Plush – Αν το rock έχει πεθάνει τότε έχω πεθάνει κι εγώ

0

Σπάνια συναντάς ένα γκρουπ με το μέσο όρο ηλικίας να είναι κάτω από τα 20 (μην είναι και 19…) με τόση ωριμότητα, κατασταλαγμένη μουσική ταυτότητα, ταλέντο και έμπνευση που τραβάει την προσοχή από την πρώτη του εμφάνιση στο φως της δημοσιότητας, το πρώτο live και το πρώτο άλμπουμ. Στο σχηματισμό του γκρουπ έβαλε το χέρι της και η σύγχρονη ιέρεια του rock, Lzzy Hale, αλλά και το Αμερικάνικο Voice, από όπου αναδείχτηκε η τραγουδίστρια/κιθαρίστρια των Plush, Moriah Formica. Τα τέσσερα κορίτσια είναι πάνω από όλα μια παρέα, που ζει το πιο τρελό της όνειρο και αποτελεί εγγύηση πως το «rock ποτέ δεν πεθαίνει». Στην κουβέντα έχουμε την Ashley Suppa (μπάσο) και την Bella Perron (κιθάρα). Συνέντευξη Γιάννης Δόλας

Rockpages.gr: Είναι σπουδαίο και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο να βλέπεις νέα και νεαρής ηλικίας συγκροτήματα με μουσική ταυτότητα από το ξεκίνημα. Υπάρχουν άλλα στοιχεία που θα θέλατε να προσθέσετε σε ό,τι ακούμε στο πρώτο σας άλμπουμ;

Ashley Suppa: Νομίζω ότι το πρώτο μας άλμπουμ είναι σαν μια φωτογραφία για το ποια είναι η μπάντα αυτή τη στιγμή. Νοιώθω ότι όλες μας είμαστε τόσο ανοιχτόμυαλες σε νέες ιδέες, που σίγουρα μπορείς να φανταστείς ότι θα προσθέσουμε κι άλλα στοιχεία στο μέλλον. Δεν ξέρω ακόμη ποια θα είναι αυτά, αλλά είμαι ενθουσιασμένη που συνεχίζω να γράφω με όλα τα κορίτσια μαζί και για το τι άλλο θα βγάλουμε.

Rockpages.gr: Ποια συγκροτήματα και καλλιτέχνες θα λέγατε ότι αποτελούν τις επιρροές σας;

Ashley Suppa: Νομίζω πως σαν σύνολο έχουμε μια μεγάλη ποικιλία μουσικών επιρροών. Προσωπικά, μεγάλωσα ακούγοντας Tear For Fears και Alice In Chains, αλλά ακόμα και τώρα ακούω πολύ Alice In Chains και Tears For Fears και πολύ μοντέρνο rock και βασικά όλα τα είδη.

Bella Perron: Μεγάλωσα ακούγοντας πολύ ‘70s και ‘80s rock και τα ίδια ακούω και σήμερα. Έτσι, οι αγαπημένες μου μπάντες είναι οι Aerosmith, οι Led Zeppelin. Οι ήρωές μου στην κιθάρα είναι ο Slash, ο Satriani… και για την Brooke (Colluci – ντραμερ) και την Moriah (Formica – φωνή/κιθάρα) ξέρω ότι έχουν αρκετές διαφορετικές επιρροές μεταξύ τους, έτσι είναι πολύ ενδιαφέρον να γράφεις με οποιαδήποτε. Γιατί, στο τέλος όλα θα ταιριάξουν.

Rockpages.gr: Τα περισσότερα τραγούδια προέρχονται από προσωπικές εμπειρίες και διαπιστώνω ότι υπάρχει πολύ ερωτική απογοήτευση και μου κάνει εντύπωση πως σε τόσο μικρή ηλικία είχατε όλες αυτές τις εμπειρίες, αλλά και μηνύματα για τη γυναικεία ενδυνάμωση. Αυτό ήταν κάτι που κάνατε επί τούτου, ή μια έμπνευση που προήλθε από μια δύσκολη στιγμή, μια δύσκολη σχέση και μια αποτυχημένη ερωτική περιπέτεια;

Ashley Suppa: Ναι, πολλά από τα τραγούδια βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες και λατρεύω το πώς στο άλμπουμ υπάρχουν διαφορετικά τραγούδια και διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης σε αυτές τις εμπειρίες, όπως για παράδειγμα το τραγούδι “Champion”, που έχει να κάνει με το να ξεφεύγεις από μια κατάσταση σαν κι αυτή.

