κάπου διάβασα ότι εμπνευστήκατε από τη ζωή στο δρόμο και τις περιοδείες. Τι το ιδιαίτερο έχει η ζωή στο δρόμο και το touring που σας ενέπνευσε τόσο;

_x000D_

Hampus: Χαχαχα! Κατά κάποιο τρόπο όλα τα άλμπουμ είναι για τη ζωή στο δρόμο. Δεν είναι τόσο για αυτό, όσο για το να περιμένεις το λεωφορείο για να πας στο επόμενο μέρος και να ανοίξεις μια μπύρα! Χαχαχα! Δεν είναι κανένα μυστήριο. Μετακινείσαι κάθε μέρα.

_x000D_

Rockpages.gr: Και ανοίγετε μόνο μια μπύρα;

_x000D_

Hampus: Εξαρτάται… κάποτε ήμασταν οι μεγαλύτεροι πότες!

_x000D_

Rockpages.gr: Ποια τραγούδια είναι πιο δύσκολα να γράψετε; Τα αργά ή τα γρήγορα;

_x000D_

Hampus: Θα έλεγα ότι τα αργά είναι λίγο πιο δύσκολα. Πάντα προσπαθώ να γράψω τραγούδια σαν το “Bite The Bullet”, ή το “Stay Wild”, πραγματικά απλά τραγούδια που μπορείς να τραγουδήσεις εύκολα μαζί μας. Αυτά είναι τα πιο δύσκολα. Έχουν μόνο τρία ή τέσσερα ακόρντα, αλλά αυτό είναι που θυμάται ο κόσμος. Νομίζω ότι το “Fuel The Fire” είναι εύκολο να το τραγουδήσεις και να το θυμάσαι.

_x000D_

Bullet02

_x000D_

Rockpages.gr: Που είναι και ένα από τα καλύτερα τραγούδια του άλμπουμ. Θα μας πεις λίγα περισσότερα για αυτό;

_x000D_

Hampus: Οι Judas Priest είχαν κάνει τη περιοδεία “Fuel For Life” και από εκεί πήρα την ιδέα για τον τίτλο… για να σκεφτώ τι άλλο συνέβη; (σιγοτραγουδάει τη μελωδία) νομίζω ότι βγήκε από ένα άλλο τραγούδι που δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε. Είχαμε κάποια riffs και τα συναρμολογήσαμε. Ουσιαστικά, το τραγούδι βγήκε από τα απομεινάρια άλλων.

_x000D_

Rockpages.gr: Πως γράφετε τη μουσική σας συνήθως; Ξεκινάτε από ένα riff, τζαμάρετε όλοι μαζί στο στούντιο μέχρι να βγάλετε κάποιο τραγούδι;

_x000D_

Hampus: Έχουμε δοκιμάσει άπειρες φορές να μπούμε στο προβάδικο και να γράψουμε κάτι όλοι μαζί αλλά, είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις κάτι εκείνη τη στιγμή. Είναι πολύ καλύτερο να έχεις ένα riff ή ένα ρεφρέν, ένα τίτλο, κάτι για να δουλέψεις. Θα το πάμε εκεί που κάνουμε πρόβες που έχουμε και ένα μικρό στούντιο, όπου μπορούμε να ηχογραφήσουμε τις ιδέες μας και να δουλέψουμε πάνω στα τραγούδια μας. Παλιότερα απλά παίζαμε μέχρι να βγάλουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Τώρα, είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι όταν ξεκινάμε τις πρόβες, οπότε είναι πιο έυκολο.

_x000D_

Bullet04

_x000D_

Rockpages.gr: Πρόσφατα αλλάξατε εταιρεία, από τη Nuclear Blast πήγατε στην Spv. Πως προέκυψε αυτό;

_x000D_

Hampus: Απλά συναντηθήκαμε με τους ανθρώπους της Spv και μας φάνηκε ότι είχαμε τις ίδιες απόψεις. Συνεργαστήκαμε καλά και μας προσέφεραν μια πολύ καλή συμφωνία. Νομίζω ότι είχε έρθει η ώρα για αλλαγή.

