Nervosa – Ε.Νότα: δεν είχα παίξει ποτέ thrash ή death στη ζωή μου

0

Τι συμβαίνει όταν μένεις μόνη σου σε ένα συγκρότημα; Τα παρατάς ή συνεχίζεις; Ευτυχώς, η Prika Amaral δεν σκέφτηκε ποτέ την πρώτη επιλογή. Η Βραζιλιάνα κιθαρίστρια, μετά την αποχώρηση των Fernanda Lira (μπάσο/φωνητικά) και Luana Dametto (drums) βρήκε την Ελένη Νότα (drums), την Ισπανίδα Diva Satanica (φωνητικά) και την Ιταλίδα Mia Wallace (μπάσο) και έφτιαξε μία διεθνής σύνθεση για το «παιδί» της, το thrash metal σχήμα των Nervosa. Η περιέργειά μου για το τι έγινε στο στρατόπεδο της μπάντας γύρω από το καταιγιστικό νέο album τους “Perpetual Chaos” δεν έμεινε χωρίς απάντηση και η Ελένη βρέθηκε στην άλλη άκρη της ιντερνετικής γραμμής για τις συστάσεις. Συνέντευξη: Γιώργος Τερζάκης

Rockpages.gr: Καλησπέρα Ελένη και συγχαρητήρια για το νέο album. Αρχικά, στα video diaries που είχε βγάλει η μπάντα, η Mia ανέφερε ότι οι Nervosa είχαν διαλυθεί. Έγινε όντως έτσι;

Ελένη Νότα: Σε ευχαριστώ πολύ. Όχι, ίσως η Mia το κατάλαβε ή το εξέφρασε λάθος. Δεν είπε κάτι κακό αλλά δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο. Έφυγαν οι δύο κοπέλες και η Prika ήξερε ότι θα το συνεχίσει, οπότε έψαξε για άλλα μέλη.

Rockpages.gr: Σχετικά με τα νέα μέλη λοιπόν. Την προσέγγισε κόσμος πριν αρχίσει το ψάξιμο;

Ελένη Νότα: Είπε ότι θα το συνεχίσει και άρχισε να ψάχνει. Μου είπε ότι όταν μαθεύτηκε την προσέγγισαν άτομα και απ’ όσο ξέρω έκανε οντισιόν αλλά σε εμάς που τελικά καταλήξαμε στη μπάντα, μας έστειλε e-mail και μας ρώτησε αν ενδιαφερόμασταν.

Rockpages.gr: Ξέρεις αν ήθελε να το πάει σαν τετράδα ή έτσι έτυχε;

Ελένη Νότα: Πιστεύω ότι αν έβρισκε την κατάλληλη μουσικό, ίσως να το επέλεγε να μείνει ως έχει η μπάντα. Αλλά δύσκολα βρίσκεις άτομο που να τραγουδάει και να παίζει μπάσο, οπότε αυτό ήταν και το πιο λογικό.

Rockpages.gr: Όσον αφορά τη Mia και την Diva, έχουν extreme υπόβαθρο. Εσύ από την άλλη δεν είχες κάποια εμπειρία πιο πριν. Οπότε, πώς και σε βρήκε;

Ελένη Νότα: Έχω κάποια drum covers στο YouTube και ένα από αυτά ήταν το “Sic” των Slipknot. Όταν μιλήσαμε της είπα ότι δεν είχα παίξει ποτέ thrash ή death στη ζωή μου αλλά της άρεσε αυτό που είδε και πίστεψε ότι μπορώ να το κάνω. Προφανώς της είπα ότι θα κάτσω να μελετήσω και έτσι κι έγινε. Δούλεψα αρκετά πάνω στο extreme metal τους τελευταίους μήνες για να ανταπεξέλθω στη μπάντα.

Rockpages.gr: Πάνω σε τι έκανες εξάσκηση; Μόνο σε τραγούδια των Nervosa ή και από άλλες μπάντες;

Ελένη Νότα: Μόνο των Nervosa. Άκουσα παραπάνω thrash για να εγκλιματιστώ, όπως Sepultura, Slayer, Megadeth και λοιπά κλασικά αλλά δεν έπαιξα πάνω σε αυτά τα κομμάτια. Απλά να έχω κάποιες παραπάνω επιρροές μπαίνοντας στο studio.