Bella Perron:  Το κάθε τραγούδι έχει διαφορετικό vibe ανάλογα με το πώς σχετίζεσαι με αυτές τις εμπειρίες και πως σε κάνουν να αισθάνεσαι. Αλλά, νομίζω πως το γενικότερο μήνυμα είναι να τα ξεπερνάς όλα αυτά. Και γι’ αυτό στο τέλος του άλμπουμ, το τελευταίο μας τραγούδι είναι το “Walk Away”, γιατί έχει να κάνει με το πώς να τα ξεπερνάς όλα αυτά και να μπορείς να αποστασιοποιηθείς από μια τέτοια κατάσταση και να γίνεις ένα πιο δυνατό άτομο.

Rockpages.gr: Θα λέγατε πως σαν ένα εντελώς γυναικείο συγκρότημα και νεαρό σε ηλικία έχετε αντιμετωπίσει σεξισμό;

Ashley Suppa: Για όλες μας, θα έλεγα πως ναι είμαστε μια all-female μπάντα, αλλά οι περισσότερες από τις επιρροές μας είναι μπάντες ανδρών, οπότε δεν νομίζω πως είναι κάτι που έχει να κάνει με τον διαχωρισμό των φύλων. Ναι, θα ακούσουμε κάποια σχόλια εδώ κι εκεί. Ο σεξισμός κυριαρχεί στη βιομηχανία, αλλά και σε άλλους τομείς. Αλλά, νομίζω πώς αν δεν το αφήσεις να σε επηρεάζει και αν συνεχίσεις να κάνεις ό,τι κάνεις, δεν μπορεί να σε επηρεάσει.

Bella Perron: Γι’αυτό και η ενδυνάμωση των γυναικών και η συμπαράσταση –όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για τους ανθρώπους γενικά- είναι τόσο σημαντικές σήμερα.

Rockpages.gr: Το πρώτο τραγούδι έχει τον τίτλο “Athena”, που είναι προφανώς η θεά του Ελληνικού δωδεκάθεου. Πως προέκυψε αυτό;

Ashley Suppa: Ναι, έχει ενδιαφέρον, γιατί η Moriah έγραψε το “Athena” για τον βόα της, που λέγεται «Αθηνά», έτσι αυτή ήταν ουσιαστικά η έμπνευση και οι στίχοι παίζουν με την ιδέα ότι εμπνέεται από το φίδι, αλλά η βασική ιδέα είναι η δισημία του έρωτα και του πολέμου. Γιατί αγγίζει το θέμα του να είσαι ερωτευμένος σε μια σχέση. Αλλά, από την άλλη συμβολίζει και τη θεά του πολέμου, για το ότι πρέπει να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, όταν κάτι τέτοιο καταρρέει.

Bella Perron: Και η μεταφορά για το φίδι έχει ενδιαφέρον γιατί είναι μια αγάπη τόσο δυνατή που μπορεί να σε πνίγει, όπως ακριβώς και ένας βόας.

Rockpages.gr: Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από τώρα;

Ashley Suppa: Σε ένα χρόνο από τώρα; Δεν ξέρω! Σε δέκα; Τότε σίγουρα δεν ξέρω! Χαχαχα! Είναι δύσκολο να ξέρεις τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα και νομίζω ότι αυτό δεν έχει να κάνει με το να είσαι μουσικός, αλλά και μόνο που είσαι ένας άνθρωπος και ζεις στον πλανήτη, που είναι τόσο απρόβλεπτος. Δύσκολο να πεις.

Bella Perron: Νομίζω πως όλες μας το παίρνουμε μέρα με τη μέρα. Έχουμε όλες τους σκοπούς μας και πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε. Αλλά, ειδικά τώρα και με το πώς έχουν τα πράγματα… απογειωθήκαμε πολύ γρήγορα! Πάμε όπως μας πάει και βλέπουμε… προφανώς και έχουμε κάποιους στόχους και κάποιες αξίες που κρατάμε στον πυρήνα, αλλά δεν ξέρεις ποτέ τι πρόκειται να συμβεί, είτε σε ένα χρόνο από τώρα, είτε σε δέκα.

