Με αφορμή την επιστροφή των Manowar στην χώρα μας για την «τελική μάχη» στις 14 Ιουνίου, δυο Manowarriors, οι Σάκης Νίκας και Κώστας Κουναδίνης διασταυρώνουν τα ξίφη τους και γράφουν για ένα αγαπημένο άλμπουμ του συγκροτήματος.
“KINGS OF METAL”
1. Τραγούδια: Και μόνο η αναφορά κομματιών σαν τα “Heart of Steel”, “Hail and Kill”, “Blood of the Kings” και φυσικά το ομώνυμο κομμάτι είναι από μόνη της αρκετή για να φανερώσει τη δυναμική του προτελευταίου κλασικού δίσκου των Manowar. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί γνώρισαν για πρώτη φορά τους απόλυτους βασιλιάδες του metal από το συγκεκριμένο δίσκο.
2. Παραγωγή: Κατά την ταπεινή μου γνώμη εδώ έχουμε την καλύτερη παραγωγή των Manowar από την κλασική δεκαετία 1982-1992. Τολμώ να πω μάλιστα ότι είναι ακόμη καλύτερη και από εκείνη του “Warriors of the World” (2002). Πάντως ακόμη θυμάμαι το σοκ που είχα πάθει όταν βγήκε ο δίσκος και άκουγα τη φωνή του Adams να εναλάσσεται αριστερά και δεξιά στα ηχεία με τους πρώτους κιόλας στίχους του “Wheels of Fire”!
3. Εξώφυλλο: Ο κλασικός πολεμιστής των Manowar κάνει την εμφάνισή του και έρχεται για να…μείνει αφού το συγκεκριμένο artwork (Ken Kelly) κατέχει πιθανότατα της μερίδα του λέοντος στο merchandise των Manowar. Αν και πάντα το αγαπημένο μου cover artwork θα είναι αυτό του “Fighting The World”, το “Kings of Metal” είναι το αμέσως επόμενο.
4. Αντοχή στο χρόνο: Είπαμε και πριν ότι οι Manowar τιμούν στις συναυλίες τους το “Kings of Metal” με τουλάχιστον 4 κομμάτια (συμπεριλαμβανομένου και του outro με το “The Crown and the Ring”). Ναι, σίγουρα τα “Into Glory Ride”, “Hail To England” & “Sign of the Hammer” είναι υπερκλασικά αλλά δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν πολλοί fans εκεί έξω που θεωρούν το “Kings of Metal” σαν τον αγαπημένο τους Manowar δίσκο…
5. Ελλάδα: Το να πούμε ότι οι Έλληνες αγαπούν με πάθος τους Manowar είναι τόσο αυτονόητο όσο με το να πούμε ότι η μακαρονάδα με κυμά είναι νόστιμο φαγητό. Όλα αυτά τα χρόνια αυτή η σχέση παραμένει δυνατή και άρρηκτη (παρά τις συνεχόμενες δισκογραφικές απογοητεύσεις από το 2007 και μετά). Ο λόγος είναι πολύ απλός: other bands play, Manowar kill! Δεν περιγράφεται καν τι πρόκειται να γίνει τον Ιούνιο στην τελική μάχη…
Σάκης Νίκας
“THE TRIUMPH OF STEEL”
1. Τραγούδια: Με το “Achilles Agony and Ecstacy in 8 Parts” οι Manowar επαναπροσδιόρισαν τον όρο «επική σύνθεση». Στα 28 λεπτά του συμβαίνουν κυριολεκτικά τα πάντα. Από κει και πέρα το άλμπουμ περιέχει συνθέσεις που καλύπτουν κάθε πτυχή της μπάντας, από το γηπεδικό Metal Warriors ως το σκοτεινό Burning και από τα υπερηχητικά Power of Thy Sword και Ride the Dragon στο ανατριχιαστικό Spirit Horse of the Cherokee.
2. Παραγωγή: Αν κάποιος με ρωτήσει ποια είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ heavy metal παραγωγή, δεν πρόκειται να διστάσω δευτερόλεπτο. Τα πάντα ακούγονται πεντακάθαρα και παντοδύναμα. Σε αυτό το άλμπουμ η μπάντα επιτυγχάνει την ιδανική ισορροπία και έναν ολοζώντανο ήχο που έθεσε τον πήχη τόσο ψηλά που ούτε οι ίδιοι μπόρεσαν στην πορεία να ξεπεράσουν.
3. Εξώφυλλο: Ο Ken Kelly πηγαίνει τον πολεμιστή του Kings of Metal μερικά βήματα παρακάτω, προσθέτει φανταστικές μυϊκές ομάδες αλλά και ένα σκασμό αμαζόνες τύπου Μόνικα Μπελούτσι, έτσι, επειδή μπορεί!
4. Αντοχή στο χρόνο: Για κάποιο περίεργο λόγο το άλμπουμ δίχασε όταν κυκλοφόρησε αλλά με τα χρόνια η τάξη αποκαταστάθηκε και πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κλασσικά δημιουργήματα της μπάντας, για αρκετό κόσμο δε, λογίζεται ως το τελευταίο τους μεγάλο δημιούργημα.
5. Ελλάδα: Η πρώτη εμφάνιση των Manowar επί Ελληνικού εδάφους έγινε στα πλαίσια της περιοδείας του εν λόγω άλμπουμ οπότε είναι φυσικό να υπάρχει μία ιδιαίτερη σύνδεση του άλμπουμ με τη χώρα και το κοινό της. Δυστυχώς το 1992 ήμουν μόλις 13 ετών και δεν υπήρχε περίπτωση να πάρω το ελεύθερο να παρευρεθώ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Πήρα όμως το αίμα μου πίσω τον Απρίλιο του 1994. Σε αυτή τη σειρά συναυλιών το γκρούπ παρουσίασε ολόκληρο το Achilles Agony and Ecstasy για να τιμήσει το Ελληνικό κοινό που στεκόταν πάντα φανατικά δίπλα στους Manowar.
Κώστας Κουναδίνης