_x000D_

Rockpages.gr: Μιλάμε για δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο rock και το metal σε όλο τον κόσμο, οπότε φαντάζομαι είναι κάτι σαν κοπλιμέντο για τη δουλειά σας.

_x000D_

Hampus: Ναι! Το κάνω αυτό εδώ και 20 χρόνια. Ακούγεται ωραία όταν το λες έτσι! Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος όπως όλοι μας με την καινούρια εταιρεία.

_x000D_

Rockpages.gr: Ποιες θα έλεγες ότι είναι οι επιρροές σου και ποιους κιθαρίστες θεωρείς ως τα είδωλά σου;

_x000D_

Hampus: Χμμ, τι να πω; Άρχισα να ακούω μουσική όταν ήμουν πολύ μικρός, γύρω στα 6-7. Τότε άκουγα πιο soft hard rock, ενώ αργότερα σταδιακά πήγα σε πιο extreme πράγματα, thrash κλπ. Φυσικά, η κύρια επιρροή των Bullet είναι οι AC/DC, Judas Priest, Saxon, W.A.S.P., Accept, Rose Tattoo… όλα τα καλά από τα τέλη των ‘70s και τις αρχές των ‘80s στο heavy metal. Με εντυπωσιάζουν περισσότερο οι κιθαρίστες που γράφουν καλά τραγούδια, που είναι καλοί συνθέτες. Για παράδειγμα οι Priest, AC/DC, Michael Scheker, Iron Maiden…

_x000D_

Bullet05

_x000D_

Rockpages.gr: Έχεις περάσει και από το grindcore όταν έπαιζες στους Birdflesh…

_x000D_

Hampus: Ναι, ο ντράμερ, ο Adde (ed Adde Mitroulis), είναι Έλληνας. Παίζει και με τους General Surgery. Δεν ξέρω αν έχει άλλα projects…αλλά, πρέπει να τον τσεκάρετε!

_x000D_

Rockpages.gr: πως ήταν λοιπόν η μετάβαση από το grindcore και την ακραία μορφή του metal στους Bullet;

_x000D_

Hampus: Αααμμμ, όταν ήμασταν στα 18-19 παίζαμε όλη την ώρα σε άλλες μπάντες. Ακόμα και τα μέλη των Birdflesh συμμετείχαν στην αρχική μορφή της μπάντας, προτού πάρουμε το όνομα Bullet. Έπαιζα με τον Hell Hoffer και τον Gustav (ed Hjortsjö), τον μπασίστα μας από τα 16 μου, οπότε περάσαμε και από αυτό το είδος heavy metal. Παίζαμε brutal metal. Εμένα μου αρέσουν όλα τα είδη metal, οπότε δεν είναι κάτι σπουδαίο. Έπαιζα σε μια thrash metal μπάντα, τους Hypnosia, που δεν ξέρει κανείς. Βγάλαμε ένα άλμπουμ το 1999 ή το 2000, που λεγόταν “Extreme Hatred”, λίγο πιο brutal από τους Kreator φαντάσου!

_x000D_

Bullet10

_x000D_

Rockpages.gr: Ανέφερες ότι έπαιζες με έναν Έλληνα ντράμερ, αλλά αν δεν κάνω λάθος δεν έχεις έρθει ποτέ στην Ελλάδα, σωστά;

_x000D_

Hampus: Όχι, δεν έχω έρθει ποτέ. Αν δεν κάνω λάθος οι Birdflesh έχουν παίξει αρκετές φορές, αλλά εγώ είχα ήδη φύγει, ήταν δύσκολο να είμαι σε δυο συγκροτήματα ταυτόχρονα. Ειδικά την εποχή του “Bite The Bullet”. Τότε περιοδεύαμε και παίζαμε 120 συναυλίες το χρόνο. Με τέτοιους ρυθμούς ήταν αδύνατο να παίζω και σε άλλη μπάντα. Στεναχωρήθηκα που έπρεπε να σταματήσω.