Rockpages.gr: Πήγατε λοιπόν σε ένα studio για να κάνετε την ηχογράφηση. Πόσο καιρό είχατε κάτσει εκεί;

Ελένη Νότα: Κάτσαμε ένα μήνα αλλά…σε δόσεις, επειδή δεν πήγαμε όλες μαζί. Εγώ έκατσα ένα μήνα επειδή πήγα πρώτη και έφυγα τελευταία, μαζί με την Prika και τον παραγωγό μας, τον Martin Furia. Η Mia έκατσε είκοσι μέρες και η Diva δέκα μέρες. Εγώ ήμουν η προνομιούχα επειδή πήγα, έκανα τη δουλειά μου και μετά έκανα διακοπές μέχρι να τελειώσουν τα κορίτσια και να φύγουμε μαζί.

Rockpages.gr: Πού ήταν αυτό το μέρος;

Ελένη Νότα: Στη Μάλαγα της Ισπανίας, σε ένα μέρος απομονωμένο.

Rockpages.gr: Από ότι είδα είχαν τον ίδιο παραγωγό και στο προηγούμενο album αλλά δεν είχε ηχογραφηθεί εκεί πέρα, έτσι;

Ελένη Νότα: Σωστά, το “Downfall Of Mankind” είχε γίνει σε ένα studio στο Sao Paolo στο οποίο είχε πάει ο Martin.

Rockpages.gr: Το συγκεκριμένο studio το επιλέξατε εσείς ή το πρότεινε η εταιρεία; Δεν συνηθίζεται πλέον να μαζεύεται όλη η μπάντα μαζί κάπου απόμερα και να ηχογραφεί.

Ελένη Νότα: Ο Martin το πρότεινε επειδή είχε συνεργαστεί πάλι με αυτό το studio, σαν μια καλή λύση λόγω κορονοϊού και επειδή δεν είχαμε γνωριστεί ακόμα σαν συγκρότημα, οπότε βόλευε να μείνουμε μαζί.

Rockpages.gr: Και τα έξοδα της ηχογράφησης; Η εταιρεία τα ανέλαβε ή εσείς;

Ελένη Νότα: Το μεγαλύτερο μέρος η Napalm και κάποια μπήκανε από το ταμείο της μπάντας. Ήταν όμως λογικό το κόστος, δεν ήταν αστρονομικό.

Rockpages.gr: Έχετε βγάλει επίσης αρκετά videos από το studio, τόσο σαν diaries όσο και playthroughs. Δική σας ιδέα ή της εταιρείας;

Ελένη Νότα: Εμείς θέλαμε να το κάνουμε, δεν μας υποχρέωσε η εταιρεία και δεν το έθεσε σαν όρο. Το ζητούσαν αρκετά και οι οπαδοί από εμάς, οπότε η Napalm χάρηκε πολύ με αυτή την κίνηση.

Rockpages.gr: Σχετικά με τα τραγούδια τώρα, σε τι ποσοστό ήταν έτοιμα όταν μπήκατε να γράψετε; Τι είχε γράψει η Prika και σε τι ποσοστό συμβάλλατε εσείς στο τελικό αποτέλεσμα;

Ελένη Νότα: Ένα 70-80% ήταν έτοιμο από την Prika και μετά στο studio βάλαμε τα δικά μας στοιχεία. Κάποια κομμάτια άλλαξαν λίγο με τη βοήθεια και του Martin, κατεβάσαμε και κάποιες ιδέες εκείνη τη στιγμή αλλά το μεγαλύτερο μέρος παραμένει δική της έμπνευση.

