Gamma Ray, Rhapsody of Fire Stage Volume 1

0

οι μεν Gamma Ray να αποδείξουν ότι οι μέτριες εμφανίσεις τους επί σκηνής τα τελευταία χρόνια ανήκαν στο παρελθόν, οι δε Rhapsody Of Fire να προσπαθήσουν να διαγράψουν από τη μνήμη μας την οικτρή συναυλία τους στο Ελληνικό πριν από μερικά χρόνια. Τα κατάφεραν…; Θα δούμε παρακάτω…


Το Stage Volume 1 είναι ένας ολοκαίνουργιος χώρος στην περιοχή του Ψυρρή που θα πρέπει να χωράει γύρω στα 500-600 άτομα. Όμορφα διαρρυθμισμένο, ψηλοτάβανο και με εξώστη θυμίζει κάπως αντίστοιχους συναυλιακούς χώρους του εξωτερικού. Εκείνο το βράδυ θα πρέπει να μαζευτήκαμε 400-450 άτομα για να δούμε το live ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ηλικιακά ήταν ισορροπημένα τα πράγματα αφού είδαμε και πολλούς πιτσιρικάδες, κάτι που μόνο θετικά αποτιμάται.

                                         

Προσωπικά ήμουν από εκείνους που είχα απίστευτα απογοητευτεί από την εμφάνιση των Rhapsody στη χώρα μας το 2007 και έτσι δεν περίμενα σχεδόν τίποτα από αυτούς. Και όπως συμβαίνει συχνά, εκεί που δεν το περιμένεις εκπλήσσεσαι ευχάριστα! Πραγματικά, οι Rhapsody Of Fire ήταν απροσδόκητα καλοί και σε σημεία εκρηκτικοί συμπαρασύροντας από κάτω τον κόσμο (πολλοί φαίνονταν ότι είχαν έρθει αποκλειστικά για τους Ιταλούς) που σε πολλά τραγούδια επιδιδόταν σε mosh pit (!!!) λες και βρίσκονταν στη σκηνή οι Testament!
 
Με μπροστάρη τον εκπληκτικό Fabio Leone και άξιους συμπαραστάτες τους Alex Staropoli, Oliver Holzwarth (ναι…των Blind Guardian) και Roberto De Micheli, οι Rhapsody Of Fire μας γύρισαν πίσω στη χρυσή εποχή των πρώτων τους δίσκων και για μία ώρα αποδείχτηκαν το ιδανικό support σχήμα. Εγώ πάλι βρέθηκα να τραγουδάω τους στίχους του “Dawn Of Victory”, του “Land Of Immortals”, του “The March Of The Swordmaster”, του “Emerald Sword” κτλ. και να σκέφτομαι όταν γυρίσω σπίτι να βάλω ξανά το “Legendary Tales”…απίστευτο!

Rising From Tragic Flames, Land Of Immortals, The March Of The Sword Master, Unholy Warcry, Dark Wings Of Steel, Lamento Eroico, Holy Thunderforce, Dawn Of Victory, Reign Of Terror, Emerald Sword


Μετά από ένα 40-λεπτο διάλειμμα, οι Gamma Ray μπήκαν με το κομμάτι “Avalon” μέσα από το ολοκαίνουργιο album τους “Empire Of The Undead”. Για όσους δεν έχουν ακούσει ακόμη τη νέα δουλειά των Gamma Ray να πούμε ότι είναι αρκετά καλή (σίγουρα ανώτερη των 2-3 προηγούμενων δίσκων τους) ενώ το συγκεκριμένο κομμάτι είναι από τα καλύτερα του “Empire Of The Undead”. Ο Hansen με εμφανώς περισσότερα κιλά και…emo χωριστρούλα, έχοντας δίπλα του τους μόνιμους συνεργάτες του, Dirk Schlachter & Henjo Richter, παρουσίασε ένα δίωρο set βασισμένο –όπως αναμενόταν άλλωστε στο νέο δίσκο- ενώ οι σφήνες από το παρελθόν ήταν λίγες αλλά καλές.
 
                                  
 
Ως εδώ καλά…οι Gamma Ray είχαν καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του live πολλά προβλήματα με τον ήχο με ανεβοκατεβάσματα στα φωνητικά, την κιθάρα του Hansen να ξεκουρδίζεται εκνευριστικά συχνά και την κιθάρα του Richter να σου τρυπάει τα αυτιά αφού ήταν τσίτα στα πρίμα. Επιπλέον, η μπάντα φαινόταν ασύνδετη και τολμώ να πω σε σημεία ερασιτεχνική (όσον αφορά τουλάχιστον, το στήσιμο της πάνω στη σκηνή) ενώ έχουμε δει και σε πολύ καλύτερες μέρες τον Hansen. Πιστεύω ότι αυτή ήταν η χειρότερη εμφάνιση των Gamma Ray επί ελληνικού εδάφους και δεν ξέρω πραγματικά αν είναι αναστρέψιμη η κατάσταση…ειλικρινά, ελπίζω να είναι!
 
 
Τι κρατάμε από την εμφάνιση των Rays…; Σίγουρα την τριλογία του “Land Of The Free” που ακούστηκε στο σερί με τα απέθαντα “Rebellion In Dreamland”, “Land Of The Free”, “Man On A Mission” να μας θυμίζουν το απίστευτο live στο Ρόδον πριν από 19 χρόνια. Επίσης, τα “Heaven Can Wait” και “Tribute To The Past” αλλά και ορισμένες πολύ καλές στιγμές από το νέο δίσκο (π.χ. “Master of Confusion”, “Empire of the Undead” και το προαναφερθέν “Avalon”). Τέλος, την προσθήκη –εκτός set list και κατόπιν λαϊκής απαίτησης- του “Ride The Sky”.


Όπως είπα όμως η εικόνα που παρουσίασαν οι Gamma Ray ήταν δυστυχώς μετριότατη. Αν δεν ήταν και οι Rhapsody of Fire, το live θα κρινόταν σε γενικές γραμμές αποτυχημένο.

Σάκης Νίκας
  
Avalon, Hellbent, Heaven Can Wait, Razorblade Sigh, Tribute To The Past, Time For Deliverance, Palerider – Drum Solo-, Blood Religion, Master Of Confusion, Empire Of The Undead, Rebellion In Dreamland, Land Of The Free, Man On A Mission Ride The Sky, To The Metal, Send Me A Sign