Πρώτοι στην σκηνή του Gazi Music Hall εμφανίστηκαν οι Half Gramme of Soma, το ομότιτλο ντεμπούτο των οποίων, όπως και το πρόσφατο EP τους «Marche au Noir», μου είχε αφήσει καλές εντυπώσεις. Τα κομμάτια τους αποδόθηκαν ωραία και ζωντανά, αλλά τους έλειψε η επικοινωνία και η μεταδοτικότητα πάνω στη σκηνή. Αξίζει να τους ανακαλύψετε.
 
Ακολούθησαν οι Solarmonkeys. Η πολύ καλή παρουσία, ο καθαρός ήχος και τα σφιχτά riffs είναι τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την εμφάνιση τους. Έχουν κάτι από Seattle και alternative metal των 90s, χωρίς όμως να υπάρχει άμεσος, προφανής παραλληλισμός με κάποια γνωστή μπάντα. Σίγουρα θα αναζητήσω το επερχόμενο studio album τους.
 
Στις 11 παρά έφτασε η ώρα για να βγουν στη σκηνή οι Monster Magnet. Ξεκίνησαν με την διασκευή τους στο «The Right Stuff» του Robert Calvert (γνωστή η λατρεία του Wyndorf για τους Hawkwind) για να περάσουμε σε φουλ Magnet ατμόσφαιρα με τα classics «Dopes to Infinity» και «Look to Your Orb for the Warning». Το μεγαλύτερο μέρος του live από κει και πέρα αφιερώθηκε στο τελευταίο album του σχήματος, το εξαιρετικό «Last Patrol», με το αρκετά «κρύο» κοινό – δεν βοήθησε ο αταίριαστος χώρος, που έμοιαζε μισοάδειος- να παρακολουθεί χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Αυτό δεν εμπόδισε τον Wyndorf να βυθιστεί στην παραισθησιογόνο ψυχεδέλεια του παρόντος αλλά και του μακρινού παρελθόντος («Spine of God»), μοιράζοντας χαμόγελα στις… ωραίες παρουσίες. Όσον αφορά το setlist λοιπόν: Θεωρώ πως ο Dave αδικεί εδώ και καιρό ένα μεγάλο κομμάτι της δισκογραφίας του, είναι όμως εμφανές πως τελευταία τον αντιπροσωπεύει καλύτερα η space rock πλευρά του, σε σχέση με την πιο straight forward «μεσαία» περίοδο.
 
 
Βιώσαμε ένα ταξίδι λοιπόν, εμπεδώνοντας την στιχουργική σπουδή πάνω στο τι εστί «cool», παρατηρώντας έναν μοναδικό στο είδος του ρομαντικό πορνόγερο και ακούγοντας ένα συγκρότημα που στο τέλος, όταν χρειάστηκε, απέσπασε το «motherfucker» στην ένταση που του αξίζει. Stay tuned till next time… and we’ll see what’s what.

Setlist:  The Right Stuff, Dopes to Infinity, Look to Your Orb for the Warning, Twin Earth, I Live Behind the Clouds, Last Patrol, The Duke of Supernature, Spine of God, End of Time, Stay Tuned
 
Encore: Three Kingfishers, Tractor, Space Lord

Ρωμανός Τερζής

Φωτογραφίες: Γιάννης Νέγρης (ijukebox.gr)