Η πρώτη φορά που είχαμε συνομιλήσει με τη Doro ήταν πίσω στο μακρινό 2003 όταν είχε έρθει με τους Saxon και τους Circle II Circle σε μία αλησμόνητη συναυλία στο Gagarin. 17 χρόνια μετά και η Doro όχι μόνο θυμόταν λεπτομέρειες από εκείνη τη συναυλία αλλά και τη συνάντηση μας αφού εκείνη ήταν που υπογράμμισε ότι της είχαμε ζητήσει να παίξει ένα συγκεκριμένο κομμάτι το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στο set list…και το έκανε! Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας μιας τριπλής συλλογής από τη δική της δισκογραφική εταιρεία, μαθαίνουμε όλα τα τελευταία νέα από τη Γερμανίδα Metal Queen.

Συνέντευξη: Σάκης Νίκας

Rockpages.gr: Doro, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με ένα σχόλιο σου για τον πρόσφατο θάνατο του Eddie Van Halen. Διάβασα μία συγκινητική ανάρτησή σου στο Facebook.

Doro: Ναι, έτσι είναι…ο Eddie ήταν ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Είχα την ευκαιρία να τον συναντήσω στην περιοδεία του “Love Me In Black” το 1998…ανοίξαμε τότε κάποιες συναυλίες των Van Halen. Ήταν μοναδική εμπειρία να παρακολουθείς τον Eddie από τα πλάγια της σκηνής κάθε βράδυ. Αλλά και εκτός σκηνής, ο Eddie ήταν μόνιμα χαμογελαστός και έκανε αστεία…ένας πολύ προσγειωμένος άνθρωπος που σε έκανε αμέσως να αισθάνεσαι άνετα μαζί του. Όλοι ξέρουν ότι ήταν ένας κιθαρίστας-φαινόμενο αλλά ήταν επίσης και πολύ άνετος. Θυμάμαι οι κιθαρίστες της μπάντας μου σε εκείνη την περιοδεία τον παρακολουθούσαν συνέχεια και προσπαθούσαν να μάθουν κάτι παραπάνω από αυτόν. Δυστυχώς, δεν κατάφερα να τον ξανασυναντήσω μετά από εκείνη την περιοδεία αλλά ήταν πραγματικά τιμή μου που έτυχε να τον γνωρίσω έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Rockpages.gr: Πως αντιμετωπίζεις τη νέα πραγματικότητα με την πανδημία; Ήσουν από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που διοργάνωσαν συναυλίες με τον κόσμο είτε στα αυτοκίνητα τους είτε απομακρυσμένα σε ειδικούς χώρους. Πως ήταν η όλη φάση;

Doro: Ναι…δεν είναι το ίδιο φυσικά όπως μία κανονική συναυλία ή ένα festival…όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό. Τουλάχιστον, κάναμε κάτι υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες και πραγματικά το ευχαριστήθηκα. Δεν θυμάμαι ποιος είχε αρχικά την ιδέα αλλά η πρώτη συναυλία που δώσαμε ήταν σαν ένα drive-in show! Στην αρχή ήταν περίεργα αλλά όσο περνούσε η ώρα οι fans εκδηλώνονταν περισσότερο και ήταν ωραίο συναίσθημα να τους βλέπεις να τραγουδάνε το “All We Are”…έστω και μέσα από τα αυτοκίνητα! Λόγω του ότι υπήρχε μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα αυτοκίνητα και τη σκηνή, σε κάποια στιγμή κατέβηκα κάτω κρατώντας τις αποστάσεις για να πάρω κάτι πιο έντονο από την όλη κατάσταση. Ήταν περίεργο αλλά ταυτόχρονα και καλό. Να σκεφτείς ότι το βιντεάκι που ανεβάσαμε με το “All We Are” είχε πάνω από 600.000 views μέσα σε 2 μέρες…ήταν απίστευτο!Μετά από αυτά μας πλησίασαν και άλλοι promoters για παρόμοια shows και φυσικά δεχτήκαμε αφού έπρεπε να εργαστούμε αλλά και να διατηρήσουμε κάπως τη φόρμα μας. Μην ξεχνάς ότι λόγω όλων αυτών των περιορισμών, έπρεπε να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο για να δημιουργήσουμε ένα κάπως υποφερτό κλίμα για συναυλία. Το ξέρουμε…δεν είναι το ίδιο αλλά ήταν μία πρόκληση για εμάς!

Βίντεο από τη εμφάνιση της Doro στο CARantena – Area στο Worms στη Γερμανία

Rockpages.gr: Ας μιλήσουμε λίγο για την τριπλή συλλογή που ετοιμάζεις (“Magic Diamonds”). Διόρθωσε με σε παρακαλώ αν κάνω λάθος…είναι η πρώτη κυκλοφορία από τη δική σου εταιρεία (“Rare Diamond Productions”);

Doro: Βασικά, είναι η δεύτερη κυκλοφορία αφού είχε κυκλοφορήσει μία συλλογή μόνο με δικά μου τραγούδια στη γερμανική γλώσσα αποκλειστικά για τη γερμανική αγορά. Ονομαζόταν “Fur Immer” και περιελάμβανε 18-20 τραγούδια. Τώρα έρχεται αυτή η τριπλή συλλογή που θα είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο. Απέκτησα πρόσφατα τα δικαιώματα από τα χρόνια που ήμουν στην SPV και AFM και έτσι μπορώ να επανεκδόσω τραγούδια, δίσκους, DVD όπως εγώ θέλω με bonus υλικό…θέλω να προσφέρω κάτι παραπάνω στους συλλέκτες…κάτι παραπάνω για τους πολύ φανατικούς οπαδούς μου.