Rockpages.gr: Πιστεύω πάντως ότι έχει περισσότερες επιρροές και μεγαλύτερη ποικιλία από τις προηγούμενες δουλειές. Έχει να κάνει με το τι φέρατε εσείς ή ήταν πάλι δικές της ιδέες;

Ελένη Νότα: Είναι ένας συνδυασμός. Από τη μία το έγραψε μόνη της, δεν είχε τα προηγούμενα μέλη. Ίσως να έβαλε και κάποια στοιχεία που να ήθελε από πριν αλλά δεν τα δεχόντουσαν όλες. Ήταν τώρα πιο ελεύθερη, έτσι κι αλλιώς δεν ακούει μόνο thrash, ακούει και death, black, Motörhead, οπότε φαίνεται ότι όλα αυτά μπήκαν στο δίσκο. Αλλά συμβάλαμε κι εμείς σε αυτό. Η Mia έρχεται από black metal υπόβαθρο και έβαλε τη δική της πινελιά, η Diva death metal τραγουδάει κατά βάση που φαίνεται από τη φωνή της. Εγώ πρόσθεσα τα στοιχεία μου όπου μπορούσα. Δεν έπαιξα όμως τυπικά thrash drums, δεν ήθελα κιόλας να το κάνω. Έβαλα πολύ Slipknot μέσα, το οποίο πιστεύω ότι φαίνεται.

Rockpages.gr: Ας επιστρέψουμε λίγο στο album, καθώς έχετε τρεις συμμετοχές. Ήρθαν μαζί σας να ηχογραφήσουν ή έστειλαν τα μέρη τους;

Ελένη Νότα: Ο Schmier (Destruction) και ο Eric A.K. (Flotsam & Jetsam) το έκαναν από το χώρο τους. Ο Guilherme Miranda (Entombed A.D.) που έπαιξε solo στο “Until The Very End” ήρθε επειδή είναι πολύ καλός φίλος με την Prika και έμεινε στο studio λίγες μέρες μαζί μας.

Rockpages.gr: Επειδή τα τραγούδια που συμμετέχουν μοιάζουν στο ύφος αυτών των μουσικών, ειδικά το “Genocidal Command” θυμίζει αρκετά Destruction, γράφτηκαν γι’ αυτούς ή απλά προέκυψε;

Ελένη Νότα: Όχι, δεν έγινε κάτι από πρόθεση. Τους μουσικούς τους ξέρει η Prika και ήθελε να τους έχει στο δίσκο για συμμετοχή. Απλά βγήκαν έτσι τα τραγούδια και σκεφτήκαμε ότι ταιριάζει να τραγουδήσουν σε αυτά.

Rockpages.gr: Σχετικά με τη σύνθεση. Είστε από τέσσερις διαφορετικές χώρες, το οποίο σημαίνει ότι για να βρεθείτε μαζί θα πρέπει να βγείτε σε περιοδεία. Η ανανέωση έγινε σε μια περίοδο όπου η μουσική βιομηχανία είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν ήταν μεγάλο ρίσκο από την Prika να κάνει μια τέτοια κίνηση τώρα σχετικά με το μέλλον του συγκροτήματος;

Ελένη Νότα: Καλή ερώτηση και η κατάλληλη για να το απαντήσει αυτό είναι η ίδια. Οι Nervosa έτσι κι αλλιώς έχουν μεγάλο κοινό στην Ευρώπη και κάνουν πολλές περιοδείες εδώ, οπότε ίσως βολεύει και σε ένα βαθμό που είμαστε όλες εδώ πέρα. Επίσης η Prika δεν μένει μόνιμα Βραζιλία, περνάει μεγάλο διάστημα στην Ιταλία. Το ίδιο περίπου συνέβαινε και πριν. Τα προηγούμενα μέλη δεν έμεναν στην ίδια πόλη, έπρεπε να διανύουν αποστάσεις ακόμα και για πρόβες. Στο τέλος της ημέρας, μπορεί οι γυναίκες μουσικοί να έχουν αυξηθεί αλλά δεν έχουν φτάσει σε καμία περίπτωση τον αριθμό των αντρών, ειδικά στο extreme metal. Οπότε δεν είχε και τις άπειρες επιλογές. Έτσι προτίμησε να κρατήσει τα άτομα που ήθελε περισσότερο. Τουλάχιστον βολεύει το ότι είμαστε όλες στη Μεσόγειο. Είμαστε δύο ώρες πτήση η μία από την άλλη.

