Λέγαμε στην παρουσίαση του c.d. του “Twenty” ότι αυτό ήταν κάτι εξ’ ορισμού συνοδευτικό. Σίγουρα τη μερίδα του λέοντος σε μια τέτοιου είδους κυκλοφορία έχει το οπτικό μέρος.
 
Εδώ λοιπόν, έχουμε μια δίωρη ταινία η οποία καλύπτει από την αρχή την πορεία των Pearl Jam, από τις μέρες του Seattle στα τέλη της δεκαετίας του ’80, μέχρι και σήμερα.
 
Πρόκειται για ένα film με εκπληκτικά γυρίσματα αλλά και γενικότερη εξαιρετική επιμέλεια από τον Cameron Crowe. Βλέπουμε τη μπάντα στο studio, στη σκηνή, στο δρόμο, σε τηλεοπτικές εκπομπές, τα οποία η ίδια εξιστορεί παραθέτοντας άγνωστες λεπτομέρειες από την κάθε περίοδο της καριέρας της. Ακούγονται κομμάτια σε μοναδικές εκτελέσεις από special events, ακόμα και από τα καμαρίνια, όπως και από άσχετες στιγμές με μια κιθάρα και τον Vedder.
 
Δε νομίζω ότι θα μπορούσε μια τέτοια, αυτοβιογραφική ταινία να είναι καλύτερη και πληρέστερη. Δείχνει τους Pearl Jam όπως ξεκίνησαν και τον αξιοθαύμαστο τρόπο που εξελίχθηκαν. Δε θα κάτσω να ξεχωρίσω στιγμές από αυτή την ταινία, η κάθε μία έχει τη σημασία της. Η μοναδική απ’ αυτές που θέλω να σταθώ είναι η τραγική εξέλιξη του Rosklide Festival στις 30 Ιουνίου του 2000 με τα δάκρυα του Vedder πάνω στη σκηνή αλλά και τα δικά μου, βλέποντας το τότε ζωντανά από το MTV!
 
Θεωρώ το “Twenty” μια από τις καλύτερες documentary κυκλοφορίες που έχουν δει ποτέ τα ράφια των δισκοπωλείων και φυσικά επιβεβλημένη την αγορά για τους φίλους τόσο της μπάντας, όσο και όσων αρέσκονται να παρακολουθούν βιογραφίες μεγάλων μουσικών στην οθόνη.
 
Δημήτρης Καζαντζής