Rockpages.gr: Ποια είναι τα τρελά σας όνειρα για το συγκρότημα;

Bella Perron: Νομίζω ότι τα ζω ήδη για να είμαι ειλικρινής.

Ashley Suppa: Νομίζω κι εγώ το ίδιο, ισχύει για όλες μας, όλες μας ξεκινήσαμε να παίζουμε από μικρή ηλικία. Γύρω στα 5 μας. Οπότε, αυτό είναι κυριολεκτικά το όνειρό μας, να περιοδεύουμε και να κυκλοφορήσουμε ένα άλμπουμ. Έτσι, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι μεγαλύτερο από αυτό.

Bell Perron: Ναι, είμαστε ξετρελαμένες. Αυτή τη στιγμή είμαστε καθοδόν για την πρώτη μας συναυλία στην περιοδεία με τους Evanescence και πηγαίνουμε στο Portland του Oregon από το LA. Οπότε, αν με είχες ρωτήσει πριν από ένα χρόνο, θα σου έλεγα «μισό λεπτό, τι;»

Rockpages.gr: Ashley, εσύ είχες την ευκαιρία να εμφανιστείς σαν καλεσμένη στο σόλο άλμπουμ του Ace Frehley, “Anomaly”, όταν ήσουν πολύ μικρή. Τι θυμάσαι από αυτή την εμπειρία, το να ηχογραφείς με τον Ace;

Ashley Suppa: Ήταν κάτι εντελώς αναπάντεχο, δεν το περίμενα, αλλά ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Ο Ace με έκανε να νοιώσω πολύ άνετα. Ήταν μια πολύ επαγγελματική εμπειρία σε μια πολύ μικρή ηλικία, ήταν κάτι πολύ cool και ήταν μια εμπειρία που με έκανε να θέλω να ακολουθήσω καριέρα στη μουσική. Πραγματικά, ήταν κάτι που με ενέπνευσε και χαίρομαι πολύ που μπόρεσα να το κάνω αυτό χάρη στον Ace.

Rockpages.gr: Ένα παλιότερος συνάδελφος του Ace στους KISS, o Gene Simmons, είπε την περίφημη ατάκα ότι «το rock έχει πεθάνει». Πως το σχολιάζετε;

Bella Perron: Ειλικρινά, από τη στιγμή που σκέφτεσαι ότι το rock πέθανε, τότε πέθανε. Αλλά, όταν ανοίγεις τα μάτια σου και βλέπεις πόσες πολλές νέες μπάντες υπάρχουν, πόσα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο. Και πόσα παιδιά αγαπούν τo rock’n’roll… προφανώς και δεν είναι νεκρό. Αλλά, αν θες να σκέφτεσαι έτσι, ξέρεις «οι Led Zeppelin δεν παίζουν πια, άρα το rock έχει πεθάνει», τότε θα κολλήσεις σε αυτή τη λογική.

Ashley Suppa: Αν το rock έχει πεθάνει, τότε έχω πεθάνει κι εγώ.

Rockpages.gr: Επίσης, σαν μπάντα έχετε επηρεαστεί από σύγχρονους καλλιτέχνες, αλλά και παλαιότερους. Το φορμά των τραγουδιών σας είναι σχετικά παραδοσιακό, έχετε ένα ρεφρέν, ένα σόλο κιθάρας. Από αυτή την άποψη λοιπόν, θα λέγατε ότι είστε παλιομοδίτισσες;

Bella Perron: Θα έλεγα ότι είναι ένα μείγμα από επιρροές και αυτό το κάνει τόσο συγκλονιστικό. Όχι μόνο το άλμπουμ μας, αλλά και τόσες άλλες μπάντες, γιατί είναι άτομα που τραβούν τις επιρροές τους από τα ‘60s, ‘70s, αλλά και… από το 2015. Έτσι, νομίζω ότι αυτό φαίνεται πολύ στο άλμπουμ μας. Είναι και οι  Evanescence, αλλά μπορείς να ακούσεις και στοιχεία από τους Aerosmith. Οπότε, μιλάμε για ένα ενδιαφέρον μείγμα.