Rockpages.gr: Αν η μπάντα συνεχίσει την ανοδική πορεία που έχει, το οποίο πραγματικά το εύχομαι, έχετε σκεφτεί να μείνετε όλες μαζί στην ίδια πόλη; Όπως έκαναν για παράδειγμα οι Suicidal Angels που μετακόμισαν Γερμανία;

Ελένη Νότα: Αυτό δεν είναι κακό σενάριο αλλά δεν το έχουμε συζητήσει ακόμα, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο. Προσωπικά μιλώντας δεν θα είχα πρόβλημα να το κάνω, η δουλειά μου είναι οι Nervosa πλέον οπότε θα πήγαινα σε οποιαδήποτε χώρα γι’ αυτό.

Rockpages.gr: Το album λοιπόν έχει κυκλοφορήσει, οπότε τι σχέδια υπάρχουν αν μπορούν να γίνουν τέτοια;

Ελένη Νότα: Σχέδια είναι δύσκολο να υπάρξουν, είναι όλα πολύ αόριστα. Μόνο ιντερνετικά, δηλαδή κάποια playthroughs που θα ανεβάσουμε το επόμενο διάστημα, αλλά αυτό που θέλουμε όλες είναι οι συναυλίες. Έχουμε κάποιες κλεισμένες για καλοκαίρι αλλά δεν ξέρουμε αν θα γίνουν. Και για Οκτώβρη έχουμε το Mexico Metal Fest που επίσης δεν ξέρουμε αν θα γίνει. Δεν μπορούμε να πούμε και κάτι επίσημο ακόμα. Το συζητάμε να πάμε το φθινόπωρο Λατινική Αμερική που δεν έχουν τόσες απαγορεύσεις.

Rockpages.gr: Τα καλοκαιρινά είναι ευρωπαϊκά festivals να υποθέσω;

Ελένη Νότα: Ναι, κάποια έχουν ανακοινωθεί κιόλας όπως το Hills Of Rock στη Βουλγαρία με Slipknot και Amon Amarth ή το Masters Of Rock στην Τσεχία με Judas Priest και Nightwish, καθώς και άλλα στα Βαλκάνια που δε θυμάμαι τώρα. Το αν θα γίνουν όμως θα δείξει.

Rockpages.gr: Για live streaming το σκέφτεστε;

Ελένη Νότα: Το έχουμε συζητήσει αλλά για την ώρα δεν έχουμε αποφασίσει κάτι ακόμα. Ανάλογα με το αν θα γίνουν τα καλοκαιρινά festivals. Για μία μπάντα που παίζουν όλα τα μέλη πρώτη φορά μαζί, το ιδανικό δεν είναι η πρώτη μας συναυλία να είναι live streaming. Οι περισσότερες μπάντες που το κάνουν αυτό έχουν παίξει πολλές φορές μαζί υπό κανονικές συνθήκες. Αν όμως πάει 2022 για να βγούμε στο δρόμο, ίσως καταλήξουμε εκεί.

Rockpages.gr: Πριν κλείσουμε, τι γίνεται με τις ασχολίες σου εκτός Nervosa; Από τους Lightfold και τους Mask Of Prospero σε μάθαμε.

Ελένη Νότα: Με Lightfold έκανα κάποια sessions τα τελευταία χρόνια αλλά δεν είμαι μέλος τους εδώ και πολύ καιρό. Σχετικά με τους Mask Of Prospero θέλω να είμαι σωστή και επειδή θα λείπω σχεδόν όλο το χρόνο με τις Nervosa, αποφάσισα να μη συνεχίσω. Οπότε το κανονικό μου συγκρότημα είναι μόνο οι Nervosa. Κάνω επίσης session ηχογραφήσεις όπου με χρειαστούν και δουλεύω με τον κιθαρίστα Μάνο Κουρή σαν instrumental ντουέτο με drums και κιθάρα. Έχουμε κυκλοφορήσει ένα video και θα βγάλουμε κι άλλα μελλοντικά.

Rockpages.gr: Σε ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι τα καλύτερα για τη μπάντα κι ελπίζω να σας δούμε κάποια στιγμή στη σκηνή.

Ελένη Νότα: Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Μακάρι να γίνει σύντομα!