Rockpages.gr: Ωστόσο το συμβόλαιο σου με τη Nuclear Blast παραμένει ενεργό…

Doro: Ναι, φυσικά…όλοι οι καινούργιοι δίσκοι θα κυκλοφορούν κανονικά από τη Nuclear Blast. Η εταιρεία μου είναι υπεύθυνη για το παλιό και σπάνιο αρχειακό υλικό. Μιας και κάνουμε αυτή την κουβέντα, να σου πω ότι βρίσκομαι σε συνομιλίες με τους ανθρώπους της Warner για να ξανακυκλοφορήσω το “Love Me In Black” αυτή τη φορά σε βινύλιο αφού τότε δεν είχε βγει σε αυτή τη μορφή. Δεν υπάρχει πίεση όμως αφού όλα αυτά τα κάνουμε με μεγάλη χαρά και για να καλύψουμε τις ανάγκες των φανατικών οπαδών. Και το όλο θέμα με την πανδημία μας πρόσφερε το κατάλληλο timing για να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα. Να σκεφτείς ότι η συλλογή αυτή ξεκίνησε με 15 τραγούδια και καταλήξαμε να έχουμε 56 (γέλια)! Ζητήσαμε από τους οπαδούς μας να ψηφίσουν τα πιο αγαπημένα τους τραγούδια και υπήρχαν μάλιστα αρκετές ενδιαφέρουσες απόψεις…για παράδειγμα μου άρεσε που συμπεριέλαβαν το “Fortuneteller” αφού είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της καριέρας μου!

Rockpages.gr: Φαντάζομαι ότι όλα σχεδόν τα κομμάτια προέρχονται από το 2000 και μετά αφού τα δικαιώματα για τις αρχικές εκδόσεις των κομματιών που κυκλοφόρησες στα 80ς και 90ς ανήκουν σε πολυεθνικές…σωστά;

Doro: Ναι, σωστά αλλά υπάρχουν μέσα παλιά κομμάτια από την περίοδο που αναφέρεις αλλά σε διαφορετικές εκτελέσεις. Έτσι οι fans θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν π.χ. το “All We Are” ή το “I Rule The Ruins” σε άλλες εκδοχές τους. Όπως ανέφερες τα δικαιώματα τα έχουν οι πολυεθνικές…π.χ. μέχρι το “Machine II Machine” τα κομμάτια ανήκουν στη Universal ενώ το “Love Me In Black” στη Warner.

Rockpages.gr: Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδόσεις του box set: η μία περιλαμβάνει ένα αντρικό άρωμα και η άλλη ένα γυναικείο. Ήταν δική σου ιδέα;

Doro: (γέλια) Ναι! Δική μου ιδέα ήταν…νομίζω θα αρέσει στους οπαδούς αφού είναι κάτι διαφορετικό από ένα τυπικό box set. Οι συλλέκτες εκεί έξω θα συμφωνήσουν μαζί μου.

Φωτογραφία από τη δεύτερη συναυλία στην καριέρα της Doro με τους Snakebite, πριν τους Warlock

Rockpages.gr: Σε ξέρω τόσα χρόνια, Doro…το πρώτο σου μέλημα ήταν πάντα οι οπαδοί σου!

Doro: Ακριβώς, Σάκη…το ξέρεις αυτό. Δεν είναι κάτι που λέω μόνο για να το πω στις συνεντεύξεις. Για μένα οι fans είναι τα πάντα…το εννοώ.

Rockpages.gr: Μιλώντας για τους οπαδούς σου, ξέρεις φυσικά ότι πάντα ζητάνε νέα μουσική από σένα. Υπάρχει πιθανότητα για κάποιο νέο album;

Doro: Ναι! Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ήδη έτοιμα 5 κομμάτια και ελπίζουμε να κυκλοφορήσουμε το δίσκο μέσα στο 2021. Πάντως δεν μπορώ να σου πω περισσότερα πράγματα ακόμη καθώς βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Το θέμα είναι ότι ο προγραμματισμός για πρόβες και ηχογραφήσεις έχει γίνει πολύ δύσκολος λόγω της κατάστασης με την πανδημία. Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα σε όλο τον κόσμο και να περιοδεύσουμε κανονικά…γιατί όχι να επιστρέψουμε και στην Ελλάδα για μία συναυλία!

Rockpages.gr: Μακάρι να ξανάρθεις για μία συναυλία στην Αθήνα, Doro…ίσως ξαναπαίξεις το “Love Me In Black” (γέλια)!

Doro: Και εγώ το εύχομαι, Σάκη. Και σου υπόσχομαι ότι θα το παίξουμε αφού ξέρω πόσο σου αρέσει το συγκεκριμένο κομμάτι. Σε ευχαριστώ για τη στήριξή σου όλα αυτά τα χρόνια.