Ashley Suppa: Είναι πολύ cool να είσαι μουσικός σήμερα, γιατί έχεις πρόσβαση σε όλη τη μουσική από το παρελθόν. Όλη την τεχνολογία από το παρελθόν και όλη τη μουσική και την τεχνολογία του σήμερα. Οπότε, πραγματικά το εκτιμώ αυτό, το ότι ζω στη σημερινή εποχή.

Rockpages.gr: Παρόλο που η μπάντα είναι 2021 και ο ήχος της είναι 2000 και κάτι, υπάρχουν κάποια στοιχεία ‘70s, τα οποία μπορεί να μην είναι προφανή στον ήχο, ή την παραγωγή, αλλά στη σύνθεση και τη δομή των τραγουδιών…

Bella Perron: Ναι, πιστεύω ότι πολλοί ακροατές, μπορεί να ακούσουν το άλμπουμ και να μην πουν «ω Θεέ μου, μπορώ να ακούσω όλες τους τις επιρροές». Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό, όσον αφορά η δομή και τις ενορχηστρώσεις, αλλά και το γεγονός πως για τη Moriah και για μένα, το να έχεις στο συγκρότημα δυο κιθαρίστριες που να συμπληρώνουν η μια την άλλη και να προσθέτουν στρώματα κιθάρας, έχει κάτι από ένα old school vibe…

Ashley Suppa: Ναι, και σαν μουσικός σίγουρα αρπάζεις από παντού, από όλες τις δεκαετίες και όλους τους καλλιτέχνες. Οπότε είναι πολύ cool.

Rockpages.gr: Θα λέγατε ότι είναι καλύτερο να γράφεις τραγούδια όταν είστε ευτυχισμένες; Λυπημένες, θυμωμένες, ή απογοητευμένες;

Bella Perron: Θα έλεγα ότι είναι καλύτερο να γράφεις τραγούδια όποτε νιώθεις κάτι πολύ δυνατό, όποιο κι αν είναι το συναίσθημα. Γιατί αν δεν είσαι και τόσο παθιασμένος, είτε είσαι ευτυχισμένος, λυπημένος, ή θυμωμένος, δεν πρόκειται να γράψεις κάτι δυνατό.

Ashley Suppa: Έρχεται από ένα μέρος που κυριαρχεί το συναίσθημα, μπορεί και κάποιοι άλλοι να ταυτιστούν με αυτό και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσεις αίσθηση.

Rockpages.gr: Εκτός μπάντας κάνετε παρέα; Βγαίνετε όλες μαζί;

Ashley Suppa: Ω, ναι ναι! Είμαστε πολύ καλές φίλες και ήμασταν πολύ τυχερές σε αυτό, γιατί είμαστε όλες στο ίδιο μήκος κύματος και η χημεία βγήκε αμέσως, όχι μόνο μουσικά, αλλά και στη φιλία που προκύπτει. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στην περιοδεία, που συμβιώνουμε πολύ αρμονικά όλες μεταξύ μας. Και πραγματικά είμαστε ευγνώμονες που τα πάμε καλά μεταξύ μας γιατί διασκεδάζουμε τόσο πολύ.

Bella Perron: Κάνει τις μέρες που έχουμε ρεπό ακόμα πιο διασκεδαστικές…

Rockpages.gr: OK, και τώρα η πιο δύσκολη ερώτηση… ποια είναι τα 5 άλμπουμ που θα παίρνατε μαζί σας σε ένα έρημο νησί;

Bella Perron: Ωω, 5; Χμ, 5. ΟΚ, δώσε μου λίγο να το σκεφτώ.

Ashley Suppa: Θα πω όλα τα άλμπουμ των Alice In Chains και το τελευταίο Bruno Mars.

Bella Perron: Θα έλεγα το “Rocks” των Aerosmith και το “Diary Of A Madman” του Ozzy.

Rockpages.gr: Χάρηκα πολύ που τα είπαμε, καλή περιοδεία και καλό δεύτερο άλμπουμ; δεν ξέρω αν έχετε ήδη αρχίσει να το σκέφτεστε…

Bella Perron: Λοιπόν, οι ρόδες πάντα γυρίζουν…

Rockpages.gr: Και ίσως να σας δούμε και στην Ελλάδα…

Ashley Suppa: Ναι, αυτό θα ήταν τρομερό. Πάντοτε ήθελα να έρθω, οπότε αυτό θα ήταν φανταστικό. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το διασκεδάσαμε πολύ.