Οι δύο μπάντες που ανέλαβαν να ζεστάνουν τον κόσμο και ήταν οι Necrovorous και οι Slaughtered Priest όσο κι αν οι εμφανίσεις τους ήταν αξιοπρεπείς, ήταν πιστεύω περισσότερο άτυχοι παρά τυχεροί για ένα support που όλες οι μπάντες του είδους θα σφάζονταν γι αυτή τη θέση. Ήταν τόσα πολλά αυτά που ο Σάκης Τόλης και οι συνεργάτες τους προσέφεραν στο κοινό που δεν υπήρχε περιθώριο αυτό το κοινό να ασχοληθεί με οποιονδήποτε άλλο.
 
 
Δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά μουσικής ηδονής για τον κόσμο που ανταπέδωσε με λατρεία σ’ αυτό που εισέπραττε. Μια εξωπραγματική απόδοση από το θρυλικό συγκρότημα, ένα απίστευτο performing και ταυτόχρονα μια απίστευτη αμεσότητα με τον κόσμο ήταν τα βασικά στοιχεία της συναυλίας της Κυριακής.
 
Ακούσαμε κομμάτια από όλες τις κυκλοφορίες των Rotting Christ και εντύπωση έκανε η απόδοση αυτών της πρώτης περιόδου όπου -κακά τα ψέματα – δύσκολα και από λίγους ακούγονται στα βινύλια ή τα c.d.. Συνεχή mosh pit μπροστά στη σκηνή και συνεχείς παροτρύνσεις από το συγκρότημα για να μην σταματήσουν ούτε στιγμή.
 
Συνηθίζω να γράφω στα live report για κορυφαίες στιγμές μιας συναυλίας, δε θα το κάνω όμως τώρα. Κορυφαία στιγμή ήταν ολόκληρη η συναυλία, από το intro μέχρι και το outro. Μια μπάντα ακούραστη και ένα κοινό εκστασιασμένο είχαν δημιουργήσει το απόλυτο συναίσθημα μιας συναυλίας. Πραγματικά, δε θυμάμαι άλλον τέτοιον βομβαρδισμό σε συναυλία.
 
Θα διαφωνήσω μόνο με τον Σάκη Τόλη όταν κάποια στιγμή απευθυνόμενος στον κόσμο είπε ότι το διήμερο αυτό sold out δείχνει ότι υπάρχει Ελληνική σκηνή, πράγμα που τον τιμάει. Όχι όμως Σάκη, αυτό το διπλό sold out δεν αφορά την Ελληνική σκηνή. Οι Rotting Christ δεν είναι άλλη μια Ελληνική μπάντα. Οι Rotting Christ είναι μια κορυφαία στο χώρο της μπάντα στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Αυτό, το έκαναν μόνο οι Rotting Christ και ελάχιστα από τα δυνατά ονόματα του εξωτερικού. Καμία Ελληνική μπάντα δεν έχει δώσει τις συγκινήσεις αλλά και τον επαγγελματισμό που έδωσαν οι Rotting Christ αυτό το διήμερο.
 
Το μόνο που θα πω κλείνοντας είναι ότι δε βλέπω την ώρα να δω ξανά ζωντανά αυτό το τεράστιο συγκρότημα, έτσι απλά…
 
Δημήτρης Καζαντζής
 
 
Μια βραδιά που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό έλαβε χώρα το Σάββατο στο Gagarin. Οι Rotting Christ συμπληρώνουν φέτος 25 χρόνια ζωής και 20 χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους, ‘Thy Mighty Contract’ και υπόσχονταν ένα μοναδικό, εντυπωσιακό σε διάρκεια, ένταση και ποικιλία show – εμπειρία. Η ανταπόκριση του κόσμου με το διήμερο sold out νομίζω τα λέει όλα όσον αφορά τον ενθουσιασμό των ελλήνων οπαδών για την περίσταση.

Γύρω στις 9μιση άρχισε να προβάλλεται στην οθόνη ένα slideshow με σκοτεινής θεματολογίας πίνακες του William Blake και άλλων ζωγράφων, ώστε να μπούμε στο κατάλληλο κλίμα. Τελικά η μπάντα εμφανίστηκε στη σκηνή και η συναυλία ξεκίνησε με το ‘ΧΞΣ’, αυτό το υπέροχο κομμάτι από το εξαιρετικό τελευταίο album των Rotting Christ, ‘Κατά τον Δαίμονα Εαυτού’, το οποίο είχε την τιμητική του με πέντε κομμάτια στο set.
 
Δυόμισι ώρες  (με ένα μικρό διάλλειμα), καμιά τριανταριά τραγούδια και δύο encore αργότερα, το συγκρότημα μας είχε προσφέρει ένα εξοντωτικό set που κάλυπτε όλη την πορεία τους από το demo του 1989 ‘Satanas Tedeum’ μέχρι το σήμερα, και μας είχε αφήσει με πονεμένους σβέρκους και ξεραμένους λαιμούς – όπως ακριβώς έπρεπε. Εορταστική ατμόσφαιρα, μάτια που γυάλιζαν, άψογη απόδοση –ήχος ( ο Σάκης Τόλης νομίζω δοκίμασε τα όρια αντοχής της φωνής του) και ανάλογη ανταπόκριση από το κοινό με συνεχές τραγούδι, κοπάνημα, moshing κλπ.
 
Τα highlights σ’ αυτό το ανηλεές ‘An evening with Rotting Christ’ setlist ήταν πολλά, μεταξύ των οποίων τα ‘Athanati Este’, ‘Nemecic’, ‘Feast of the Grand Whore’, ‘Grandis Spiritus Diavolos’ (έπος), ‘Non Serviam’ και πολλά άλλα. Συνολικά γίναμε μάρτυρες μιας επίδειξης δύναμης από το κορυφαίο ελληνικό metal συγκρότημα. Μακάρι οι Rotting Christ να έχουν άλλα τόσα χρόνια μπροστά τους.
 
Setlist: ΧΞΣ, Dub-Sag-Ta-Ke, Athanati Este, Kata ton Daimona Eautoy, Nemecic, After Dark I Feel, Sorrowful Farewell, Among Two Storms, Gloria de Domino Inferni, Feast of the Grand Whore, The Nereid of Esgalduin, The Forest of N’Gai, The Sign of Evil Existence, Tranform all Sufferings into Plagues, Fgmenth, Thy Gift, Exiled Archangels, Societas Satanas (Thou Art Lord cover), Orders from the Dead (Diamanda Galas cover – break), Enuma Elish, The Call of Aethyrs, Eon Aenaos, Quintessence, Lucifer Over London (Current 93 cover), In Yumen Xibalba, Grandis Spiritus Diavolos, Welcome to Hell, Chaos Geneto (The Sign of Prime Creation), Phobos Synagogue, Noctis Era
 
Ρωμανός Τερζής
 
Encore 1: Demonon Vrosis, Non Serviam 
 
Encore 2: Archon