_x000D_

Rockpages.gr: Ποιες θα έλεγες ότι είναι οι σημαντικότερες στιγμές για τους Bullet μέχρι στιγμής;

_x000D_

Hampus: Εχχμμ, οι πιο σημαντικές… φυσικά όταν ανοίξαμε για τους AC/DC, ήταν μαγικό αλλά τρομακτικό την ίδια στιγμή! Αλλά, μπορώ να πω και όταν αρχίσαμε την ηχογράφηση του “Bite The Bullet” γιατί ήταν η πρώτη φορά που νοιώσαμε ότι ακουμπούσαμε την ποιότητα των ηρώων μας. Με τα “Dust To Dawn” και “Bite The Bullet” νοιώσαμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και βρήκαμε τον ήχο που ψάχναμε τόσα χρόνια, συνάμα όλο αυτό ήταν και πολύ διασκεδαστικό.

_x000D_

Bullet08

_x000D_

Rockpages.gr: Τι έχεις να πεις για τον Axl στους AC/DC;

_x000D_

Hampus: Αααα, από την αρχή μου φάνηκε ότι ήταν η πιο χαζή ιδέα που άκουσα ποτέ! Γιατί αυτό το συγκρότημα έχει ακεραιότητα και είναι πολύ περίεργο να αλλάζει τραγουδιστή. Τι να σου πω; Πάντως τραγουδάει πολύ καλά τα τραγούδια του Brian Johnson.

_x000D_

Rockpages.gr: Νομίζω ότι είναι καλός για τους AC/DC…

_x000D_

Hampus: Ναι, κι εγώ έτσι νομίζω… άλλαξα γνώμη. Από το να μην έχουμε πια AC/DC και το να έχουμε ένα καλό άλμπουμ με τον Axl στα φωνητικά, προτιμώ το δεύτερο. Αλλά ίσως πρέπει να κόψει το καουμπόικο καπέλο και τις μπότες! Χαχαχα!

_x000D_

Rockpages.gr: Ξέρω ότι οι Bullet έχουν ένα tour bus με το οποίο ταξιδεύουν που είναι Volvo, μιας Σουηδικής εταιρείας, αυτό είναι τυχαίο;

_x000D_

Hampus: Ναι, είναι ένα κλασσικό Volvo. Έχουμε τόσες ιστορίες με το λεωφορείο. Η γερμανική αστυνομία μας το κατάσχεσε όταν παίζαμε στο Wacken πριν κάτι χρόνια και δεν μπορούσαμε να το οδηγήσουμε. Όταν ξεκινήσαμε το συγκρότημα θέλαμε να γίνουμε μεγάλοι με τη μια και πήγαμε για κάτι μεγάλο από την αρχή. Τότε, ήταν πολύ σπουδαίο για μερικούς νεαρούς ροκάδες να αγοράσουν ένα λεωφορείο. Δουλεύει ακόμα και τώρα άλλαξαν τον νόμο στη Σουηδία οπότε δεν χρειάζεται να το περνάμε συνέχεια από έλεγχο, οπότε αυτό είναι πολύ καλό.

_x000D_

Bullet03

_x000D_

Rockpages.gr: Αν ήταν να έρθετε στην Ελλάδα τι θα έβαζες οπωσδήποτε μέσα στο λεωφορείο;

_x000D_

Hampus: Χμμ, δεν ξέρω! Πολύ ούζο; Νομίζω αυτό φτάνει!

_x000D_

Rockpages.gr: Κι αν μπορούσες να φέρεις μαζί σου και όποια μπάντα ήθελες για να παίξετε μαζί;

_x000D_

Hampus: AC/DC και Judas Priest… πολύ καλό πακέτο!

_x000D_

Rockpages.gr: Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο για τους Bullet; Κάτι που θα ήθελες να καταφέρετε;

_x000D_

Hampus: Θα ήθελα πάρα πολύ να παίξουμε εκτός Ευρώπης. Στην Ιαπωνία, τη Ν.Αμερική… σε όλο τον κόσμο. Να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, αλλά να βγάζουμε περισσότερα λεφτά και να παίζουμε σε περισσότερο κόσμο. Το όνειρό μου δεν είναι το rockstar-ιλίκι, απλά θέλω να συνεχίσουμε ό,τι κάνουμε, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.

_x000D_

Bullet11